'Madenciler, Soma'dan Sonra Mahalle Baskısı Yaşıyor'

'Madenciler, Soma'dan Sonra Mahalle Baskısı Yaşıyor'

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, Soma’da yaşanan maden faciası sonrası yeni bir mahalle baskısıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Kahyaoğlu, “Şu an çıkacak yasada madenciler...

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, Soma’da yaşanan maden faciası sonrası yeni bir mahalle baskısıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Kahyaoğlu, “Şu an çıkacak yasada madenciler çok büyük zarar görecek, ihracat zarar görecek, üretenler zarar görecek. Çok fazla baskı var. Bu da yasanın farklı şekilde çıkmasına neden olacak.” dedi.

11. Uluslararası Mermer, Doğal Taş Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı, CNR Expo’da başladı. Fuarın açılışına; Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Libya Yeniden Yapılanmadan Sorumlu Bakan Yardımcısı Dr. Farhat Ghariebi Farhat, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı (İMİB) Ali Kahyaoğlu, Maden İşleri Genel Müdürü M. Hamdi Yıldırım, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Raif Türk ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Mehmet Büyükekşi, Soma’da meydana gelen kazada yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dilediğini söyledi. Büyükekşi, “Türkiye’nin gözü kulağı Soma’daydı, büyük bir kaza atlatıldı. Bazı konularda Türkiye’de siyah ile beyaz arasında gidip geliyoruz. O yüzden gerek maden sektörü gerekse mermercilik sektöründe aradaki grileri göremiyoruz. O yüzden maden sektörü ve mermercilik sektörü çevreye duyarlı her alanda yapılan yatırımı biz de destekliyoruz. Bu alanda kötü yapılan işler örnek olmaz, kötü olan örnek değildir. Biz iyi olan için çalışmalıyız.” diye konuştu.

Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevaplayan Ali Kahyaoğlu da, Soma’da şehit olan madencilere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır dilediğini belirtti. Kahyaoğlu, “Soma’da 432 tane çocuk yetim kaldı. 301 kişiyi kaybederek madencilik sektöründe büyük bir acı yaşadık. Eğer yasada hayat koruyacak yaşam odası yazmıyor ise sizin bunu yapmamanızı gerektiren bir kayıt var mı? O zaman Boğaz Köprüsü'nden atlamak yasak değil diye herkes Boğaz Köprüsü'nden atlasın! Patronlar insanların çalışmasını en iyi şekle getirmek zorundadır. 'Yasalarda var yaptım, yasalar da yok yapmadım' demek bir kurtuluş yöntemi değil. Bu olaydan sonra yeni bir mahalle baskısıyla yeni bir yasa çıkartılmaya çalışılıyor. Ben buna karşıyım Uluslararası Çalışma Örgütü’nün yaptırımları hakkaniyetle uygulanmalı, yapmayanlar bu meslekten men edilmeli. Çünkü bu sektörde iş güvenliği çok önemli. Ama şu an çıkacak yasada madenciler çok büyük zarar görecek. İhracat zarar görecek, üretenler zarar görecek. Çok fazla baskı var, bu da yasanın farklı şekilde çıkmasına neden olacak. Bunun hükümet tarafı, çalışan tarafı ve patron tarafı beraber oturup yasayı beraber yazmalılar.” ifadelerini kullandı.

'ÇİN'DEN GETİRİLEN MASKELER DOĞRUYSA ÇOK YAZIK!

Türkiye’nin maden konusunda çok zengin bir ülke olduğunu ve bunun önünün tıkanmaması gerektiğini aktaran Kahyaoğlu, “İleriki dönemde neyin olmasını istemiyorsak onunla ilgili önlemlerimizi almamız gerekir. Çin’den getirilen maskelerden bahsediliyor, eğer bu doğruysa çok yazık!” şeklinde konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 6 aylığına bütün maden sektörünün faaliyetlerini durdurmasını isteyen teklifi eleştiren TÜMMER Başkanı Raif Türk ise şunları kaydetti: “Soma ile birlikte madenciliğin linç edildiği bilen bilmeyen herkesin madenciliği eleştirdiği bir ortamda bu fuarı açmış bulunuyoruz. Siyasi arenada madenciliği neredeyse durma noktasına getirildiği ortamdayız. Madenciliği, madenciliğin yarattığı istihdamın hiçe sayıldığını görüyoruz. Bu sadece maden işletmecilerinin değil çalışanların da sorunudur. Madenciler çevre düşmanı olarak gösteriliyor. Bazı çevreciler tarafından bunun böyle olmadığını göstermemiz gerekiyor. Yeni bir uygulamayı başlattık. Bunu bütün kurum ve kuruluşların desteğiyle yönetmek istiyoruz. Bu uygulama bütün ocaklarımızı havadan görüntüleyip kimin nerede ne yaptığını, çevre ile ilişkilerini ve çevre ile ilişkilerinde yol gösterici olmasını sağlamak amacıyla bu çalışmayı yapmaktayız.”

Mermer, granit, traverten, mozaik, iç ve dış cephe kaplamaları, işlenmemiş bloklar, mermer makineleri, blok kesme makineleri, vinçler, kompresörler, iş makineleri, ekipmanlar, motorlar ve bilgisayar destekli teknolojiler Natural Stone'un ürün grupları arasında yer alıyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.