Mevlana Meydanı'ndan Konya Otogarı'na taksiyle yolculuk 300 lira oldu!
Konyalılar, her yeni güne yeni bir zam haberiyle uyanıyor. Seçimden bu yana akaryakıt grubu ürünlerine yüzde 100'den fazla zam geldi. 14 Mayıs'ta 18,75 lira mazotun litresi, 3 ayda 40 liraya dayandı. Benzin ve mazottaki artış, her ürüne doğrudan zam olarak yansıdı. Vatandaşın ulaşım maliyeti arttı. Konya'da son bir zam da taksi tarifesine geldi. Son 1,5 ay içinde taksi tarifesi iki kez zamlandı. Konya Şoför Nakliyeci ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Şen, geçtiğimiz günlerde Merhaba Gazetesi'ne yaptığı açıklamayla zammın sinyalini vermişti. Zamlı tarife, çarşamba günü itibarıyla hayata geçirildi.
TEMMUZ AYININ İLK HAFTASI ZAM GELMİŞTİ
Temmuz ayının başında Konya'da taksi tarifesine zam gelmiş, kısa mesafe yüzde 66 zamlanmıştı. Temmuz'da mesafe tarifesi, kilometre başına 10 liradan, 15 TL'ye yükselerek, yüzde 50 oranında zamlan. İndi bindi (kısa mesafe) ücreti ise 30 liradan, 50 TL'ye yükseltilerek, yüzde 66 oranında zamlandı. Temmuz'daki yeni zamlı tarifede Konya'da taksi açılış ücreti değişmeyerek, 10 TL'de sabit kalmıştı. Mesafe tarifesi kilometre başına 10 liradan, 15 liraya yükselmişti. Yolculuk başına asgari ücret de 30 liradan, 50 liraya çıkmıştı. Mesafe tarifesi, kilometre başına 10 liradan, 15 TL'ye yükselerek, yüzde 50 oranında zamlanmıştı. İndi bindi (kısa mesafe) ücreti ise 30 liradan, 50 TL'ye yükseltilmişti.
İNDİ-BİNDİ 60, AÇILIŞ ÜCRETİ İSE 20 TL OLDU
Konya'da yeni zamlı tarifeyle birlikte kilometre açılış ücreti, 10 liradan 20 liraya çıkarıldı. Açılış ücretine yüzde 100 zam geldi. Kilometre ücreti de 15 liradan, 20 liraya yükseldi. Temmuz ayında yapılan zamdan önce kilometre ücreti 10 liraydı. Son 1,5 ayda son tarife değişikliğiyle birlikte kilometre ücretine de yüzde 100 zam yapılmış oldu. Kısa mesafe indi-bindi ücreti ise 50 liradan, 60 TL'ye çıkarıldı. Yine temmuz ayında yapılan zamdan önce indi bindi ücreti 30 liraydı. Son 1,5 ayda indi bindi ücretine de yüzde 100 oranında zam geldi. Vatandaş ise hayat pahalılığından bıktığını, her şeye zam geldiğini söyledi. Buna göre Mevlana Meydanı'ndan Konya Otogarı'na taksiyle yolculuk 300 lira oldu.
SADECE MAZOT FARKINI YANSITTIK
Konya Şoför Nakliyeci ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Şen, tarife artışıyla ilgili Merhaba Gazetesi'ne konuştu. Şen, şunları söyledi: “Taksi tarifelerindeki değişiklik, afaki bir şey değil. Şu anki sıkıntıyı kurtarmak için alınmış bir karar. Sadece mazot farkını aldık.”
ZAMLARIN YÜKSEK OLMASI HAKKANİYETLİ DEĞİL
Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç ise zamların kaçınılmaz gerçek olduğunu ancak belirli şeylerin arkasına da saklanıldığını ifade etti. Dinç, “Mazotun toplam fiyata etkisi yüzde 25-30 iken birçok kalemde, ürünlere ve hizmete yüzde 100 zam yapmak hakkaniyetli değil. Fiyatları aynı oranda artırmak doğru değil” dedi. Çok yüksek zamların hayata geçirildiğini dile getiren Başkan Dinç, “Bir şeye zam yapılıyor ve bunlar birbirini tetikliyor. Bütün sektörlerde sonra zam furyası başlıyor. Akaryakıta zam gelir, bütün sektörleri etkiler ama zam geldiği oranda etkilemez. Burada bir yanlışlık var. Bir girdinin yüzde 100 zamlanmasıyla her şeye zam yapılması doğru olmaz. Bizim gözümüzde hayat pahalanıyor ama insanların geliri de aynı oranda artmıyor. Zamları fırsat olarak görmemek gerekir. Zam gerekiyordu ama bu kadar değil. Her şey akaryakıttan ibaret değil. İşçilik ücretlerine, sigortaya yüzde 100 zam gelmedi” şeklinde konuştu.
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.