Maden yeniden kazıldı

Maden yeniden kazıldı
Ermenek'te özel bir şirkete ait maden ocağında mahsur kalan işçilere ulaşmak için oluşan enkaz ve göçükler her türlü zorluğa rağmen sabırla aşılıyor. 1 metre göçüğü aşmak bazen 1 günü alıyor.

Madende arama kurtarma çalışmaları bir ayını doldurdu. Ocakta mahsur kalan işçilere ulaşmak için çalışmalarını aralıksız sürdüren ekipler, madendeki diğer 8 işçiye ulaşmak için tüm zorluklara göğüs geriyor.

Kış mevsimin gelmesiyle etkisini artıran kar yağışı çalışmaları olumsuz etkiliyor. Bölgede 25 santimetreye ulaşan kar kalınlığı başta ulaşım olmak üzere maden çevresindeki görevlilerin işini de zorlaştırıyor.

Arama kurtarma ekipleri madende mahsur kalan işçilere ulaşmak için ara ara göçüklerle karşılaşıyor. Yerin metrelerce altında yürütülen bu çalışmalarda ekiplerin, bir metrelik göçüğü aşması bazen bir günü geçiyor.

Tahkimat ve sağlamlaştırma çalışmalarının yapılarak ilerlemenin sağlanabildiği ocakta, pasa ve molozlar vagonlarla yüzlerce metreyi katederek dışarıya taşınıyor. Madenden çıkartılan bu hafriyatın döküldüğü yer ise adeta küçük bir tepeye dönüştü.

Çalışmalar kapsamında bugüne kadar bin 939 metrelik madenden 3 bin 345 vagon hafriyat çıkarıldı. Madenden çıkan bu hafriyatın yeni bir ocağın açılması halinde çıkacak hafriyata eş değer olduğu belirtiliyor.

YER ALTINDA TAHRİBAT ÇOK FAZLA

Madendeki arama kurtarma çalışmaları yerinde izlemek üzere Ermenek'e gelen Genel Maden İşçileri Sendikası Karadon Şube Başkanı Neşat Cebeci, yaptığı açıklamada, kurtarma çalışmalarının hızla sürdüğünü söyledi.

"Çalışmaların başladığı günden itibaren madenden çıkan taş, toprak ve kömür miktarı, yeni açılacak ocaktan çıkacak miktar kadar" diyen Cebeci, "Bu çalışmaların uzun sürmesinin nedeni de budur. Sıkılama oranı dediğimiz oran su çekildikten sonra çok daha fazla olmuş. Taş, toprak ve plakalar üst üste binmiş. Arkadaşlarımız bunları aşmak için yoğun çaba sarf ediyor. Kazma kürekle bunları kazarak, yerin altından 8-10 dakikada aralığında, tonluk vagonlarla dışarı çıkarıyorlar" diye konuştu.

Cebeci, madende su patlaması sonucu pasa ve molozların madeni doldurduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ben de maden işçisiyim. Burada gördüklerim gerçekten hayret verici. Bu madende, su baskını çok büyük tahribat yapmış. Çalışmaların uzun sürmesinin sebebi de meydana gelen bu tahribatın büyük olmasıdır. Mevcut su çekildikten sonra madendeki taş yerine oturdu ve sıkılaştı. Sıkılaşan bu hafriyatı kazma ve kürekle çıkarmak gerçekten çok güç. Burası kapalı bir alan haline gelmiş. Ocağın tamamı, dipten çıkışa kadar 12,5 metrekarelik bir tünel düşününün, hafriyatla dolmuş. Buradan çıkan hafriyat, neredeyse bu ocak açılırken çıkan miktar kadar."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.