Mavi Tünel Projesi Konya için milattır

Mavi Tünel Projesi Konya için milattır

Aydınlar Ocağında konuşan İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Bildirici, Konya tarihinde tek su kemerinin Silledeki Şeytan Köprüsü olduğunu belirterek Mavi Tünel Konya için milattır

Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı Sohbetleri’nde “Türklerde Karız Sistemi” anlatıldı. Konuşmacı İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Bildirici, Konya tarihinde tek su kemerinin Sille’deki ‘Şeytan Köprüsü’ olduğunu söyledi.

Sille Kültür Evi’nde Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun, Mehmet Bildirici’yi tanıtarak takdiminden sonra söz alan araştırmacı-yazar Mehmet Bildirici, Konya tarihinin bilinmesine rağmen Sille tarihinin o kadar bilinmediğine işaret ederek Sille’nin daha çok Selçuklu ile Osmanlı döneminde geliştiğini kaydetti. Sille’ye 20 civarında irili-ufaklı  suların getirildiğini belirten Bildirici, Konya Ovalarını Sulama Projesi’nin 1903’de Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid döneminde hayata geçirilmek üzere bir Alman mühendis tarafından ilk defa su ölçümü yapılarak 1904’de başlatıldığını ve 1908’de işe başlanıldığını sözlerine ekledi.

1908’de Abdülhamid Han’ın tahtan indirilmesiyle birlikte projenin devam ettirilemediğini ifade eden Bildirici, “Mavi Tünel şahane bir proje. Ben buna milat diyorum. Tabiki bir de Milattan Öncesi (M.Ö.) var. Yeni dev tünelin kazılmasıyla birlikte Almanlar’ın eski sistemleri de yok olmuş. Bağbaşı Barajı bitmiş ve 2-3 seneye kalmaz biz Taşkent’in ve Beyşehir’in içme suyunu içmeye başlarız. Yeşil Boğaz dediğimiz ve kısaca KOP olarak ifade ettiğimiz, onun önemli bir ayağı olan Mavi Tünel’in bir de M.Ö’si var demiştik. KOP dediğimiz bu dev proje, 1903’de bir Alman mühendis tarafından ilk defa su ölçümleri yapılarak 1904’de hayata geçirilmiş. Konya’ya vali iken su konusunda büyük hizmetleri olan Avlonyalı Mehmet Ferit Paşa’nın 1903- 1908 tarihleri arasında Osmanlı sadrazamı olarak görev yaparken bu projenin daha da kıymet kazandığını görüyoruz. Fakat 2. Abdülhamid’in 1908’de tahttan indirilmesiyle birlikte proje, parası ayrılmasına rağmen akamete uğruyor. Günümüzde devam eden çalışmalar ise şahane ve bir o kadar da güzel! Mavi Tünel hizmete açıldığı zaman Konya Ovası âdeta şenlenecek” dedi.

Bildirici soru-cevap şeklinde geçen sohbette ayrıca, dünyada ve değişik medeniyetlere beşiklik yapmış Türkiye’deki su ve sulama sistemlerine de değindi. Selçuklu döneminde 2 olan su arklarının 6’ya çıkarılarak Konya’daki bütün bağların sulanır hale getirildiğini de kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.