Mesleğini seven kazanır

Mesleğini seven kazanır

Sayar Matbaa ve Endüstri Boyaları Sahibi Halil İbrahim Sayar, üniversite öğrencilerine tavsiyelerde bulunarak, "Başarılı olmak için mesleğinizi sevin ve en iyi olmak için çalışın.

Dyo Matbaa Mürekkepleri, Sayar Matbaa ve Endüstri Boyaları ve Selçuk Üniversitesi'nin katkılarıyla Konya'da matbaa sektörüyle ilgili buluşma gerçekleştirildi. Matbaa sektöründe kaliteyi artırmak, baskı standartlarını oluşturmak ve geleceğin basım sektörüne hizmet verecek olan öğrencilerin eğitimine katkıda bulunmak amacıyla Rixos Otel'de panel düzenlendi. Türkiye'de ilk defa yapılan, tek yerli üretici Dyo Matbaa Mürekkepleri, Sayar Matbaa ve Endüstri Boyaları ile Selçuk Üniversitesi'nin sponsorluğunda gerçekleştirilen panelde Dyo Matbaa Mürekkepleri'nin Genel Müdürü İrfan Çimen ve Sayar Yıldız Boyaları Sahibi Halil İbrahim Sayar'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde matbaa sektöründe kullanılan boyaların kalitesi, özellikleri ve kullanım alanları üzerine bilgi verilirken, sektörün geleceği hakkında da öğrencilere mesajlar verildi.

Programın açış konuşmasını yapan Dyo Matbaa Mürekkepleri Genel Müdürü İrfan Çimen, 1968 yılından bu yana matbaa mürekkepleri üretimi yaptıklarını belirterek, "Ürettiğimiz bu mürekkepler gazete, dergi, paketleme, metal, para banknotları, serigrafi üretiminde kullanılıyor. Ayrıca güvenlikli mürekkep adı altında farklı alanlarda kullanılan mürekkebin üretimi de yapılıyor. Yüzde 40 pazar payı ile çalışıyoruz" dedi. 2011 yılında firmalarının yeni bir fabrika açtığını, 20 bin metrekare alanda 25 bin tonluk üretim kapasitesine ulaştıklarını dile getiren İrfan Çimen, "Üretim yaptığımız ilk yıllarda bayiliğimizi verdiğimiz Sayar Boya ile yaklaşık 60 yıldır karşılıklı güven ilişkisine dayalı olarak ticaret yapmaktayız. Ürettiğimiz ürünler sadece Türkiye sınırlarında kalmamakta, başta Avrupa, Kuzey Afrika, Türki cumhuriyetler olmak üzere dünyanın dört bir yanına da ihracat yapmaktayız. Kalitemizi sürekli en üst seviyede tutmak için Ar-ge çalışmalarını önemsiyor ve matbaa teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak kendimizi yeniliyoruz. Ayrıca eğitime de büyük önem veriyoruz. Grafik, matbaa, basım yazın alanlarında istihdam edilmek isteyen öğrencilere eğitim desteği sağlıyoruz. Bugün burada bulunma amacımız da budur" diye konuştu.

İŞİNİZİ SEVERSENİZ, BAŞARILI OLURSUNUZ

Sayar Matbaa ve Endüstri Boyaları Ticaret Limited Şirketi Sahibi Halil İbrahim Sayar da üniversite öğrencilerine çeşitli tavsiyelerde bulundu. 91 senelik ömrünün 80 yılını çalışarak geçirdiğini ve halen mesleğini severek çalıştığını dile getiren Halil İbrahim Sayar, "Bir alanda başarılı olabilmenin iki önemli sırrı vardır. Birincisi yaptığınız iş ne olursa olsun o işi sevmek, ikincisi ise çalışmak ve en iyi olabilmek için çaba harcamaktır. Eğer çalışmaktaki gayeniz daha çok para kazanmak olursa muvaffak olamazsınız" dedi. Öğrencilere tecrübelerini aktaran Halil İbrahim Sayar, "1935 yılında 2. Dünya Savaşı sıralarında ben ortaokul öğrencisiydim. Dersimize üst düzey bir asker girerdi. Ders sırasında bir öğrenci arkadaşımıza ne olmak istediğini sordu. Arkadaşımız da öğretmen olmak istediğini söyledi. Bir başka arkadaşımız hakim, bir başka arkadaşımız savcı olmak istediğini belirtti. Bir tanesi de askeri doktor olmak istediğini ifade etti. Hocamız neden diye sorduğunda, 'Bu sayede hem askeriyeden para kazanacağım. Hem de özel muayenehanemde hasta tedavi ederek daha çok para kazanacağım' dedi. Bunu söyleyen arkadaşımız inanın muvaffak olamadı. Uzun yıllar amelelik yaparak geçimini sağlamaya çalıştı. Bir baltaya da sap olamadı. Çünkü onda meslek sevgisi değil, para sevgisi vardı" diye konuştu.

Kendisinin küçük yaşlarda ticarete atıldığını ve o yılların gözde mesleklerinden olan elekçilik yaptığını dile getiren Sayar Matbaa ve Endüstri Boyaları Ticaret Limited Şirketi Sahibi Halil İbrahim Sayar, "O yıllarda elek çakar para kazanırdım Herkes günde 4 elek yapıyorsa, ben 2 tane yapardım. Ama benim amacım en iyi ve en sağlam olanı yapmaktı. Birçok müşteri de özellikle benim yaptığım eleklerden almak isterdi. Hatta çoğu zaman sıraya koyardım. Bir süre sonra dükkan açtım. Küçük bir dükkanda alçı ve boya satışı yapardım. Benimle aynı işi yapanlar, küçük müşterilerle pek ilgilenmezlerdi. Hatta bana da '50 gram alçı için yerinden kalktığına değmez' derlerdi. Bense 50 gram alana da 50 kilogram alana da aynı hizmeti verirdim" dedi.

1938 yılında İzmir'de bir fuara katıldığını ve esnafları ziyaret ettiğini söyleyen Halil İbrahim Sayar, "Bir esnafın yanına gidip kendimi tanıttım. Toptan boya satışı yapıyordu. O firmayla bir anlaşma yaptık, ücretini ödeyip boya satın almıştım. Bugün üzerinden yaklaşık 73 yıl geçti. O firmayla ticaretimiz halen devam etmektedir" ifadelerini kullandı. Kendisinin içinde hiç para sevgisi olmadığını söyleyen Sayar, "Ben dürüst çalışmaya önem verdim. Allah yardımcım oldu. 5 şirket kurdum. Şu an yanımda 100'ün üzerinde kişi çalışıyor. Sizlere tavsiyem, işinizi sevmeniz ve dürüst bir şekilde çalışmanızdır" diyerek sözlerini tamamladı.

Programın panel bölümünde ise Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Basım Yayım Bölümü öğrencilerine ofset baskıda mürekkep ve renk kavramı ve ofset baskıda mürekkep kalitesi konularında bilgi verildi.

RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.