Meclis ve Çankaya'nın şike restleşmesi

Meclis ve Çankaya'nın şike restleşmesi

İktidar ve muhalefet partileri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'kişiye özel yasa' eleştirisiyle veto ettiği 'şike yasası'nda ısrarlı

Kanun teklifinde AK Parti adına imzası bulunan Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, "Yasayı aynen Köşk'e göndermekten yanayız." dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de kanun değişikliğinin tekrar Meclis gündemine gelmesi halinde arkasında duracaklarını söyledi. Benzer bir açıklama anamuhalefet partisinden de geldi. CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan, "İmzamızın arkasındayız." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Gül'ün onaylamadığı şike cezalarında indirime giden yasanın altında imzası bulunan partiler, düzenlemeyi aynen Meclis'ten geçireceklerinin işaretini verdi. Dün TBMM'de açıklama yapan AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, "AK Parti Grubu olarak yasayı aynen Köşk'e göndermekten yanayız." dedi. Cumhurbaşkanı'nın veto gerekçeleri, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve bazı AK Partili milletvekillerinin yasaya karşı açıklamalarının hatırlatılması üzerine Canikli, "Herkes kendi fikrini söyleyebilir, bunlara saygılıyız. Ama AK Parti Grubu olarak bu yasanın aynen çıkması taraftarıyız." cevabını verdi. Yasa teklifinin Meclis'e partilerin mutabakatıyla geldiğini belirterek, AK Parti olarak kararlarını değiştirecek bir hususun söz konusu olmadığını savundu. Vetoyu 'Gül'ün takdiri ve anayasal yetkisi' olarak değerlendiren Canikli, yasanın 'gecikmeden, bir an önce Meclis'te görüşülmesinin uygun olacağını' dile getirdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de şike yasasını veto eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kararını 'hayret ve esefle' karşıladıklarını kaydetti. Söz konusu kanun değişikliğinin tekrar Meclis gündemine aynı haliyle gelmesine ilişkin olarak imzalarının arkasında duracaklarını vurguladı. Şike ya da teşvik primi konusunda herkesten fazla hassas ve duyarlı olduklarını ifade eden MHP lideri, şöyle devam etti: "Biz meselenin tümüyle çözülmesi ve hukuki sorunların giderilmesi için duruş gösterdik ve onay verdik. Dört partinin katılımı ve işbirliğiyle çıkartılan söz konusu kanun değişikliği, tekrar Meclis gündemine aynı haliyle gelirse, biz sözümüzün ve kararlılığımızın sonuna kadar arkasında duracağız." Anamuhalefetten de aynı açıklama geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, imzalarının arkasında olduklarını bildirdi. Kılıçdaroğlu'na, TBMM'deki makamından ayrılırken, söz konusu düzenlemenin Gül tarafından iade edilmesi soruldu. Bir iradelerinin bulunduğunu ifade eden CHP lideri, "Daha önce bu irade yansıdı. İradenin gereği yapılacak. İmzamızın arkasındayız." diye konuştu.
Bu arada TBMM Adalet Komisyonu, Cumhurbaşkanı Gül tarafından bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye gönderilen 'Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa'yı yarın saat 18.00'de görüşme kararı aldı. Söz konusu düzenlemenin Meclis'ten aynen geçmesi halinde Cumhurbaşkanı Gül'ün ikinci kez veto yetkisi bulunmuyor. Ancak Gül, yasayı iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürebilecek.
ZAMAN
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.