Medav Vakfı, Diyanet'ten Kürtçe Vaaz İstedi

Medav Vakfı, Diyanet'ten Kürtçe Vaaz İstedi

Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV), yazılı açıklama yaparak Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan beklentilerini açıkladı. MEDAV Genel Sekreteri Nizamettin Yakışık'ın yaptığı açıklamada, tebliğ ve irşatta Kürt dilinin kullanılması istendi..Nizamettin...

Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV), yazılı açıklama yaparak Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan beklentilerini açıkladı. MEDAV Genel Sekreteri Nizamettin Yakışık'ın yaptığı açıklamada, tebliğ ve irşatta Kürt dilinin kullanılması istendi..

Nizamettin Yakışık, yaptığı açıklamada Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan beklentilerini şöyle sıraladı: “Medrese mezunlarına statü kazandırılması. Uluslararası İslami toplantılarda medrese mensuplarına yer verilmesi. Başkanlık bünyesinde temsil sorununun çözülmesi. Medresede öğretilen kitapların ihtisas merkezlerinde okutulup ve Diyanet Vakfı tarafından yayınlanarak ülkedeki medreselere sunulması. Şafi mezhebinin kitaplarına da önem verilmesi. Tebliğ ve irşatta Kürt dilinin kullanılması. Bölgedeki medrese geleneğine ve eğitimine sahip çıkılması, Kürtçe vaaz ve hutbelerin serbestçe verilmesi için imkan sağlanması. Kürtçe eserlerin Diyanet tarafından basılması. Bölgeyi tanıyan ve gönüllü kimselerin atanması. Din adamlarınca ortak akıl komisyonu / kardeşlik ve müşavere komisyonu kurulması. Her ilde sosyal barışa katkı sağlayacak, insanlar arası problemlere sulh için aracılık edecek kurulların kurulması. Vatandaşlarımızın din görevlileri tarafından zihinsel olarak rehabilite edilmeleri ve bilgilendirilmeleri. Kutlu doğum konferanslarının Kürtçe yapılabilmesi. Kürtçe yayın faaliyetlerine katkı sunulması. Sınav kurullarının adil bir şekilde kurulması. Hutbe ve vaazlarda kardeşlik temasının hakim olması, ayırımcılık yapılmaması. Tebliğ ve irşatta Kürtçe'nin edebi dil olarak kullanılmasının teşvik edilmesi.”

Türkiye ve Orta Doğu’da kangrenleşmiş bir Kürt sorunu olduğunu vurgulayan MEDAV Genel Sekreteri Nizamettin Yakışık, bu meseleyi halletmek için sorumluluk taşıyan herkesin üzerine düşeni hakkıyla yapmasını talep etti. Yakışık, "Irkçılık hastalığına karşı ve Türkiye tarihinin en büyük problemi olan Kürt meselesinin çözümünde Diyanet'in ve İslami cemaatlerin bir duruşu, bir projesi ve katkısı olmalıdır. Diyanet, İslami cemaatler ve dindarlar bu meselede taraf olmalıdır. Adaletin, kardeşliğin, sulhun ve çözümün tarafı olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.