Mahatma Gandhi’nin Torunu Ela Gandhi, Gazi Üniversitesi’nde
Gazi Üniversitesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği “Uluslararası Dünya Kadınlar Günü” Paneline Mahatma Gandhi’nin torunu Ela Gandhi de katıldı.
Gazi Üniversitesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle “Uluslararası Dünya Kadınlar Günü Paneli” düzenledi. Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleşen panel Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Efe yönetimindeki Gazi Gençlik Oda Orkestrası’nın konseriyle başladı. Panele Gazi Üniveristesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber’in yanı sıra MahatmaGandhi’nin Torunu Ela Gandhi, Prof. Dr. GapHeeKo, Dr. Diana Jafarova, Prof. Dr. Aylin Görgün Baran, Prof. Dr. Suna Başak ve Marina Pisklakova-Parker katıldı. RebiyaKadeer ise panele telekonferans yoluyla katıldı.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, salonda bulunan kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladığı konuşmasında, Gazi Üniversitesi olarak önemli aktivistleri ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti.
Kadın erkek arasındaki ayrımın temelinde eğitim faktörünün yattığını söyleyen Büyükberber, eğitim olanaklarının iyileşmesiyle birlikte bu ayrımın sona ereceğini belirtti. Gazi Üniversitesi olarak kadın hakları konusuna önem verdiklerini anlatan Büyükberber, üniversitesindeki öğrencilerinin yüzde 60’ının, akademisyenlerinse yüzde 50’sinin kadın olduğu bilgisini verdi. Büyükberber, Tıp ve Hukuk Fakültesinde ise kadın öğrenci oranının yüzde 60’ın üzerinde olduğunu ifade etti.
Panelde Aktivist Ela Gandhi ise “21. Yüzyılda Toplumsal Cinsiyet Farkındalığının Artışı” konulu bir sunum yaptı. Gazi Üniversitesinde olmaktan dolayı onur duyduğunu söyleyen Gandhi, 21. yüzyılda kadın erkek eşitliği konusunda yavaş yavaş da olsa farkındalığın arttığı değerlendirmesinde bulundu. Kadın erkek eşitliğini sağlamak açısından öncelikle toplumdaki önyargıların ve yanlışlıkların sorgulanması gerektiğini dile getiren Gandhi, kadın hakları açısından Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki kazanımlara da değindi. Ela Gandhi herkesin insan olduğunun, duygularının ve sorumluluklarının olduğunun bilinmesi ve paylaşılan sorumlulukların kabul edilmesiyle eşitliğin yakalanabileceğini kaydetti.
Panelde, RebiyaKadeer “Uygur Kadınlarına Yönelik Şiddet”, Prof. Dr. GapHeeKo “Ataerkil Sisteme Karşı Global Aktivismin Önerilmesi”, Dr Diana Jafarova “Sovyet Dönemi Sonrası Azerbaycan’daki Toplumsal Cinsiyet Problemleri”, Prof. Dr. Aylin Görgün Baran “İnsan Hakları Bağlamında Kadın Hakları” ve Prof. Dr. Suna Başak “Toplumsal Hareketler Bağlamında Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları” konulu sunum yaptı. Panel, Marina Pisklakova-Parker’ın dünya kadınlar günü için gönderilen mesajının okunmasının ardından teşekkür belgelerinin verilmesiyle sona erdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.