MEDAŞ’ın derdi hükümeti gerdi

MEDAŞ’ın derdi hükümeti gerdi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, elektrik borcu olan çiftçiye hibe ve teşvikleri kesti. Her zaman üreticinin yanında olduğunu belirten hükümet, MEDAŞ'ın alacağının arkasına düştü

Geçen yıl kuraklık ve don olayları ile karşı karşıya kalan Konya Ovası'nda bu sene yüzler gülüyor. Ancak çiftçinin hevesi kursağında kaldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kararı üzerine tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulanan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar 2015 yılında destekleme ödemesi yapılmamasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı geçen ay Resmi Gazete'de yayınlandı. Geçen yılın zararını bu sene karşılama palanları yapan çiftçi, elektrik borcu olduğu için hibe desteği alamayacak ve bu hasat yılını da beklentinin altında geçirecek. Konya Ovası'nda yeraltı suyunun 70 metrenin altına düşmesinden dolayı su kuyuları büyük önem arz ediyor. Elektrik faturası başta olmak üzere her geçen yıl girdileri artan çiftçiyi bu sene de zor bir hasat sezonu bekliyor.

BORCU OLANA DESTEK YOK

Çiftçilerin sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarının yapılandırılmasına rağmen Konya'da Medaş, bu yapılandırmayı yapmıyor.  Aynı zamanda elektrikte uygulanan yüzde 18 KDV de çiftçinin belini bükmeye devam ediyor. Zararını karşılamak isteyen çiftçi de özel bankalardan çektiği krediler sonucu haciz kıskacının altında kalıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, elektrik borcu olan çiftçilerin devletten alması muhtemel olan hibe ve teşvikleri alamayacağını söyledi. MEDAŞ'ın 2009 yılında özelleştirildiğini ve bu tarihten sonra borca giren çiftçilerin mağdur olduğunu kaydeden Çalış, “Burada devlete değil Medaş'a borcu olanlar desteklemelerden faydalanmayacak. Herkes borcunu ödemeli ama üreticilere de yapılandırma yapılmalı. Af olmaz ama Medaş'ın özelleştirildikten sonra devletin böyle bir karar alması devletin şirketin yanında olduğunu gösteriyor” dedi.

DEVLET ŞİRKETİN YANINDA

“Devletin üreticinin yanında olması lazım” diyen Çalış, geçen yıl Konya Ovası'nın kötü bir yıl geçirmesinden dolayı üreticinin maddi olarak zor günler geçirdiğini söyledi. Kredi mağduriyetinin yanı sıra desteklerin alınmaması üreticiyi zor duru soktuğunu belirten Çalış, “Üreticinin Medaş'a olan borcu yapılandırılmaya gidilerek bu sorun ortadan kaldırılabilir. Borcunu şu dönemde ödeyemeyen çiftçiye desteğin de kesilmesini yanlış buluyoruz. Bu sene iyi güzel bir yıl geçiren üretici inşallah yapılandırma ile belini doğrultur. Bu da önümüzdeki yıllar için çiftçinin ekonomik refahına katkı sağlar. Borcu olmayana desteklerin verilmesi,  borcu olana ise bu yönde baskı kurulması ileride büyük sıkıntılara yol açar. Destek almak isteyen çiftçi bu sefer de kredi çekmek zorunda kalacak. Çünkü çiftçinin girdileri her geçen yıl artıyor. Borca bağlı olarak da yüksek faizli kredilerin eklenmesi çiftçinin beklentisini yıllar sonrasına ertelemesine neden oluyor” diye konuştu.

TEK ÇÖZÜM: YAPILANDIRMA

Devletten kaynaklı zarar eden çiftçinin üretimden uzaklaşacağını söyleyen Çalış, “Türkiye'nin tarım ambarı olan bir şehirde çiftçiyi üretimden uzaklaştırmak çok büyük sorunlara neden olur. Buğday ve saman ithali yapmak ülkemize prestij ve ekonomik olarak zarar getirecektir. Şirketin alacağı var ama devlet bunun arkasına düşüyor. Medaş özelleştirilmeden önce de çiftçinin borcu vardı. Onlar taahhüt edildi. Şimdiki borçlar o tarihten sonraki şirket alacağı. Çözüm olarak yapılandırılmaya gidilmesini öneriyoruz. Aksi takdirde çok daha büyük sorunlar ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

2014-2015 ekim sezonunu da değerlendiren Çalış, “Üreticilerin gerçekten beklentisi yüksek ve heyecanlı. 700 bin hektarlık nadas alanı barkan bu alan 3'te 1 oranında daraldı. Kalite artışı ve  bekledikleri olumlu durum ile üreticiler rahat bir nefes alacak ama tekrar yapılandırma yapılmalı ve üretici güzel geçen bu yılı iyi değerlendirilmeli” açıklamasında bulundu.

GÜNEŞLİ VE SICAK HAVA

Konya Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven ise, çiftçinin borcunu yapılandırma ile  ödeyebileceğini, hasat öncesi bu kararı yanlış bulduklarını söyledi. Türkiye genelinde sulama ile ilgili de haksız eleştirilerin yapıldığını belirten Çalış, “Geçtiğimiz haftaki yağışlar bu haftada da devam ediyor. Konya'nın sulama ile ilgili hiçbir sorunu yok. Yeraltı su seviyesi yükseldi ve barajlarda da yeterli su seviyesine ulaşıldı. Önceki aylarda nasıl yağışa ihtiyaç duyduysak yağışlı periyottan ziyade sıcak havaya ihtiyacımız var. Sıcaklık şu an yeterli değil ve gece gündüz sıcaklık oranı çok fazla. Şimdi çiçek bitti ve pancar, mısır, ve ayçiçeği büyüyor. Sıcak olursa hava daha iyi olur. Yağışlardan oluşabilecek hastalıklara karşı kontrol yapılmalı. Yağışlı periyot hastalıklara davetiyedir. Ama bizim en büyük endişemiz dolu yağışı. Çünkü bitkiler başak dönemine girdiği için etkili olacak dolu yağışı bizi olumsuz etkiler. Şu an için sıcak ve güneşli havaya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.