Mavi Tünel Beyşehir Gölü'nü de kurtaracak

Mavi Tünel Beyşehir Gölü'nü de kurtaracak

Beyşehir Gölü'nün su seviyesinin, Konya Ovaları Sulama Projesi (KOP) kapsamında devreye girecek sulama kaynaklarıyla artacağı belirtildi.

AKP Konya Milletvekili Hasan Angı, Beyşehir'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nün yaşadığı sorunların giderilmesi edilmesi için son yıllarda başlatılan çalışmaların gelecek açısından umut verici olduğunu söyledi. 
Beyşehir Gölü su seviyesinin daha üst noktalara getirilmesi için AKP iktidarı döneminde gerçekleştirilen projelerin devreye konulmasıyla epey bir mesafe kat edildiğini belirten Angı, Derebucak Barajı ve Gembos Derivasyon Tüneli'nin hedefinden önce tamamlanarak Beyşehir Gölü'ne su aktarımına başlanmasının bu konudaki ümitleri artırdığını ifade etti. 
Geçmişte kış aylarında Gembos Ovası'nı basarak yörede tarımsal faaliyetleri zora sokan suların Derebucak Barajı'nda tutularak, ardından Gembos Derivasyonu aracılığıyla Beyşehir Gölü'ne ulaştığını, bunun göl seviyesine önemli katkılar yapmaya başladığını anlatan Angı, şunları kaydetti: 
''Beyşehir Gölü su seviyesi son yıllarda çevresinde oluşturulan sulama göletlerinin sayısının artmasıyla önemli bir gelir kaynağından yoksun kalıyordu. O halde yeni kaynaklarla gölü beslemek gerekiyordu ki, Gembos Derivasyonu bu anlamda çok önemliydi. Bu projenin devreye girmesinin ardından Belediye Başkanımızın ve İl Genel Meclisimizin su kotuyla ilgili yaptığı çalışmalarla gölün gelir ve gider dengesi daha iyi noktalara getirilmeye çalışıldı. Sulama kotunun yükseltilmesi konusunda alınan kararlar, yaşanan bu sorunların aşılmasında gelecek açısından ümit ışığı oldu. KOP Projesi kapsamında yürütülen Mavi Tünel'in devreye girmesi ve yeni sulama kaynaklarının Konya Ovası'ndaki arazilere hayat vermesinin ardından Beyşehir Gölü'ne sulama konusunda duyulan ihtiyaç daha da azalacak. 2012 yılından itibaren gölden su çekimi olabildiğince azaltılacak, dolayısıyla göldeki sığlaşma kayboldukça, buharlaşma kayıpları da aza inecek. Önümüzdeki yıllarda Beyşehir Gölü'nün daha iyi noktalara geleceğini ümit ediyorum.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.