Mehmet Ali Şahin, 500 Yıllık Meşenin Gölgesinde Bayram Geleneğini Yaşatıyor

Mehmet Ali Şahin, 500 Yıllık Meşenin Gölgesinde Bayram Geleneğini Yaşatıyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, memleketinde yüzlerce yıllık bayram geleneğini yaşatıyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, memleketinde yüzlerce yıllık bayram geleneğini yaşatıyor. Karabük Ekincik köyünde yaşayanlar arife günü mezarlıkların ziyaret edilmesinin ardından 'zirat' geleneğini yerine getiriyor. 'Zirat' geleneği köylülerin evlerinde hazırladıkları helva ve 'bişi' denilen yufka ekmeğin paylaşılması anlamına geliyor. M. Ali Şahin, yüzlerce yıldır süren ve köylüler arasındaki paylaşmanın en güzel örneği olarak gördüğü 'zirat' geleneğini yaşatmaya çalışıyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Ramazan Bayramı’na memleketi Karabük'te girdi. Bayram namazını Ekincik köyü Orta Camii'nde kılıp vatandaşlarla bayramlaşan Şahin, daha sonra hemşehrileriyle birlikte kahvaltı yaptı. Babası Abdullah ve annesi Ünzile Şahin'in elini öpen Şahin, burada akrabaları ile de bayramlaştı.

Mehmet Ali Şahin, Karabük’teki köyünde yıllardır devam eden zirat adı verilen bir geleneğin de yaşatılması için çaba sarf ediyor. Şahin’in köyünde zirat geleneğini yerine getirmesini Cihan Haber Ajansı (Cihan) takip etti.

Zirat geleneği için önce helva kavuruluyor. Ardından bişi denilen yufka ekmek ve helva bohça halinde bir mendile sarılarak köylülerin toplandığı meydana götürülüyor. Karabük Ekincik köyünde yaşayanlar Ramazan ve Kurban bayramları arife gününde evlerinde hazırladığı bişi denilen yufka ekmek ve helvayı mezarlıkların orta yerinde bulunan alana getiriyor. Burada her evden gelen helva büyükçe bir kazanın içinde karıştırılıyor. Ardından karıştırılan helva bişi denilen yufka ekmeklerin içine konuluyor. Vatandaşlar bişi ekmekleri bohça şeklinde sarıyor. Bişi ekmek ve helvalar iftarda yeniyor.

Zirat geleneğinin asırları aşan bir süreden beni Ekincik köyünde yaşandığını belirten Şahin, “Benim çocukluğumdan beri beni çok heyecanlandıran, çok anlamlı bulduğum bir gelenektir. Bir müddet ara verildi, herkes kendi köyünde yapıyordu, bundan birkaç yıl önce burada köylülerle konuştuğumda yine 5 mahalle olarak bu geleneği devam ettirelim dedik, onlar da eksik olmasın birkaç bayramdır bu geleneği aynen devam ettirmeye gayret ediyorlar.” diye konuştu.

Ekincik köyünün 5 mahalleden oluştuğunu ve köyde 80 civarında hane bulunduğunu hatırlatan Şahin, şunları anlattı: “Her haneden birer bohça geldi. Bu bohçalar buradaki tablaların üzerine istif edildi bişilerle birlikte. Helvalar karıştırıldı. Burada 300 civarında insan var. 80 bohça geldi, 300 bohça olarak şimdi buradan ayrılacağız. Benim anlamlı bulduğum husus budur yani herkes eşit şekilde bohça ile ayrıldı. Burada bir bereket var. Birlikten güç doğar. Birimiz hepimiz hepimiz birimiz için anlayışının çok güzel bir örneğini burada yaşıyoruz. Anadolu Müslümanlarının birbirleri ile ne kadar içli dışlı olduklarını, paylaşımcı olduklarını, yiyeceklerini içeceklerini birbirleri ile paylaşmaya müsait bir kültüre sahip olduklarını gösteriyor. Ben bu geleneğin bazı illerde ve ilçelerde buna benzer şekilde devam ettirildiğini biliyorum. Ama bu köye has bir adet olduğu kanaatindeyim. O bakından toplumumuzun birlik beraberlik, kardeşlik, yardımlaşma duygularını daha da geliştirmek için bu gelenekten istifade edilmesi gerektiğini düşünüyorum.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.