Merhum Hasan Özönder anıldı

Merhum Hasan Özönder anıldı
Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde bu hafta “Vefatının 5. Yılında Konya Çelebisi Dr. Hasan Özönder” anıldı.

Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı Mustafa Sinan Ümit ve merhum Özönder’in torunu Osman Emre Arslan’ın konuşmacı olduğu program İl Halk Kütüphanesi Salonunda yapıldı. 2024 yılının son gününde yapılan programın açılış konuşmasında Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, merhum Hasan Özönder’in Konya kültürüne çok değerli hizmetlerde bulunduğunu vurguladı.

KÜLTÜREL ÇEVRE ÖNEMLİ

Daha sonra söz alan, merhum Hasan Özönder’in torunu Osman Emre Arslan, akademisyen, yazar, Mevlana aşığı, sanat meraklısı, Konya çelebisi ve dostlarının ve öğrencilerinin tabiriyle bir Konya kişizadesi olan dedesi Hasan Özönder’in “Çocukluğu Türbe önünde geçen dedem (Biz gözlerimizi açtık Hz. Pîr’i, camileri, türbeleri, kütüphaneleri gördük. Bu kültürel çevre bize kültürel ve sanatsal faaliyetlerde bulunma yolunda çok etkili oldu) derdi” dedi.

Yaşamı boyunca pek çok ödül alan dedesinin Konya Meram Belediyesi tarafından 2004 yılında “Sanata Saygı Ödülü’ne; Konya Büyükşehir Belediyesince de 2012 yılında “Konya Kültürüne Hizmet” ödülüne layık bulunduğunu vurgulayan Arslan, “Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi ve Konya Ansiklopedisi’nde çok sayıda madde de kaleme alan dedem ile ilgili kendisini ve eserlerini konu alan iki adet bitirme tezi de yazıldı. 1996 yılında emekliye ayrıldı. Fakat otuz yıl kadar eğitmenlik yapmasına rağmen doyamadığını anlatırdı. Onun emekliliği sadece görev emekliliğiydi. Konya ve Türk bilim, kültür ve sanat hayatına dair çalışmalarını son nefesine kadar sürdürdü. Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve Yönetim Kuruluna, dedeme gösterdikleri vefadan dolayı teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

KONYA’YA AİT KİMSENİN BİLMEDİĞİ KONULARA HAKİMDİ

Daha sonra konuşan yazar Mustafa Sinan Ümit, merhum Hasan Özönder ile sık sık görüşerek istifade etmeye çalıştıkları belirterek, “Hocam, Konya tarihine ve kültürüne dair pek çok kişinin bilmediği konulara vakıftı. Mesela bir gün (Gazezler Camii ne demek, imi nereden geliyor?) diye sorduğumda tebessüm edip, (Gazzaz Osmanlıca’da İpekçi demektir. Bu caminin ismi de Gazzaz Camii iken, halk arasından –gazezler- diye telaffuz edilince ismi böyle olmuş) diye cevap verdi. Sonra Konya’da eskiden ipekçilik yaygın olduğunu, anlatırken, Dutlukırı’ndan, şehrin muhtelif yerlerinde yoğun olan dut ağaçlarından, İpekçi soyadını alan ailelerden örnekler verdi” dedi.

Hasan Özönder’in yıldırım düşmesi sonucu yıkıldığı söylenen İnce Minare ile ilgili farklı düşünceleri olduğunu da kaydeden Ümit, “Hocam, yıldırım düşmesi halinde minarenin daha farklı şekilde zarar görmüş olması gerektiğini, minarenin insan eliyle yıkılmış olma ihtimalinin kuvvetli olduğunu yıllar önce söylemişti. Nihayet bu gerçek ortaya çıktı” diye konuştu.

Oturumu yöneten Prof. Dr. Ahmet Çaycı da, merhum Özönder’in akademik yönü ve metodolojisinden bahsederek, “Kıyıda köşede kalan pek çok önemli konuyu, Süheyl Ünver hoca gibi derinlemesine araştırıp ortaya çıkardı. Hocanın kendisine model olarak belirlediği isimim Süheyl Ünver’di. Yurt dışı bağlantıları ve araştırmaları çok önemliydi. Bu konuda öğrencisi olarak bana sürekli telkinlerde bulunurdu. Konuşmalarından Süheyl Beye çok atıf yapardı. Hocamın bazı makalelerini ben daktilo etmiştim. Çok hatıramı var. Ortaya koyduğu on sekiz tane eser var” dedi.

Konuşmacıların ardından şair yazar İsmail Detseli, merhum Hasan Özönder için yazdığı şiiri seslendirdi. Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü günün konuşmacıları Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Mustafa Sinan Ümit ve Osman Emre Arslan’a kitap takdim ederken, merhum Hasan Özönder’in oğlu Yusuf Özönder’de Güçlü’ye babasının kitaplarını hediye etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.