Mevlâna dersleri öğretilmeli

Mevlâna dersleri öğretilmeli
'Hazreti-i Mevlâna'nın Eserlerinde Erdemler ve Karakter Gelişim Eğitimi' konulu seminerde bildiri sunan akademisyenler, Mevlâna'nın eserlerinde verdiği derslerin bugün ders kitaplarına konularak öğren

'Hazreti-i Mevlâna'nın Eserlerinde Erdemler ve Karakter Gelişim Eğitimi' konulu seminerde bildiri sunan akademisyenler, Mevlâna'nın eserlerinde verdiği derslerin bugün ders kitaplarına konularak öğrencilere öğretilmesi gerektiğini vurguladılar

 

Mevlâna Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "3. Uluslararası Eğitimde Kalite Kongresi" 2. oturumunda "Hazreti-i Mevlâna'nın Eserlerinde Erdemler ve Karakter Gelişim Eğitimi" konulu seminer yapıldı. Oturum Başkanlığını Şair Ahmet Murat Özel'in yaptığı seminerde; Selçuk Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Altıntaş 'Adalet Erdemi', SÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akpınar 'İffet Erdemi', Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Demirci 'Şecâat Erdemi' ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Safi Arapaguş 'Hikmet Erdemi' konularında bildiri sundular. Seminer açılışında konuşan Prof. Dr. Ali Akpınar, değerlerin aşındırıldığı günümüzde, Hazret-i Mevlâna'yı merkeze alarak konuşmanın zor olacağını ancak Mevlâna'yı baz olarak insanların eğitilmesi verilmesi gerektiğini söyledi.  İnsanın insan olarak kalabilmesi için iffetini koruması gerektiğini belirten Prof. Dr. Akpınar, "İffet; namus, nefsi dizginleme, haramdan uzak durma ve aşırı istekleri bastırma anlamına gelir. İffet her şeyden önce gönülden başlar. Ruh ve kalp iffeti, dilin iffeti, elin iffeti ve belin iffeti vardır. İnsanlar bu iffetlerle kötü ve dinimizin haram kıldıklarından uzak durmasını sağlar. Mevlâna'nın da dediği gibi iffet, şehveti öldürmek değildir. İffet, şehveti doğru kullanma, yönetme sanatıdır. Bir davranışın iffet olması için bilinçli, her zaman ve zorlama ile olmadan yapılması gerekiyor. İnsanların bu davranışı bu şekilde yapmaları onların iffet sahibi olacaklarını gösterecektir. İffet, erdem olması için bu şekilde davranılması gerekmektedir" diye konuştu. Mevlâna Hazretleri'nin eserlerinde iffet dersleri verdiğini de aktaran SÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akpınar, "Mevlâna kötülüğün kaynağında çözülmesini ister. Bugün iffet konusunda yozlaştığımız dönemde Mevlâna'ya ihtiyaç vardır. Onun derslerini merkez olarak iffet konusunda erdem sahibi olmaya çalışmalıyız" ifadelerini kullandı.

BÜYÜK CİHAD NEFİS SAVAŞIDIR

Şecâat Erdemi konusunda bildiri sunan Prof. Dr. Mehmet Demirci de, şecâatin yiğitlik ve kahramanlık olduğunu anımsatarak, "Mevlâna en büyük şecâatin öfkenin ve sinirin yıkılması olarak görmüştür. Yiğitlik ve kahramanlık çok güzel davranışlardır. Ancak doğru kullanıldığı zaman güzeldir. Su çok faydalıdır ancak su sel olursa önüne gelen her şeyi yıkar, ama suyu baraj olarak kullanırsan çok fayda olur. Şecâatte bunun gibidir. Büyük cihad nefis savaşıdır. Yiğitliğimizi bu savaşta kullanmalıyız" şeklinde konuştu.

Hikmet erdeminden bahseden Prof. Dr. Safi Arapaguş ise, hikmet erdeminin milletin yitiğidir nerede bulursanız alın sözünü aktararak, "Mevlâna, hikmetin lütuflarından bahsederek insanların bu erdeme sahip olmalarının öneminden bahsetmiştir. Hikmet insanlarda bulunan seviyedir. Mevlâna, hikmet erdeminin tüm insanlarda vuku bulmasını gerektiğini vurgulamıştır" dedi.

MEVLÂNA'NIN DERSLERİ, ÖĞRENCİLERE AKTARILMALI

SÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Altınbaş da, 'Adalet Erdemi'nden bahsederek, İslam'ın iyi insanın yetişmesini hedeflediğini aktardı. Hazret-i Mevlâna da iyi insan için adalet erdeminin olmazsa olmaz olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ramazan Altınbaş, "İnsanda iki güzellik vardır. Birincisi; saf güzellik, ikincisi ise manevi güzelliktir. Mevlâna'ya göre manevi güzellik daha önemlidir. Manevi güzellik ise güzel erdemlerle olan güzelliktir. Erdemlerin en üstünü ise adaletliliktir. Güzel ve iyi insan olmak için Allah ile manevi bağımızı engelleyen gönlümüzü terbiye etmeliyiz. Bizim dinimizde nefis terbiye edilir. Diğer kültür ve İslam dışındaki insanlarda nefis ya kışkırtılır ya da öldürülür. Mevlâna nefsin eğitilmesiyle adaletli insan olunacağını bildirmiştir. İslam'ın amacı erdemli insan ve erdemli toplumdur. Bugün dünyada adaletsizlikten bahsediyorsak bunun sebebi erdemsizliktir" diye konuştu. Adaletin dünyada huzuru ve mutluluğu sağlayacağını da dile getiren Prof. Dr. Altınbaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Adalet her şeyin hakkını vermektir. Adalet toplumsal düzenin sigortasıdır. Mevlâna Hazretleri erdemlerin yaşama dönüştürülmesi için çalışmıştır. Mevlâna Hazretlerinin eserlerinde vurguladığı erdemleri ve karakter gelişimlerini eğitim sistemimizde uygulamalıyız. Gençliğimizin güzel ve iyi erdem sahibi fertler olarak yetiştirilmesi için buna ihtiyaç vardır. Öncelikle Mevlâna'nın eserlerinde hikaye şeklinde anlattığı erdemleri ders kitaplarına koyarak öğrencilerin işlemesi sağlanmalı, hikayeler tiyatro oyunları ile sahnelenerek öğrencilere izlettirilmelidir. Bunlarla adaletin ve iyi erdemlerin insana sağladığı güzel sonuçlar öğrencilere gösterilmelidir."

Seminer sonrası Karatay Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Osman Okka ve Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, seminerde bildiri sunan akademisyenlere plaket takdiminde bulundu.

MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.