Memur maaşlarına zam oranı bugün belli oluyor

Memur maaşlarına zam oranı bugün belli oluyor

Milyonlarca kamu görevlisini ve memur emeklisini ilgilendiren kamu toplu sözleşme dönemi bugün sona eriyor. Bu süreçteki en önemli konulardan biri olan maaş zammı, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun bugün vereceği kararla belirlenecek

Kamu görevlilerinin toplu sözleşme görüşmeleri sürecinde hükümet ve sendikalar arasında uzlaşma sağlanamamıştı. Bu sebeple 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam oranlarını belirleme yetkisi Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na geçti. Kurulun vereceği karar kesin nitelik taşıyor ve herhangi bir itiraz yoluna başvurulamıyor.

Duvar'ın haberine göre, Kamu İşveren Heyeti, başlangıçta 2024'ün ilk altı ayı için yüzde 14, ikinci altı ayı için yüzde 9; 2025 yılı için ise 6+5 zam teklif etmişti. Daha sonradan bu teklifi 2024'ün ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ayı için yüzde 10, 2025 için ise 6+5 olarak revize etti. Ancak bu teklif sendika tarafından reddedildi.

Memur-Sen ise 2024 yılı için her çeyrekte sırasıyla yüzde 35+10+15+10 zam talebinde bulundu. 2025 yılı talebi ise yüzde 25+15 oldu.

Hakem Kurulu, daha önceki yıllarda hükümetin teklifini büyük değişiklik yapmadan kabul etmişti. Ancak bu yılın kararının Merkez Bankası'nın enflasyon tahminleriyle uyumlu olması bekleniyor. Merkez Bankası'nın 2024 ve 2025 için yıl sonu enflasyon tahminleri sırasıyla yüzde 33 ve yüzde 15 olarak açıklandı.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanmış 7 üye bulunuyor. Ayrıca 4 kişi de sendikalar tarafından görevlendirildi.

Kurulda bulunan kişiler ise şöyle:

Metin Yener (Sayıştay Başkanı)
Prof. Dr. Lutfihak Alpkan (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bakan Yardımcısı)
Dr. İsmail İlhan Hatipoğlu (Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Yardımcısı)
Refik Tuzcuoğlu (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bakan Yardımcısı)
İsa Atçeken (Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Başkan Yardımcısı)
Prof. Dr. M. Fatih Uşan ( Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Hukuk Fakültesi İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı)
Prof. Dr. Fatih Yardımcıoğlu (Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü)
Hüseyin Öztürk (Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı)
Soner Can Tufanoğlu (Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı)
Türkeş Güney (Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı)
Şenol Köksal (KESK Genel Sekreteri)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.