Mesnevi'ye büyük ilgi

Mesnevi'ye büyük ilgi

Hz. Mevlana Celaleddin Rumi'nin dünyaca ünlü eseri Mesnevi, asırlardır insanları aydınlatmaya devam ediyor. Amerika'da hala en çok satanlar arasında yer bulan Mesnevi, dünyanın dört bir yanında büyük ilgi görüyor

Mevlana Celaleddin Rumi'nin en ünlü eseri Mesnevi, asırlardır dünyayı aydınlatıyor. Hz. Mevlana'nın meşhur eseri Mesnevi için çeviri çalışmaları sürüyor. Yüzyıllardır insanlığa barış, sevgi ve hoşgörü temelinde yol gösteren Hazreti Mevlâna’nın en önemli eseri olan Mesnevi’yi dünya dillerine çevirisi çalışması devam ediyor. Asırlardır bütün dünyada en değerli eserler arasında yer alan Mesnevi’nin bugüne kadar orjinali Farsça ile birlikte 50'ye dünya dilinde basımı yapıldı. Hazreti Mevlana’nın yüzyıllar öncesinden Konya’da yaktığı ışık bugün dünyanın her yerinde kalpleri aydınlatmaya devam ediyor. Mesnevi'nin 50 dile çevrilmesi için çalışmalar başlatıldı. Çevirilerle dünyanın dört bir tarafındaki insanlar rahat bir şekilde Mesnevi'yi okuyabilecek. Mesnevi, dünyada en çok okunan kitaplardan biri olarak yerini alıyor. Mesnevi'nin dünya dillerine çevrilmesiyle Ortadoğu coğrafyasından Batı'nın en ucuna, Afrika alt kıtasından Türkistan'a kadar geniş bir coğrafyada konuşulan dilleri de kapsamış oluyor. Son yıllarda dünyada Mevlana Celaleddin Rumi konusunda çalışan akademisyenler de, çevirmenler de artıyor. 

MOBİL MESNEVİ BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Mobil Mesnevi tüm dünyadan ilgi görüyor.  Büyükşehir Belediyesi tarafından Android ve IOS işletim sistemine sahip mobil cihazlarda birçok farklı dilde kullanıma sunulan Mobil Mesnevi, 2013 yılından bu yana Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden 160 binden fazla indirildi. Hizmete sunulan ve Mobil Mesnevi uygulamasından dünyanın pek çok ülkesinden insan faydalanıyor. Mobil Mesnevi ile Hazreti Mevlana’nın sevgi, barış ve hoşgörü mesajları farklı dillerde tüm dünyaya aktarılıyor. Türkçe, Farsça, İngilizce, Arapça, Japonca, Fransızca, Çince gibi farklı dillerde uygulamaya konulan Mobil Mesnevi’yi bugüne kadar on binlerce kişi indirdi.

ÇEVİRİYLE BİNLERCE KİŞİYE ULAŞIYOR

Mesnevinin bugüne kadar Farsça, Türkçe, Urduca, Fransızca, Türkmence, İspanyolca, İngilizce, Arapça, Almanca, İtalyanca, Arnavutça, İsveçce, Japonca, Boşnakça, Flemenkçe, Kazakça, Özbekçe, Tacikce, Çince, Yunanca, Rusça, Malayca, Azerice, Portekizce, Lehçe, Amharca, Sıvahili Dili, Uygurca, Kürtçe ile Osmanlı Türkçesi'ne çevirisi yapıldı. Dünya üzerinde en yaygın altıncı lisan olan Portekizce, Güney Amerika’da yaklaşık 190 milyon, Latin Amerika’da ise nüfusun yüzde 34’ü tarafından konuşuluyor. Polonyalıların konuştuğu dil olan Lehçe, 38 milyonu Polonya’da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından, Amharca Doğu Afrika’da 150 milyon kişi tarafından, Sıvahili Dili yine doğu Afrika’da 80 milyon kişi tarafından, Uygurca Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Çin, Kazakistan, Afganistan, Kırgızistan, Moğolistan, Pakistan gibi ülkelerde yaklaşık 10 milyon kişi tarafından konuşuluyor.

MESUT TURAN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.