Maliye Bakanlığı Önünde 'Bütçe' Eylemi

Maliye Bakanlığı Önünde 'Bütçe' Eylemi

Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından Plan ve Bütçe Komisyonu’na yapılan 2015 yılı bütçe sunumuna tepki için için eylem yaptı. Bakanlık yapılan eylemde grup adına konuşan BES Genel Başkanı...

Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından Plan ve Bütçe Komisyonu’na yapılan 2015 yılı bütçe sunumuna tepki için için eylem yaptı.

Bakanlık yapılan eylemde grup adına konuşan BES Genel Başkanı Fikret Aslan, "2014 yılında kamu emekçilerinin uğradığı ekonomik kayıpların telafi edilmesini, 2015 bütçesinden insanca yaşayabileceğimiz bir ücret talep ettik. Gelinen noktada AKP tercihini yine sermayeden yana koymuş olup, emekçilerin taleplerine kulakları tıkalıdır." dedi. Emniyet güçlerinin tedbir aldığı eylemde Fikret Aslan, sendika olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından 2015 bütçe sunumunun Plan ve Bütçe Komisyonu’na yapıldığı günden bu yana haklarını istediklerini söyledi. Aslan, "AKP ile yandaş sendika Memur Sen arasında imzalanan satış sözleşmesini kabul etmediğimizi, 2014 yılında kamu emekçilerinin uğradığı ekonomik kayıpların telafi edilmesini, 2015 bütçesinden insanca yaşayabileceğimiz bir ücret talep ettik. Gelinen noktada AKP tercihini yine sermayeden yana koymuş olup, emekçilerin taleplerine kulakları tıkalıdır." şeklinde konuştu.

Aslan, şöyle devam etti: "Vergi politikaları emekçileri yoksullaştırmanın bir aracı haline getirilmiştir. Toplam vergi gelirleri içerisinde dolaylı vergilerin oranı her geçen yıl artmakta olup günümüzde yüzde 70’leri geçmiştir. Vergi adaletsizliğinin en temel göstergesi kişilerin gelir düzeyine bakılmaksızın herkesten eşit oranda alınan dolaylı vergilerin yüzde 70’in üzerinde olmasıdır. Kamu emekçilerine 2014 Ocak ayında verilen 123 lira zam özellikle yılın ikinci yarısında vergi değişikliği ile taksit taksit geliri alınmış, alınmaya da devam etmektedir. Ülkemizde asgari ücretin brüt tutarı bile açlık sınırı rakamının altında iken açlıktan vergi alınma ayıbı 2015 yılında da devam etmektedir. 2015 yılında bir bütün emekçilere yüzde 3+3 zam dayatılırken 2015 yılında yeniden değerlendirme oranı yüzde 10’dur."

'YAPBOZ TAHTASINA DÖNÜŞTÜRÜLEN UYGULAMALAR HALEN DEVAM ETMEKTEDİR'

10 yıla yakın süredir yapılandırma adı altında bakanlığı ve bağlı kurumlarının yapboz tahtasına dönüştürülen uygulamalarının günümüzde halen devam ettiğinden yakınan Aslan, "Fırsat eşitliği sağlanmadan yapılan sınavlar, gelir ve gider adı altında suni ayrıştırmalar 10 yıllık bir süreçte maliye emekçilerini canından bezdirmiştir." dedi.

Maliye Bakanlığı’ndan taleplerini sıralayan Aslan, ‘2015 bütçesi sermayesinin yerli ve yabancı tekellerin ve savaş lobisinin çıkarların doğrultusunda kullanılmaması gerektiğini söyledi. BES Genel Başkanı, "Bütçenin asıl kaynağı olan işçi ve emekçilerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçları gözetilecek şekilde hazırlanmalı, bunun için sendikalar, emek ve meslek örgütleri bütçe sürecine bulunduğu her alanda müdahil olmalıdır. Kamu emekçilerinin 2014 yılı enflasyon farkı ek zam olarak 2015 yılı bütçesi içinde yer almalı, ‘artan oranlı vergi dilimi’ uygulamasına son verilmelidir. Sürekli artan iş cinayetlerini durduracak tedbirler alınmalı, iş yeri denetimleri artırılmalı iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almayanlara ağır yaptırımlar uygulanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Aslan'ın konuşması sık sık sloganlarla kesildi. Açıklamalar sonrasında kalabalık olaysız şekilde dağıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.