‘Mehmet Akif topluma öncülük etti’
Türkiye Yazarlar Birliği'nin 2024 yılı kültürel etkinlik takviminin son etkinliği olarak Prof. Dr. Yakup Kaya’nın konuşmacı olarak katıldığı “Mehmet Akif Gençliğe Ne Söyler” programı Konya Lisesi’nde gerçekleşti. Atilla Yaramış’ın düzenlediği programda, Prof. Dr. Yakup Kaya, M. Akif Ersoy’un hayatı, ülkemize katkıları ve edebi kişiliği üzerine önemli bilgiler paylaştı.
TYB’DEN 2024’TE 57 PROGRAM
Programın başlangıcında selamlama konuşması yapan TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu “Sadece bu yıl 3 ayrı takvimle; 35 programını Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ve çeşitli salonlarda, 17 programını yazarlarımız okullarda ve 5 programını da "Konyalı Onlar" başlığıyla toplam 2024 yılında 57 programı yapmış oluyoruz. Hayatın anlamını ben şu iki cümleye bağlıyorum gençler. Akif de tam bu söyleyeceğim düstur üzere yaşadı: İyiliğe koşun, kötülükten kaçın. Mehmet Akif deyince biz bir ahlak abidesi biliriz. Mehmet Akif deyince biz sözünün eri bir insan biliriz. Mehmet Akif deyince biz millet, maneviyat, vatan, asker, ordu bunları her zaman uyanık tutmaya çalışan bir şair biliriz” dedi.
Konuşmacı Prof. Dr. Yakup Kaya “Mehmet Akif’in mücadelesi çok genç yaşta başlıyor. Osmanlı'nın çöküş devrinde, o devrin birçok aydınına ve birçok asker ve sivil bürokrat kökenli devlet adamlarında olduğu gibi biz Mehmet Akif'te de aslında bir iç sızı görüyoruz, bir dert görüyoruz, birçok aydında ve devlet adamında olduğu gibi. O dert, çökmekte olan bir imparatorluğun müzmin sorunlarına, kronik sorunlarına çözümler üretebilmek için ortaya çıkmış bir sızıdır, bir derttir. Mehmet Akif bunun en tipik sembolik örneklerinden birisidir yakın tarihimizde ve yüzyılda bir yetişir şeklinde tarif edebileceğimiz tarzda bir aydın prototipidir aslında” diye konuştu.
CENK ŞARKISI, İSTİKLAL MARŞI’NIN ÖNCÜLÜDÜR
Mehmet Akif’in tanıklık ettiği savaşları anlatan Prof. Dr. Kaya “Balkan Harbi, Trablusgarp Harbi'ne şahit oluyor, son devir Osmanlı neslinde olduğu gibi, Cumhuriyetin ilk banileri, kurucularında olduğu gibi Mehmet Akif de birçok harbe, birçok savaşa tanıklık etmiş. Trablusgarp Harbi'ni görüyorlar, Osmanlı İtalyan Harbi'ni, Balkanları görüyorlar, 1 ve 2 Balkan savaşlarını görüyorlar. Balkan Savaşı sırasında kendisi o meşhur Cenk Şarkısı'nı yazmıştır epik tarzda ve Cenk Şarkısı aslında, birazdan birkaç kesitini göreceğimiz, 10 kıtalık meşhur bağımsızlığımızın sembolü olan ve milli bir mutabakat metni olarak, milli bir birlik metni olarak bugün toplumumuzun kahır ekseriyeti tarafından kabul görmüş olan devletimizin bağımsızlığının da bir doğrudan sembolü olan İstiklal Marşı'nın da bir öncülüdür aslında o Cenk Şarkısı. Onu Balkan Harbi döneminde orduya moral oluşturması bakımından kalem almıştır. Şair ruhludur, yazardır tabii aynı zamanda his insanıdır Akif ve dönemindeki şairler ama toplumun bütün sorunlarıyla iç içe büyüdüklerinde o sorunlara neşter atma ve sorunları çözme noktasında da gerçekten büyük bir ders sahibidirler. Dolayısıyla toplumcu gerçekçilik anlamında da topluma öncülük etme, model olma anlamında da bugüne kadar gelmiş geçmiş bizim edebiyat tarihimize baktığımızda en ön plandaki şairlerimizden birisidir Mehmet Akif” ifadelerini kullandı.
Program sonunda Atilla Yaramış ve Konuşmacı Prof. Dr. Yakup Kaya’ya Konya Lisesi Müdürü Bahaddin Demirci Tarafından teşekkür beratı takdim edildi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.