Maş fasülyesi şifa dağıtıyor

Maş fasülyesi şifa dağıtıyor

Kuru bakliyatlar arasında protein değeriyle öne çıkan maş fasulyesi Güneydoğu Anadolu mutfağında yoğun olarak kullanılsa da Konya halkı tarafından fazla tanınmıyor.

Dünyada  yoğunlukta olarak Afganistan'da yetişen maş fasülyesini Konya'da bulmak mümkün. Ülkemizdeki fasülyelere göre tanecikleri daha küçük olan maş fasülyesi, zayıflamak isteyenler için ve metabolizmayı hızlandıran doğal bir enerji kaynağı konumunda. 20 yıldır Türkiye'de yaşayan ve Konya'ya, Afganistan'dan bol miktarda maş fasülyesi getiren esnaf Saki Sakaw, " Maş fasülyesi Afganistan kültürünün en yaygın yiyeceklerinden birisidir. Genellikle kış mevsiminde bol bol tüketilir. Kilo vermek isteyenler için bu fasulye önemli bir besindir. Hem tok tutucu hem de metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Maş fasulyesi kalp hastalığına da iyi geldiği söylenir. Aynı zamanda sinir sistemini rahatlatır" dedi.

HER ÇEŞİT YEMEĞE KATILABİLİYOR

Maş fasulyesinin kendi başına pişirilmesinin yanı sıra bir çok yemeğe de katıldığını söyleyen Sakaw, "Maş fasülyesi pirinç pilavına farklı bir lezzet vermesi için kullanılır. Taneciklerinin küçük olmasından dolayı çorbalara katılır. Ayrıca genellikle Afganistan'da yapılan maş fasülyesi tatlısında da kullanılır" dedi. Maş fasülyesini şu anda Konya'da yaşayan Afganistanlı insanların daha çok aldığını söyleyen Sakaw, bu fasülyeyi tanıyıp denedikten sonra sürekli alan Konyalılarında olduğunu kaydetti.

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.