Mevlana çevresi düzenlenmeli

Mevlana çevresi düzenlenmeli

Şehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay, “Tarihi şehir merkezinin ve çevresinin ciddi bir yıpranmışlığı var. Mevlana ve etrafının da Bedesten Çarşısı gibi ele alınarak ciddi bir çalışmayla bu bölgelerde Konya'ya yakışır hale getirilmeli” dedi

Türkiye üzerinde bakıldığında zaman Konya'nın planlı kentleşen şehirlerden olduğunu söyleyen Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Münir Günay, “Planlama okullarında Konya ve Kayseri örnekleri üzerinden özellikle İç Anadolu şehirlerinin zamanında iyi düşünülerek yapıldığını söyleyebiliriz. Belli dönemlerde bu planlara lokal müdahalelerde yapılmış fakat Türkiye geneline baktığımız zaman planlama düzenini çok etkilediğini söyleyemeyiz. Konya'ya genel olarak bakarsak son dönemde belediyenin yaptığı çalışmalarla iyiye gittiğini söyleyebiliriz. Yapılacak olan yeni güzergahlarla birlikte Konya'nın şehirleşme olarak Türkiye'nin en önde şehirlerinden biri olacağı inancındayım” dedi.

BÜYÜKŞEHİRLE SÜREKLİ İRTİBATTAYIZ

Şehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay, şehir planlamalarında büyükşehir belediyesiyle sürekli irtibat halinde olduklanı belirtti. Günay şunları söyledi: “Oda bazında oda olarak çalışan üyelerimizin çoğu genelde kamu kurumlarında çalışıyor. Belediyede de çalışan üyelerimiz var. Neticesinde bu planları yapanlarda bizim üyelerimiz diyebiliriz. Belediyenin plan aşamasıyla özellikle karşılıklı görüş alışverişimiz sürekli oluyor. Yazılı olarak da bize görüşlerimizi soruyorlar bizde bildiriyoruz. Özellikle Konya Büyükşehir Belediyesi'yle fikir alışverişimizin ve çalışma ilişkilerimizin iyi olduğunu söyleyebilirim. İlçelerle iletişimimiz büyükşehire göre daha az.” 

KONUT NÜFUSUN 2 KATI FAZLA

Konya'nın mevcut nüfusuna göre fazlasıyla ayrılmış konut alanının olduğunu dile getiren Günay, “ Şu anda Konya'nın mevcut planlı alanı Konya'nın nüfusuna oranla 2 katını kaldıracak düzeyde. Bu sorun bir tek Konya'nın değil Türkiye'nin genel bir sorunudur. Şehirlerin özellikle yağ lekesi şeklinde gelişmesi belediye ekonomisi açısından da büyük bir önem teşkil ediyor. Mimarı açıdan her yere belediye hizmet götürmek zorunda kalıyor. Ne kadar bütüncü plan yapılırsa bu durum o kadar zararsız hale gelecektir” dedi. 

DİKEY YAPILAŞMADA SINIR ÇİZGİDE DEĞİLİZ

Dikey yapılaşma ülkemizde en çok İstanbul'da görülen bir sorun olduğunu ancak Konya için şu an da bir sorun teşkil etmediğini ifade eden Günay, “Konya İstanbul'a göre daha düz bir yapıya sahip olduğu için dikey yapılaşma olmasın diye net çizgilerimiz yok. Silüet açısından belli bölgelerde dikey yapılaşma olabilir. Ama bu belli sosyal donatılar sağlanarak parsel ölçeğinde dikey yapılaşma değilde kentsel tasarım boyutuyla ele alınarak, kimi bölgede yatayda kimi bölgede dikeyde belli tasarımlar yapılabilir. Altını çizerek söylüyorum mevcut yapı yoğunluğunu karşısında sosyal donatıların ayrıldığı insanların rahatça dolaşabileceği mekanların tasarlandığı alanlarda dikey yapılaşmanın olmasında sakınca görmüyorum. Ancak Konya'nın tarihi ve önemli yerlerinde dikey yapılaşmanın olmasına karşıyım” ifadelerine yer verdi. Özellikle merkez ve yakın çeperinde dikey yapılaşma gözle görülür derecede olduğunu ifade eden Günay, Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı 17 kat sınırlamasının da dikey yapılaşmaya karışı alınan bir önlem olduğunu söyledi.

MEVLANA ÇEVRESİ DÜZENLENMELİ

Konya zamanında hazine arazileri varlığından dolayı ciddi planlar gelişmiş, eski tarihlerde planı yapılmış bir şehir olduğunu ifade eden Şehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay, “Genel olarak da bunu koruyan bir şehirdir. Zaman zaman lokal müdahaleler oluyor. Bunlar planı etkileyici şeyler. Konya eskiden bir başkent olan bir şehir. Tarihi şehir merkezinin ve çevresinin ciddi bir yıpranmışlığı var. Bedesten bölgesinde yapılan çalışmalar neticesine ulaşmış ve büyük beğeni kazanmış çalışmalardır. Bu çalışmaların devamında Mevlana ve etrafınında Bedesten Çarşısı gibi ele alınarak ciddi bir çalışmayla bu bölgelerinde hem güvenlik açısından hemde estetik açıdan Konya'ya yakışır hale getirilmesini gerektiğini düşünüyorum” şeklinde belirtti.

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum