Metal, ustalıkla sanata dönüşüyor

Metal, ustalıkla sanata dönüşüyor

7-17 Aralık tarihlerinde yapılan Hz. Mevlana’nın 740. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Mevlana Kültür Merkezi’nde yapılan etkinlikler, hareketli günlerin yaşanmasını sağlıyor.

 Etkinlikler çerçevesinde günün belirli saatlerinde sema programları düzenlenirken, Mevlana Kültür Merkezi’nde açılan sergiler de büyük ilgi ve beğeni topluyor.
Açılan bu sergilerden bir tanesi de metal hat sanatçısı Rahim Köseoğlu’nun metal hat sergisi. 7 Aralık’ta sergi açan ve 17 Aralık’ta (bugün) yapılacak Şeb-i Arus töreninin bitimine kadar devam edecek olan sergide bir taraftan altın, gümüş, sarı pirinç gibi metalleri işleyerek çeşitli sanat eserleri ortaya koyan Rahim Köseoğlu, bir taraftan da sergisini ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerle yakından ilgileniyor.
BİR ESERİ ORTAYA KOYMAK 20 GÜN UĞRAŞTIRABİLİYOR
Metal üzerine hat sanatının nasıl işlendiğini ve metale şekil vermenin ne kadar zahmetli bir iş olduğunu anlatan metal hat sanatçısı Rahim Köseoğlu, “Ham metali ince bir tabaka haline getiriyoruz. İşlenmesi için gereken figürün fotokopisini incelttiğimiz bu metalin üzerine yapıştırıyoruz. Fotokopinin metale yansıyan hatlarından kıl testere ile kesim yapıyoruz. İnce bir işçilik sonrasında istediğimiz eseri ortaya koyabiliyoruz. Özgün bir şeyler ortaya koyabilmek için sabırlı olmak gerekiyor. Biz de sanatı sabırla işliyoruz” diye konuştu.
İşlenecek olan sanat eserinin türüne, büyüklüğüne ve işlemedeki motiflerin yoğunluğuna göre bir eser üretmenin süresinin de değiştiğini ifade eden Köseoğlu, bu sürenin yarım saatten 20 güne kadar çıkabildiğini dile getirdi. Küçük bir Mevlana figürünün yarım saat gibi bir sürede yapılabilecek olmasına karşılık işlenecek olan metalin ebatının büyümesi ile sürenin de 20 güne kadar çıkabildiğine vurgu yapan Rahim Köseoğlu, “İşlenilen ürüne göre maliyetler de değişiyor. Sarı pirinç üzerine yapılmış küçük bir eserin fiyatı 3 TL iken, bu fiyat gümüş veya altın üzerine işlendiği zaman ciddi oranlarda artıyor. Eserin büyüklüğü de fiyatı etkiliyor. 2 bin TL’ye varan maliyetlerde sanat eseri ortaya çıkıyor” dedi.
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.