Manevi mirası ortaya çıkardı
Birlik Vakfı Konya Şubesi, her hafta düzenlediği “Her Cumartesi Birlikteyiz” konferanslarına “Fuat Sezgin Hoca ve Eserleri” başlıklı program ile başladı. Programda Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ömrü boyunca araştırarak bulduğu eserlerin yer aldığı fotoğraflar sergilenirken, Sezgin’in hayatı, çalışmaları ve bilim dünyasına katkıları anlatıldı. Fuat Sezgin’in 1961 askeri darbesinden dolayı zorunlu olarak Almanya’ya gitmesiyle başlayan araştırmaları ve 2018 yılında vefat edinceye kadar yaşadıklarını anlatan Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar, “Ömrünü kitaplara adayan ve İslamiyet için çalışan Fuat Sezgin Hoca, manevi mirasımızı gün yüzüne çıkartmıştır. Ama bunun ne Müslümanlar ne de Türkler farkında değil” dedi.
BİN 400 CİVARINDA ESER ORTAYA KOYDU
Prof. Dr. Sezgin’in ömrünün 65 yılını vererek bin 400 civarında eser ortaya koyduğunu dile getiren Prof. Dr. Karapınar, hocanın “mucizevi ve insanüstü” olarak nitelendirdiği çalışmalarını şöyle anlattı: “Hoca 60 ülkeyi gezerek 300’ün üzerinde kütüphanede çalışmıştır. ‘Benim ortaya koymaya çalıştığım eserler okyanusta bir damla’ der. Tek amacı İslam bilimini insanlara anlatmaktı. Ömrü boyunca ‘Ey batı biz Müslümanlar olmasak aslında siz yoksunuz’ demek istedi. Bütün eserlerini turkuaz renkte bastı. Bunun bile anlamı vardı. İlahiyatçıların dışındakilerin de gözünü açmaya çalıştı. Bu yüzden sadece ilahiyat ile ilgili değil, astronomi, coğrafya, tıp, eczacılık, kimya, savaş teknikleri, mineraller, saat, pusula gibi birçok alanda eser ortaya çıkardı. Günde 17 saat çalıştı. 27 dil bilen Fuat Hoca, Piri Reis’in dünya haritasını sıfır hata ile çizdiğini gün yüzüne çıkardı. Dünyada Hoca’nın ortaya koyduğu eserleri hiç kimse ortaya koyamamıştır, koyamaz da. 2,5 milyar Müslümanın yapamadığını tek başına yapmıştır. Eserlerinin önemli bir kısmı Frankfurt’taki kütüphanede duruyor. Bizim bunlardan haberimiz yok. Üniversitede en düşük profesör maaşını aldı, gittiği yerlere kendi parasıyla gitti. Parayla derdi yoktu. Böyle bir insan için oksijen, hava ne ise kitap da o idi. 2018’de vefat edinceye kadar Müslümanların bilime ve insanlığa yaptığı katkıları araştırmaya devam etti. Bizim kendimize gelmemiz ve Fuat Sezgin hocayı örnek alarak onun gibi çalışmamız gerekir.”
Fuat Sezgin’in 17 ciltten oluşan, ancak sadece ilk cildinin Türkçe’ye çevrilebildiği Arap-İslam Bilimleri Tarihi kitabının Diyanet’in İslam Ansiklopedisi’nden daha önemli bilgiler içerdiğini kaydeden Prof. Dr. Karapınar, tarihi eserleri onaran belediyelerin, Arap-İslam Bilimleri Tarihi benzeri eserlere de en az tarihi eserler kadar değer vererek, gün yüzüne çıkarmaları ve manevi mirasa sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı. Konferans sonunda Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak, Prof. Dr. Fikret Karapınar’a günün anısına tablo hediye etti ve sergiye katkı sağlayan Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin’e teşekkür etti. Katılımcılar daha sonra Prof. Dr. Fuat Sezgin’in bilimsel çalışmalarının prototipleri ve haritaların yer aldığı fotoğraf sergisini gezdi.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.