Malatya Film Festivali’nde Suriyeli Mülteciler Sinema Keyfi Yapacak

Malatya Film Festivali’nde Suriyeli Mülteciler Sinema Keyfi Yapacak

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Malatya Film Festivali kapsamında ilk kez ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınarak Malatya’daki konteyner kentte kalan Suriyelilere salonda iki Arapça film izletilecek.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Malatya Film Festivali kapsamında ilk kez ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınarak Malatya’daki konteyner kentte kalan Suriyelilere salonda iki Arapça film izletilecek.

Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından, Malatya Valiliğinin koordinatörlüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Malatya Belediyesi, İnönü Üniversitesi, Malatya Ticaret Borsası, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ve Fırat ve Kalkınma Ajansının desteğiyle gerçekleştirilecek 4. Malatya Uluslar arası Film Festivali’nde 136 film sinemaseverlerle buluşacak.

Ulusal uzun film yarışmasında 9, uluslararası uzun film yarışmasında 10, ulusal kısa film yarışmasında 15 filmin yarışacağı festivalde yarışmacı filmler ve Türkiye prömiyeri yapacak uluslararası filmler başta olmak üzere ustalardan seçkiler, belgesel gösterimleri, bağımsız sinemanın son örnekleri yer alacak.

Her yıl daha profesyonel bir organizasyona dönüşen festival bu yıl kentteki tüm insanları sinemayla buluşturacak. 4. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde her yıl olduğu gibi film gösterimlerinin bilet ücretleri sembolik rakamlarda tutuldu. Malatya Park AVM içerisinde yer alan Avşar Sinemaları ile Malatya merkezde yer alan Yeşil Sinemaları’nda gösterime sunulacak filmlerin bilet ücretleri öğrenci 3 TL, tam 4 TL olarak belirlendi. Malatya Kongre ve Kültür Merkezi ve İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gösterilecek olan engelsiz filmler, kısa ve belgesel filmler ise ücretsiz izlenebilecek.

Festivalin ilk yılından bugüne yapılan Mişmiş (Çocuk Filmleri) ve engelsiz film gösterimleri bu yılda devam edecek. Her yıl olduğu gibi ücretsiz olarak gerçekleştirilecek gösterimlerde görme engelliler için diyalogun olmadığı sahnelerin bir anlatıcı tarafından tasvir edildiği; işitme engelliler için ise film içerisindeki tüm seslerin özel altyazı ile beyazperdeye verileceği filmler sunulacak. Geçtiğimiz yıl festivalde en iyi film ödülünü kazanan yönetmen Emin Alper’in Tepenin Ardı filmi ile Çağan Irmak’ın Dedemin İnsanları, Kurtuluş Son Durak, Lady İle Sokak Köpeği, Sevmek Zamanı filmleri engellilerle buluşacak. Mişmiş Çocuk Filmleri kategorisinde Crood'lar, Kahraman Uzaylılar ve Küçük Tatlı Zürafa: Zarafa isimli yapımlar minik sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Festivalde gösterimler bu yıl ilk kez Malatya’nın 13 ilçesinde birden yapılacak. Günde 2 seans yapılacak gösterimler ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Gösterimlerin birçoğu yönetmen ve oyuncuların katılımıyla olurken, gösterimler sonrası söyleşiler gerçekleştirilecek.

SURİYELİLER İÇİN KONTEYNER KENTTE SİNEMA KEYFİ

Festivalde Beydağı Dinlenme Tesisleri isimli konteynır kentte kalan Suriyeli mülteciler de unutulmadı. Suriyeli sığınmacılar için konteynır kentte oluşturulacak salonda sinevizyonla gösterim yapılacak.
Mısırlı yönetmen Sherif Arafa’nın ünlü Mısırlı şarkıcı Abdulhalim Hafız’ın hayat hikayesini anlatan filmi Halim ile Nadine Labaki’nin 2007 yapımı Sukkar Banat(Karamel) isimli filmi Suriyelilerin beğenisine sunulacak.

MALATYALI SANATÇI KEMAL SUNAL İÇİN ÖZEL ETKİNLİKLER

Ünlü oyuncu Kemal Sunal, Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfının bu yıl 15-21 Kasım tarihlerinde dördüncüsünü gerçekleştireceği Malatya Uluslararası Film Festivali'nde anılacak.
Kemal Sunal anısına, Ulusal Uzun Film Yarışması'nda yer alan filmler, halk oylamasına sunulacak. Oylama sonucunda ödüle değer görülen filme Kemal Sunal Halk Ödülü Sunal ailesi tarafından takdim edilecek.

Kemal Sunal etkinlikleri kapsamında, eşi Gül Sunal'ın hazırladığı, oyuncunun filmlerinde giydiği elbiselerden ve kullandığı aksesuarlardan oluşan sergi, festival haftası boyunca Malatya Park AVM'de sinemaseverlerle buluşacak. Sunal ailesinin katılımıyla Malatya Park AVM'de bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Hababam Sınıfı adlı filmde öğrencileri canlandıran sinema oyuncularının, "İnek Şaban"ı anlatmak için bir araya geleceği festivalde, Kemal Sunal'ın Tosun Paşa ve Propoganda filmleri gösterilecek.

Festivalde, sinema yazarı ve araştırmacı Ali Can Sekmeç'in, Sunal'ın röportajlarını derlediği Kahkaha Kralı kitabı sinemaseverlere hediye edilecek. Sekmeç'in özel arşivinden derlenen Kemal Sunal Sergisi de festival boyunca gezilebilecek.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.