Mersin’de Üniversite Mezunu İşsiz Gençlere Destek Verilecek
Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği (DABB), Mersin Üniversitesi (MEÜ), Mersin Deniz Ticaret Odası ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği, Avrupa Birliği’nin (AB) 266 bin Avro hibe desteği verdiği projeyle lojistik eğitimi almış ve Mersin’de yaşayan işsiz 120 üniversite mezunu gence eğitim vererek, bu alanda istihdam edilmelerine katkı sağlayacak.
DABB ve MEÜ tarafından hazırlanan, Mersin Deniz Ticaret Odası ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin de paydaş olarak yer aldığı ve bir yıl sürecek ‘İş Akademisi’ projesi, Mersin’de yaşayan 20-29 yaşları arasında, en az önlisans eğitimini tamamlamış, lojistik sektörüyle ilgili bölümlerden mezun olan işsiz 120 genci kapsıyor. ‘İş Akademisi’ projesinin tanıtım toplantısı, Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği ve Adana’nın Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk ile proje paydaşı temsilcilerin katılımıyla Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu yapıldı.
“İŞSİZ ÜNİVERSİTE GENÇLERİNİN İSTİHDAM EDİLMELERİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
DABB Başkanı Soner Çetin, tanıtımda yaptığı konuşmada, Türkiye’deki tüm belediyeler birlikleri içerisinde bu anlamda AB tarafından projesi onaylanan tek birliğin DABB olduğunu, bunun haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Proje ortaklarıyla birlikte hem Mersin’e hem bölgeye çok yarar sağlayacak bir projeye imza atacaklarını belirten Başkan Çetin, projenin hazırlıklarına DABB ve MEÜ işbirliğiyle 3 yıl önce başladıklarını aktardı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sundukları ‘İş Akademisi’ projesinin 3 yıllık değerlendirmenin ardından AB ve Bakanlıktan onay alarak 1 Mart 2016 tarihinde uygulanmaya başlandığını dile getiren Çetin, 12 ay sürecek proje faaliyetleriyle 120 üniversite mezunu işsiz gencin, lojistik sektöründe istihdam edilebilirliğinin artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Proje yönetim ekibinin oluşturulduğunu ve çalışmaya başladığını ifade eden Çetin, projeye katılacak 120 gencin seçiminin ise Mayıs ayında yapılacağı bilgisini verdi. Proje eğitimlerinin Haziran 2016’da başlayacağını ve 8 ay süreceğini anlatan Çetin, eğitim sonunda katılımcılara kariyerleri için danışmanlık eğitimi verileceğini de söyledi. Projeden bekledikleri sonuçları da aktaran Çetin, “Projeye kursiyer olarak katılan gençlerimizin iş arama kapasitelerinin gelişmesi ve iş gücüne katılımlarının artırılmasını hedefliyoruz. Mersin ve çevresinde lojistik sektörü arz ve taleplerini buluşturacak bir ara yüz, ortak bir veri tabanı ve bir bilgi bankasının hayata geçirilmesini amaçlıyoruz. Eğitimli ancak işsiz kitlenin, mevcut potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri, iş arama-bulma kapasitelerini artırıcı başvuru kaynaklarının kullanıma sunulmasını da hedefliyoruz. Ayrıca, projenin bir diğer sonucu da tüm proje ortakları, bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve işverenler arasındaki iletişim ve işbirliğinin güçlenmesi olacaktır” dedi.
