Memura yüzde 40 zam teklif edildi

Memura yüzde 40 zam teklif edildi

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bu rakamlar, beklentinin okunamadığı anlamına gelir. Önümüzdeki ayın 17’sinde ikinci teklif, daha sonrasında son teklif için süreç var. Bu teklifi revize etmek, güncellemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Görüşme sonrasında kameralar karşısına geçen yetkili sendika Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bu rakamlar, beklentinin okunamadığı anlamına gelir. Önümüzdeki ayın 17’sinde ikinci teklif, daha sonrasında son teklif için süreç var. Bu teklifi revize etmek, güncellemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Milyonlarca memur ve memur emeklisini yakından ilgilendiren 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde, yapılacak olan zam oranını görüşmek üzere yapılan ikinci toplantının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, hükümetin ilk zam teklifini açıkladı.

HÜKÜMETİN İKİ YIL İÇİN TEKLİFİ YÜZDE 40 OLDU

Kamu görevlilerini ve milyonlarca memur emeklisini yakından ilgilendiren görüşmelerde kritik bir aşama geride kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan toplantıda Bakan Vedat Işıkhan, hükümetin iki yıl için zam teklifini kamuoyuyla paylaştı. Kameralar karşısına geçen Işıkhan, kamu görevlilerini enflasyon karşısında ezdirmemeye çalıştıklarını belirterek, 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9’luk zam teklifinde bulundu. 2025 yılının ilk altı ayı için yüzde 6 ve ikinci altı ayı için ise yüzde 5 olduğunu bildirdi. Bakan Işıkhan, “2024 Ocak ayında enflasyonu dikkate aldığımızda yüzde 42’yi bulan artış öngörülmüştür. 2024’ün ikinci altı aylık dönemde kümülatif artış yüzde 54’ün üzerinde olacaktır. Temennimiz odur ki, paydaşlar da uzlaşı içinde imzalayalım” dedi.

TEKLİFİ REVİZE ETMEK

Hükümetin açıkladığı teklife tepki gösteren yetkili sendika Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kira, bayram ikramiyesi ve sosyal haklara ilişkin bir cümlenin geçmediğini belirterek, “Bu rakamlar, beklentinin okunamadığı anlamına gelir. Önümüzdeki ayın 17’sinde ikinci teklif, daha sonrasında son teklif için süreç var. Bu teklifi revize etmek, güncellemek gerekiyor. Refah payından söz edilmedi. Üçer aylık teklifler sunduk. Özellikle 2024 yılında üçer aylık teklifler sunduk çünkü enflasyonist ortamda kamu görevlilerinin alım gücünün kaybolmaması. Aldıkları ücretlerin enflasyon karşısında erimemesi için bunun son derece önemli olduğunun altını çizdik. Teklif ikisinde de altı aylık geldi. Bunun yeniden revize edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kiralara ilişkin kamu görevlileri insaf sınırlarını aşan boyutuyla ciddi anlamda zorlanmakta. Onun için masaya kiralar ile ilgili teklifin gelmesini bekliyorduk. Memur emeklilerinin ayakta kalma durumlarının olmadığını, bu rakamlarla çok zorlandıklarını ve 8 bin 77 liralık yapılan seyyanen iyileştirmenin emeklilere yansımaması dolayısıyla maaşlardaki düşüklüğün oluşturduğu sıkıntıyı ifade ettik. Buna ilişkin somut bir önerinin gelmesini bekliyorduk. Çünkü 21 günlük süre geçti. Bayram ikramiyesinden tutun da sosyal haklara ilişkin bu anlamda cümle kurulabilirdi. Henüz cümle kurulamadı” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.