Meke Gölü'nü arıtılmış atık su ile kurtaracaklar!

Meke Gölü'nü arıtılmış atık su ile kurtaracaklar!

Bir zamanlar dünyanın 'nazar boncuğu' olarak adlandırılan ve son yıllarda tamamen kuruyan Konya'daki Meke Gölü'nü kurtarma seferberliği başlatıldı. Meke Gölü'nün arıtılmış atık su ile beslenmesi kapsamında atıksu arıtma tesisi inşaatı yaptırılacak

Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan Meke Gölü'nün arıtılmış atık su ile beslenmesi için ihale düzenlenecek. Bir zamanlar dünyanın 'nazar boncuğu' olarak anılan Meke Gölü, küresel ısınma ve yeraltı sularının bilinçsiz bir şekilde kullanılması yüzünden kurumaya yüz tutmuştu. Meke Gölü son yılllarda tamamen kurudu. Geçtiğimiz Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu Genel Müdürlüğü tarafından göle girişlerde yasaklanmıştı.

meke-golu.jpg

28 EYLÜL'DE İHALEYE ÇIKILACAK

Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek ihalede Meke Gölü'nün arıtılmış atık su ile beslenmesi kapsamında atıksu arıtma tesisi inşaatı yaptırılacak. İhale, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 19. maddesine göre açık ihale usulü ile gerçekleştirilecek olup teklifler sadece elektronik ortamda EKAP üzerinden alınacak. Teklifler 28 Eylül 2022 tarihinde saat 10.00'a kadar alınacak. Meke Gölü, volkanik gaz patlaması sonucu oluşan bir maarın suyla dolmasıyla günümüzdeki haline gelen ve ortasında adacıklar bulunan bir göl.

GEÇMİŞTE 12 METRE DERİNLİĞİNDE SU BULUNUYORDU

Karapınar-Ereğli kara yolunun 7. kilometresindeki, kuş bakışı görünümü dolayısıyla "dünyanın nazar boncuğu" olarak adlandırılan Meke Gölü, volkanik patlama sonucu 5 milyon yıl önce meydana gelen kraterin zamanla suyla dolmasıyla oluştu. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin kamp yaptığı ve büyüleyici manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakan gölde, geçmişte 12 metre derinliğinde su bulunuyordu. Son yıllarda ise Meke Gölü, küresel ısınma, bölgede sulu tarımın yaygınlaşması ve yer altı su seviyesinin azalmasıyla tamamen kurudu.

meke.jpg

GÜNDE YAKLAŞIK 7 BİN METREKÜP SU TAŞINACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konu ile ilgili 2021 yılında yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti: "Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi'nin içme suyu kalitesinde arıtılan suyunu, Meke Gölü'nü besleyen yer altı suyuna veriyoruz. Bu projeyle Meke Gölü ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuşacak. Meke Gölü'ne su taşınacak atık su arıtma tesisinin, 8,5 kilometre uzaklıkta olacak. Atık su arıtma tesisinden, Meke Gölü'nü besleyen yer altı suyuna günde yaklaşık 7 bin metreküp su taşıyacağız. İnşallah bir yılın sonunda ise 2 milyon 532 bin metreküp suyu gölümüze taşımış olacağız. Ülkemizde arıtılan suların sadece yüzde 5'i kullanılıyor. Hedefimiz bu oranı artırmak. İklim değişikliğiyle ilgili 2030'larda, 2050'lerde artık tüm dünyada su savaşlarının meydana geleceği ve suyun çok daha kıymetli olacağı bir sürece giriyoruz. Dolayısıyla mevcut sularımızı yeniden kullanacak adımları da atmak durumundayız. Biz de Meke Gölü'ndeki izolasyonu sağlayarak arıtma tesisimizdeki suyu bu gölümüze taşıyacağız. İnşallah farklı su kaynaklarıyla da burayı besleyerek Meke Gölü'nün daha da canlanmasını sağlayacak adımları atacağız."

murat-kurum.jpg

GÖLDE GEÇİRİMSİZLİĞİ SAĞLAMAK GEREKİYOR

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, "Meke Gölü'ne Karapınar'dan getirilecek arıtılmış atık su için geçirimsizliği sağlayacak bir düzen oluşturulmalı ve gölün doğal yapısı korunmalıdır. Devlet Şu İşleri Genel Müdürlüğü göletlerde bu sistemi oluşturdu. Su belirli bir seviyede duruyor. Su sadece buharlaşma ile kayboluyor. Meke Gölü'nde de buna benzer bir sistem oluşturulmalı. Şambrelle sızdırmazlık yapılacaksa önce bir bölümde yolun olduğu ön bölüme uygulanıp sonucu görüldükten sonra tüm kratere uygulanabilir. Doğrudan su verilirse suyun yer altına gitme durumu olacaktır. En önemli öncelik ise Karapınar bölgesindeki su sorunun çözülmesi olmalı. Meke Gölü ne çare bulmak yeterli değil, tarımın yoğun olduğu tüm havzaların su sorununun çözülmesi gerekir. Yer altı suları sürekli çekiliyor. Tarımdan da vazgeçilemez ama su sorununa çözüm bulunmalı" dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

yasar-eren.jpgKonya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum