LYS Birincisinin hüzünlü hikayesi

LYS Birincisinin hüzünlü hikayesi

Abdullah Coşkun minderde oturup, sırtını duvara dayayarak ders çalıştı

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları dün açıklandı. YGS'de 500 tam puan alan Konya Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi'nden Abdullah Coşkun MF-1 ve MF-4, Niğde Fen Lisesi'nden Tamer Taşkıran ise MF-2 ve MF-3 puan türünde Türkiye birincisi oldu. Ancak şampiyonluk rekoru kıran Abdullah'ın hikayesi diğer adayları gölgede bıraktı.

MİNDERDE YATTI...
Abdullah, emekli şoför Kamil Coşkun ve ev hanımı Zehra Coşkun'un 7 çocuğundan biriydi. İlkokuldan bu yana başarılı bir performans sergileyen Abdullah, ilk birinciliğini Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nda tattı. Abdullah, birincilikle fen lisesini kazandı. 7 kardeşiyle birlikte tek göz odada büyüyen genç, gece gündüz çalıştı. Geceleri bir minderde uyuyan Abdullah, 2 milyon kişiyi geride bırakıp önce YGS'de ardından da LYS'de Türkiye birincisi oldu.

'TV İZLEMEDİ'
Ağabey Ahmet Coşkun (40) ise Abdullah'ı şu sözlerle anlattı: "Abdullah'ın hiç özel bir odası ve çalışma masası olmadı. Hep yerde sırtını duvara dayayarak çalıştı. Hep çok hırslı bir çocuk oldu. Abdullah o kadar hırslıydı ki küçükken beraber top oynardık. Yenildiğinde çok ağlardı. Ağlarken çatlayacak diye bilerek yenilirdim. Kardeşim, sınava hazırlanırken hiç televizyon izlemedi. 1 ay öncesine kadar evimizde internet bile yoktu."

HEDEFİ 'TIP' OKUMAK
Zorlu çalışma koşulları ve hayat hikayesiyle dikkat çeken Abdullah Coşkun, hangi üniversiteye gideceği konusunda henüz bir karar vermediğini söyledi. Tıp fakültesinde okumak istediğini belirten Coşkun, "Hedefim genetik dünyasının sayılı profesörlerinden biri olmak. Bu yeterli bir hedeftir. Üniversite konusunda tekliflere açığız'' açıklamasını yaptı.

FEN LİSESİ İLK SIRADA
Lisans Yerleştirme Sınavı'na giren 1 milyon 938 bin adayın sınavı geçerli sayılırken, sınavda 189 bin 410 aday, en az bir puan türünden "sıfır" çekti. Okul türlerine göre sıralamada, "en başarılı" liseler, "fen liseleri" oldu. Diğer başarılı liseler arasında ise askeri ve polis lisesi yer aldı. Puan ortalamaları düşük liseler arasında da spor lisesi, akşam lisesi ve sekreterlik meslek lisesi gösterildi.

EN BAŞARILI İL BARTIN
LYS'de en başarılı iller Bartın ve Kilis oldu. Öte yandan Sinop, Karabük ve Eskişehir de listenin üst sıralarında yer aldı. Başarısız iller sıralamasında ise Gaziantep, Şırnak ve Hakkari başı çekti. Öte yandan sınav birincileri "başarının sırrını" açıkladı. Şampiyon gençler, başarının düzenli ve planlı bir çalışma sürecinin ardından geldiğini söyledi.

Mesut ALTUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.