Maden Ocağı Sahipleri, Bakan Çelik’in 'Ahlaki Değil' Sözlerine Cevap Verdi

Maden Ocağı Sahipleri, Bakan Çelik’in 'Ahlaki Değil' Sözlerine Cevap Verdi

Zonguldaklı maden sahası sahipleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in Torba Yasa sonrası üretimi durdurup işçi çıkaran maden işletmecilerine yönelik eleştirilerine cevap verdi. Maden işletmeciliği yapan Ticaret ve Sanayi...

Zonguldaklı maden sahası sahipleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in Torba Yasa sonrası üretimi durdurup işçi çıkaran maden işletmecilerine yönelik eleştirilerine cevap verdi. Maden işletmeciliği yapan Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Başkanı Salih Demir, ek maliyetleri ortadan kaldıracak bir ara çözüm bulununcaya kadar üretimi durdurma kararlarını sürdüreceklerini kaydetti.

Kilimli ilçesi Gelik beldesinde 14 yıldır kömür işletmecisi De-Ka Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Musa Demir ise 1 Ekim’de 22 saha sahibini ilgilendiren yasanın düzenleneceğini duyuran Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a teşekkür etti. Demir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in ‘ahlaki değil’ tepkisine neden olan işten çıkarmalarla ilgili olarak ise "Gerçekten sıkıntıda olmasaydık yapmazdık." ifadelerini kullandı.

Demir, şunları söyledi: "Sayın bakanımız canlı yayında biraz madencileri fırçalar gibi oldu. Patronların cebinden 1 lira çıkmadan bu şekilde tepki göstermeleri ve işçileri sokağa dökmelerinin doğru olmadığını ifade etti. Belki kendi açısından öyle değerlendiriyor; ama sesimizi çıkarmazsak hiçbir şey yapamayız. 2008'den 2011'e kadar biz Erdemir'e 215 dolara verdiğimiz kömürü şu anda 116 dolara veriyoruz. Dünya piyasasında kömür fiyatları geri gittiği için Erdemir de fiyatları düşürdü. Kömür fiyatları düşünce bizim maliyetlerimiz arttı. Maden direği 280-300 lira civarında iken şu anda 420 TL'yi bulmaya başladı. Haliyle bizim işçiye verdiğimiz ücrette zaten gözümüz yok. Biz işçiye hemen hemen aynı bedeli ödüyorduk. Bu yasa çıkınca işçiye servis paranı cebinden ödeyeceksin dedik. Bu esnada bize de bir iyileştirme yapılmasını düşündüğümüz için böyle hareket ettik. Belki Sayın bakanımızı üzmüş olduk. Biraz ferdi hareket ettik ama gerçekten sıkıntıda olmasaydık bunu yapmazdık."

Ocağın ayakta kalması için temizlik, tahkimat ve havalandırma maksatlı 30 kişiyi istihdam ettiklerini, ancak maliyetlerin yüksek olması nedeniyle üretim yapmadıklarını dile getirdi. Demir, "İnşallah 1 Ekim'den sonra düzenleme yapılır. Biz bunu bekliyoruz." diye konuştu.

Ayrıca işçilerin günde 7,5 saat çalışıp haftada 2 gün izin yapması önerisine değinen Demir, "Bu bizim üretimimizi çok düşürür. Yaklaşık bir yılda 4,5 ay gibi bir süre izin yapmış oluyor. Bizim 300 çalışanımız vardı, bu çalışanlar sadece cumartesi izinli olmalarından dolayı 30 bin ton eksik kömür çıkarmak demektir. Bizim için sıkıntılı bir durum. İyileştirme olana kadar üretim yapmayacağız." dedi.

BAKAN ÇELİK NE DEMİŞTİ?

Bakan Çelik, dün bir televizyon programında, "Henüz patronların kasasına, kesesine bir kuruş olumsuz bir şey yansımayan bir atmosferde diyor ki 'Ben, işçiyi kapıya koydum'. Bu ahlaki değil, açık söylüyorum." demişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.