Medical Park Samsun Hastanesi ’vertigo Kliniği’ Açıldı
Medical Park Samsun Hastanesi, Türkiye’de altı hastanede bulunan, Karadeniz Bölgesi’nde tek olan, son teknoloji cihazları bünyesine katarak vertigo kliniğini açtı.
Cihazlar ile yapılan testler sonucunda baş dönmesinin iç kulak kaynaklı mı yoksa merkezi sinir sistemi kaynaklı mı olduğu anlaşılıyor. Ayrıca baş dönmesinin pozisyonel olup olmadığı, hangi kulaktan kaynaklandığı, etkilenen bölgede tespit edilebiliyor. Böylelikle baş dönmesinin tedavisi hedefe yönelik olmakta ve hastaların patolojisine tanı konulabiliyor.
Vertigo (baş dönmesi-denge bozukluğu) hakkında bilgi veren Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları - Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Senem Çengel Kurnaz “Denge; iç kulaktaki denge organı, göz ve kas-iskelet sisteminden gelen duyuların koordineli çalışması ile sağlanmaktadır. Bu yapılar arasında iletişimi sağlayanda beyindir. Bu sistemdeki çeşitli aksaklıklar karşımıza baş dönmesi olarak çıkmaktadır. Baş dönmesi toplumun %5-10’unda görülmektedir. Özellikle 40 yaş üstünde bu oran yüzde 40’lara çıkmaktadır. İç kulaktaki denge organımız dengenin sağlanmasında birincil sorumlu yapıdır. Bu nedenle baş dönmelerinin yüzde 80’i iç kulak ile ilgilidir. İç kulak kaynaklı baş dönmelerinde işitme kaybı, kulaklarda çınlama-uğultu, kulakta basınç hissi-dolgunluk gibi şikayetlerde mevcut olabilir. Ama bunların olmaması baş dönmesinin iç kulak kaynaklı olmadığını göstermez” dedi.
Doç. Dr. Kurnaz “Başlıca baş dönmesi yapan kulak hastalıkları benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV), meniere hastalığı, vestibüler nörinit, labirentitler, perilenf fistülü, bilateral vestibüler yetmezliktir. Baş dönmesi yapabilen nörolojik hastalıklar ise vestibüler migren, multiple skleroz, serebrovasküler hastalıklardır. Baş dönmesi yapan metabolik ve vasküler hastalıklarda vardır onlar ise vitamin B12 eksikliği, tiroit patolojileri, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığıdır” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Kurnaz şu bilgileri verdi:
“Baş dönmesinin tedavisindeki amaçlar; baş dönmesi yapan hastalığın tespiti ve sonrasında nedene yönelik tedavi, baş dönmesinde atakların tedavisi, baş dönmesi ataklarının önlenmesi, vestibüler rehabilitasyon. Hastadan alınan iyi bir hikaye ve muayene ile birlikte aşağıdaki testler yapıldığı zaman baş dönmesine tanı koyulabilmektedir. Odyolojik testler; işitmenin durumunu göstermekte ve baş dönmesi ile işitmeyi de etkileyen patolojilerde (Meniere hastalığı gibi) tanıya yardımcı olmaktadır.
Denge testleri; ENG (elektronistagmografi) ve VNG (videonistagmografi), kalorik testler VEMP (vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller), VHİT (video head impulse test), bilgisayarlı dinamik posturografi.”
Doç. Dr. Senem Çengel Kurnaz “Hastanemizde baş dönmesi ile ilgili uzman kadro ile birlikte odyolojik tetkiklerin yanı sıra ICS Chatr 200®, VG40® video gözlükler ve ICS AirCal® cihazlarıyla ENG-VNG, kalorik testler yapılmaktadır. Bu cihazlar vestibülo-oküler refleksin değerlendirildiği, kendiliğinden ya da görsel -vestibüler uyaranlar sonucunda ortaya çıkan göz hareketlerinin değerlendirilmesine ve kaydedilmesine dayalı bir test bataryasıdır. ENG-VNG baş dönmesi ve denge testleri içerisinde yıllardır kullanılan sonuçları en güvenilir test bataryasıdır. Kalorik test VNG bataryasının en spesifik testlerinden biridir. Kulakların termal uyaranla uyarılması ile yapılır” şeklinde konuştu.
Doç Dr. Kurnaz açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu testler sonucunda baş dönmesinin iç kulak kaynaklı mı yoksa merkezi sinir sistemi kaynaklı mı olduğu anlaşılır. Ayrıca baş dönmesinin pozisyonel olup olmadığı, hangi kulaktan kaynaklandığı, etkilenen bölgede tespit edilebilmektedir. Böylelikle baş dönmesinin tedavisi hedefe yönelik olmakta ve hastaların patolojisine tanı konulmaktadır.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.