“KURSİYERLERİMİZDEN 10’U PİRE’DE ULUSLARARASI LOJİSTİK EĞİTİMİ’NE KATILACAK”
Projeye, 20-29 yaş aralığındaki iktisadi ve idari bilimler fakülteleri veya meslek yüksekokullarının işletme, dış ticaret ve lojistik bölümlerinden lisans veya önlisans mezunu gençlerin katılacağını bildiren Çetin, eğitim programlarının MEÜ tarafından gerçekleştirileceğini belirtti. Çetin, “Her kursiyer, 51 günlük eğitim programı kapsamında günlük 10 Avro gündelik alacak. Kursiyerlerimiz, eğitim sonrasında 20 günlük staj programına tabi tutulacaklar ve daha sonra sertifika alacaklar. Ayrıca, kursiyerlerimizden kurs programı not ortalaması en yüksek olan 10’u, 2017 Ocak ayında eğitmenlerimizle birlikte Yunanistan’ın Pire kentinde bir haftalık ‘Uluslararası Lojistik Eğitimi’ne ücretsiz olarak katılacak. Şubat 2017’de de kursiyerler ve lojistik işverenlerini bir araya getireceğimiz ‘Kariyer Günü’ etkinliği düzenleyeceğiz. Böylece gençlerimizin işverenlerle iletişim kurmaları sağlanacak ve işe yerleşme imkanları genişleyecek” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DE GİTTİKÇE ARTAN ‘TAHSİLLİ İŞSİZLİK’ SORUNU VAR”
MEÜ Rektörü Prof. Dr. Çamsarı da Türkiye’de gittikçe artan tam bir ‘tahsilli işsizlik’ sorunu olduğuna dikkat çekti. Bunun çok önemli olduğunun altını çizen Çamsarı, “Çünkü yetiştirdiğimiz her bir öğrencimiz, binbir umutla üniversitelere gelip bir sürü masraf yapıp, mezuniyet sonrası iş bulamama, karnını doyuramama gibi çok büyük bir problemle karşı karşıya kalıyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri, başka yüksek öğrenimin stratejik bir planlamayla yapılmaması, özellikle kısa, orta, uzun vadede hangi dalda, hangi bölgede, hangi gereksinimlerin olacağına dair ciddi bir çalışma yapılmamasıydı bugüne kadar. Bununla ilgili Yüksek Öğretim Kurulu bazında güzel bir giriş oldu ve Stratejik Planlama başlığı altında bir bölüm oluşturuluyor. Bununla fakülte mezunlarına kısa, orta, uzun vadede ne kadar ihtiyaç olacak, bunlar planlandıktan sonra okullara alınacak öğrenci sayıları belirlenecek. İnşallah mezun olduktan sonra bu tür zorluklarla karşılaşıp, bunları çözmeye çalışmaktansa, bu projede olduğu gibi Strateji Kurulu’nun da yol göstermesiyle ülkemizde ihtiyaçlar baştan belirlenip, buna göre bir yol çizilecek” ifadelerini kullandı.
MEÜ’de açtıkları ve açacakları bölümlerin bölge ihtiyaçlarına yönelik olması konusunda ciddi bir uğraş içinde olduklarının altını çizen Çamsarı, bunu hep göz önünde bulundurduklarını söyleyerek, “Çünkü popülist yaklaşımla açılan okulların daha sonra işsizlik sorunuyla karşı karşıya kaldığını en iyi bilen insanlardan biriyim. MEÜ, bölgenin gelişiminde ve işsizlikte bu sorunları çözebilecek projeler konusunda oldukça hassas. Bu projenin önemine gelince, aktardığım sorunlardan dolayı planlanmış bir proje. Üniversite bitirmiş, belirli kapasitenin üstündeki gençlerimizin bölgeye katkı sağlayabilmeleri için mutlaka kendi bölümleriyle ilgili olmak üzere bölgede istihdam edilmeleri lazım. 120 rakamı belki Mersin’in her derdine devam olacak bir rakam değil. Burası yaklaşık 2 milyon nüfusu olan bir il. Türkiye’nin her ilinde benzer projeler yapılarak, bu yüzlü, binli, on binli rakamlara çıkmasını ve bu projenin bir başlangıç olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu
“BAŞVURULAR 10 MAYIS’TA BAŞLIYOR”
MEÜ Öğretim Görevlisi ve Proje Teknik Koordinatörü Mesut Salih Uzman ise projenin ayrıntılarını paylaştı. Proje bütçesinin 266 bin 86 Avro olduğunu dile getiren Uzman, bu bütçenin yüzde 90’ının AB tarafından hibe olarak sağlandığını, yüzde 10’unun ise DABB tarafından karşılanacağını söyledi. Projenin genel hedefinin, Mersin’de eğitimli ancak işsiz gençlerin işgücüne katılımını desteklemek ve istihdam edilebilirliklerine katkıda bulunmak olduğunu vurgulayan Uzman, projeye katılmak isteyen gençlerin 10 Mayıs 2016 tarihinden itibaren ‘www.eleleisakademisi.mersin.edu.tr’ adresinden başvuru yapabileceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.