Mesnevi doğru anlaşılmalı

Mesnevi doğru anlaşılmalı

Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, ''Mesnevi'de birkaç beyit okuyarak Mevlana'yı bir yere oturtmak veya kendi amaçlarına alet etmek yanlıştır. Mesnevi'yi bütün olarak okuyup değerlendirmek lazım'' dedi.

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi (SÜMAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler yaptığı açıklamada, 25 bin 600 beyitten oluşan, dünyanın birçok diline tercüme edilen Mesnevi'de her yaş, meslek ve kültür grubundan insanın faydalanabileceği bilgiler olduğunu belirtti.
Mesnevi'den her insanın kendince bir şeyler alabildiğini ifade eden Şimşekler, ''Kimi bir bardak, kimi bir testi, kimi daha fazla şey alır. Herkesin Mesnevi'den alacağı şeyin ölçüsü farklı ama burada önemli olan Mesnevi'nin objektif okunması'' diye konuştu.
Şimşekler, Mesnevi'nin bir bölümünde ''Bir yerde başarılı olmak istiyorsan kadının dediğinin tersini yap'' denildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
''Ama bunu okuyup 'Mevlana kadın düşmanı' diyerek yafta yapıştıramazsın. Mesnevi'nin başka cildinde 'Kadın hak nurudur sevgili değil, sanki yaratıcıdır, yaratılış değil' denilerek sanki kadın en yüksek mesafeye çıkarılıyor. Mesnevi'de birkaç beyit okuyarak Mevlana'yı bir yere oturtmak veya kendi amaçlarına alet etmek yanlıştır. Mesnevi'yi bütün olarak okuyup değerlendirmek lazım. Mesnevi, başından sonuna kadar okuduğunuz zaman Mevlana'nın kendi fikirlerine ters düşmeyen konularla karşılaşırsınız.''
Yrd. Doç. Dr. Şimşekler, Mesnevi'nin yüzyıllardır okunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Mesnevi okumak kolay değil. Yüzyıllardır okunuyor ama onu okuyacak kişi dini bilimlere, ayet ve hadislere, eski hikayelere hatta Hint ve Yunan felsefesine, tarihi olaylara vakıf olmalı ki tam olarak anlatabilsin. Mesnevi okumalarının çoğu bunlardan yoksun yapılıyor. Ama herkes kendi kabınca alabildiğini başka kaba doldurarak susuzluğu gidermeye çalışıyor. Mesnevi okumaları mutlaka işin ehilleri tarafından yapılmalı. 'Yarım alim insanı dinden, yarım doktor hastayı candan eder' misali Mesnevi uzmanı olmayanlar insanları Mevlana konusunda yanlış düşüncelere yönlendirebilir.''
Nuri Şimşekler, Mesnevi'nin her okumada daha fazla anlaşıldığını ancak tam anlamıyla faydalanılabilmesi için Mesnevi konusunda uzman kişilerden yardım alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.