Meclisten NBŞye neşter

Meclisten NBŞye neşter

İl Genel Meclisine verilen önerge ile kamuoyunda mısır şurubu olarak bilinen ve nişasta bazlı şekerden yapılan gıdalar olan NBŞye çözüm aranacak

NBŞ’ye karşı gıda maddelerinde araştırma başlatılacak.
Konya İl Genel Meclisi Mart ayı toplantılarını Çölyak hastalığından sonra, sağlık konusunda önemli bir adım daha atarak bitirdi. Ak Parti ve MHP Grup Başkanlarının önderliğinde 63 Meclis üyesinin verdiği ortak önerge ile kamuoyunda mısır şurubu olarak bilinen NBŞ’ye çözüm aranacak.
Konya İl Genel Meclisi Mart ayı toplantılarını hafta sonunda da çalışarak tamamladı. Eğitim, Yol Yapım Bakım ve Onarım, Yol Ağı Belirleme, Kültür ve Sosyal Hizmetler, Çevre ve Sağlık ile Plan ve Bütçe Komisyonlarının raporlarının görüşüldüğü yoğun gündemde, sağlığa büyük ölçüde zararı olan nişasta bazlı şekerden (NBŞ) yapılan gıda maddeleri ile ilgili araştırma başlatılması ve yerine alternatif olarak kullanılabilecek madde araştırılması konusu gündeme geldi.
KOMİSYONLAR ALTERNATİF MADDE ARAŞTIRACAK
Halk arasında mısır şurubu olarak bilinen ve özellikle çocukların sıkça tükettiği şekerleme, gofret, cola, meşrubat, bisküvi, kek, puding, dondurma, helva, reçel ve ketçap gibi ürünlerde bulunan, kanser, obezite, diyabet, alzheimer, parkinson gibi hastalıklara neden olan nişasta bazlı ürünlerin araştırılması için Ak Parti Grup Başkan Vekili Süleyman Selçuk, MHP Grup Başkanı Vekili Yılmaz Ünal ile 63 İl Genel Meclisi üyesi önerge verdi. Yapılan çalışmalarla zararları tespit edilen NBŞ’nin birçok ülkede yasaklandığına dikkat çekilen önergede, “Bilimsel çalışmalara göre NBŞ’nin vücutta fruktoza dönüştüğü, trigliserid değerini artırdığı, tüm şeker türleri arasında ölümcül etkisi en yüksek tatlandırıcı olduğu ve genetiği değiştirilmiş mısırdan üretildiği tespit edilmiştir. Sağlığımızı tehdit eden bu maddenin ilimiz dahilinde araştırılması ve bu maddenin yerine alternatif olarak ne kullanılabileceği yönünde çalışma yapılmasını istiyoruz” denildi. Önerge, araştırılması üzere Tarım Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edildi.
KOP YATIRIMLARI İÇİN ÖNERGE VERİN
Mart ayının son birleşimine damga vuran bir başka konu ise KOP Projesi oldu. Sulama konusundaki sorunların KOP Projesiyle çözüldüğüne dikkat çeken İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, konu ile ilgili Meclis üyelerinin önerge vermesini istedi. KOP ile ilgili İl Özel İdaresi’nin çalışma ve hazırlıkları olduğunu dile getiren Başkan Selvi, “En iyi şekilde hazırlanan projelerin köylerimize eşit şekilde dağıtılarak, hazırlanan bölgelere yapılacaktır. Bu projelerin hedefi yeraltı suyu sorununu çözmektir. Bunun için üyelerimizin bölgelerindeki yeraltı suyu sorununu önerge ile gündeme taşımalarını öneriyorum” diye konuştu.
Toplantıda gündeme gelen bir diğer önemli konu ise Cihanbeyli’de yapılan ve yeni hizmete açılan 75 yataklı Cihanbeyli Devlet Hastanesine alınan Röntgen CR cihazı ve PACK sistemli cihaz oldu. Konu ile ilgili Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun raporu Meclis’ten olur alırken, rapor hakkında söz alarak görüş bildiren Cihanbeyli Meclis Üyesi Ali Sait Öztürk, komisyona ve İl Genel Meclisi’ne desteğinden dolayı teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.