Mazot 4 liraya dayandı

Mazot 4 liraya dayandı

Petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıt ürünlerine zam olarak yansımaya devam ediyor.

Petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıt ürünlerine zam olarak yansımaya devam ediyor.Motorinin litresine 10 kuruşluk zam geldi.  3.85 – 3.89 TL arasında olan motorinin litre fiyatının, 3.95 – 3.99 TL fiyat aralığına çıktı

Petrol ürünlerine yapılan zamların ardı arkası kesilmiyor. Motorin, yılın ilk zammını yılbaşından hemen sonra, 9 Ocak’ta görmüştü. 10 Ocak’tan itibaren motorin fiyatlarında yüzde 2,39′luk artış yaşanmıştı. Bu artışla birlikte motorinin litre fiyatı, 8 kuruş zamlanmıştı. Motorinin litre fiyatına en son 23 Şubat 2012 tarihinde zam yapılmıştı. Yüzde 2.1 zam oranı ile motorinin satış fiyatı, 3.88 liraya yükselmişti. Petrol ürünleri eksenindeki zam zincirinin son halkası yine motorin oldu. 21 gün sonra yapılan ikinci zamla birlikte motorinin litre fiyatı 4 liraya dayandı. Motorin fiyatındaki artış nedeniyle çiftçinin de 10 numara yağa yöneleceği söyleniyor.

DOLAR YÜKSELDİKÇE PETROL ZAMLANIYOR

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PUİS) Konya Şube Başkanı Ahmet Sayıcı, perakende petrol ürünleri satıcılarının yapılan zamlardan hiçbir kazanç elde etmediğini, zamların vatandaşın sırtına yüklenmiş bir yük olduğunu dile getiren Ahmet Sayıcı, “Dolar yükseldikçe, petrol ürünlerine zam yapıyorlar. Artık biz dahi zamları takip etmekte güçlük çeker hale geldik. Dolar, 1,586 liradan 1,597 liraya yükseldi. Yani 11 kuruşluk bir artış oldu. Bu artış motorine yüzde 3,08 oranında zam olarak yansıdı. Motorinin litre fiyatı 3,99 kuruş oldu. 160 kilogramlık ham petrolün variline gelen 11 kuruşluk zam, ne odluda motorine litrede 10 kuruş olarak yansıdı. Bunu anlamış değiliz. Devletin bu konuda dağıtım firmaları üzerindeki denetimini sıklaştırması gerektiği kanaatindeyiz” dedi.

ÇİFTÇİYİ 10 NUMARAYA ZORLUYORLAR!

Bahar döneminin geldiği ve çiftçinin tarlasında çalışmaya başlayacağı dönemde motorine üst üste yapılan zamlar çiftçinin de gözünü korkutuyor. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PUİS) Konya Şube Başkanı Ahmet Sayıcı, petrol ürünlerine ve özellikle motorine üst üste yapılan zamların çiftçiyi zor durumda bıraktığını, zor durumda bırakmakla kalmayıp kullanımı yasak olan 10 numara yağa yönlendirdiğini söyledi. Ahmet Sayıcı, “Semeriyle 80’e varan petrol fiyatlarının üstesinden gelemeyen araç sahipleri ve özellikle nakliyeciler, çareyi 10 numara yağ kullanmakta aramaya başlamıştı. Şimdi tam çiftçi tarlasına gideceği sırada, bahar mevsiminin başlangıcında petrol ürünlerine ve özellikle motorine üst üste zamlar yapılarak çiftçi de 10 numara yağ kullanmaya zorlanıyor. Hem çevre açısından sakıncaları nedeniyle araçlarda kullanımı yasak olan, vergisiz ve haksız kazanç sağladığı için gayri ahlaki olan 10 numara yağ kullanımı biraz daha artıyor. Bunun önüne geçebilmenin yolu petrol ürünlerine zam yapmaktan geçmiyor” ifadelerini kullandı.

KONYA’DA 183 YERDE 10 NUMARA YAĞ SATILIYOR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nın vergisini ödeyen, dürüst bir şekilde çalışan petrol istasyonlarını denetlerken, kaldırımlarda satışı yapılan 10 numara yağla ilgili hiçbir çalışma yapmadığını da aktaran Ahmet Sayıcı, “Neden 10 numara yağ satışları engellenmiyor. Konya’da 183 yerde alenen 10 numara yağ satışı yapılıyor. Petrol istasyonu kadar 10 numara yağ satışı yapan yer var. Belediyeler bize çöp bidonundan dolayı ceza yazarken, kaldırımda satılan 10 numara yağa bir yaptırım uygulanmıyor” dedi. Dünyada tükettiği yakıttan dolayı en fazla vergiyi ödeyen halkın Türk halkı olduğuna da dikkat çeken Ahmet Sayıcı, “Türkiye, vergi alımlarında AB ülkeleri arasında benzinde ilk sırada yer alıyor. Motorinde İngiltere ve İsveç’ten sonra üçüncü sıradayız. Yani bir litre motorinde 2 lira ÖTV ve KDV; bir litre benzinde ise 3 lira ÖTV ve KDV ödüyoruz” diye konuştu.

RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.