‘lojistik, İef’nin Ticari Boyutunun Canlandırılması İçin Doğru Adım’

‘lojistik, İef’nin Ticari Boyutunun Canlandırılması İçin Doğru Adım’

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Enternasyonal Fuarı’nda (İEF) her yıl ayrı bir tema belirlenmesinin, fuarın ticari boyutunun canlandırılması için güzel bir adım olduğunu söyledi. Ekrem Demirtaş,...

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Enternasyonal Fuarı’nda (İEF) her yıl ayrı bir tema belirlenmesinin, fuarın ticari boyutunun canlandırılması için güzel bir adım olduğunu söyledi. Ekrem Demirtaş, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cüneyt Güleç ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yılmaz ile birlikte fuardaki stantları dolaşarak yerli ve yabancı katılımcılarla görüştü. Demirtaş, İEF’de her yıl ayrı bir tema belirlenmesinin, fuarın ticari boyutunun canlandırılması için güzel bir adım olduğunu belirterek, “Bu seneki tema lojistik. Lojistik hizmetleri son yıllarda baş döndürücü bir hızla gelişen Türkiye, ana ticaret yollarının kesiştiği özel konumu ve bölgesinde giderek artan ticari ve ekonomik etkinliği ile geleceğin ‘lojistik merkezi’ olma yolunda en güçlü adaylardandır. Akdeniz, Ege ve Karadeniz’in kesiştiği noktada yer alan İzmir’in lojistik sektöründeki avantajlı konumu göz önünde bulundurulursa, bu temanın kentimiz için son derece doğru bir tema olduğu kabul edilecektir. Ancak lojistik daha fazla öne çıkarılabilirdi. Sektör duayenlerinin ve öncü firmaların temsilcilerinin katıldığı etkinlikler ve konferanslar düzenlenebilirdi. Önümüzdeki yıllarda bu etkinliklerin de artarak devam edeceği inancındayım.” diye konuştu

ONUR KONUĞU ÜLKE VE ŞEHİRLER FUARA BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

Fuarın onur konuğu olan ülke ve şehirlerin, fuarın gösterişli dönemlerine dönmesini sağlamak için ellerinden gelen katkıyı sağladıklarını dile getiren Demirtaş, “Onur konuğu iller Malatya ve Diyarbakır, Doğu Anadolu’nun havasını tadını Ege’ye taşıdı. Fuarın uluslararası boyutunun kaybolmaması için de herkesin elinden geleni yapması gerekiyor. Ama burada özel bir teşekkürü bu yılki partner ülke Mauritius ve odak ülke Hindistan hak ediyor. Her iki ülke de yaptıkları gösterişli standlar ve ülkelerinden getirdikleri katılımcılarla, fuarın sadece eğlence boyutunun değil dış ticaret boyutunun da olduğunu bize hatırlattı. Bir Afrika ülkesi olan Mauritius’un onur konuğu ülke olması, fuarımızın uluslararası çalışmalarının ticari trendlere uygun adımlar içerdiğini göstermesi bakımından sevindiricidir.” diye konuştu.

‘İZMİR’İN İEF’DEN KAZANDIĞI FUARCILIK DENEYİMİ ÇOK ÖNEMLİ’

Sektör fuarlarının öne çıkarak uzmanlaşmasıyla birlikte İEF benzeri genel ticari fuarlarının daha geri plana düştüğüne işaret eden Demirtaş, şunları kaydetti: “Dünya üzerinde her yıl ortalama 120 ülkede 9-10 bin civarında fuar düzenleniyor. Bunlar, uluslararası fuar veri tabanlarına kayıtlı fuarlardır. Kayıt altına alınmayan yerel nitelikli fuarları da eklediğimizde rakamın ikiye katlanıyor. Böylesine yaygın bir uygulama alanı bulan bir sektörde bölgeler arasında farklılıklar görülmesi normaldir. Ülkelerin gelenekleri, ticaret anlayışları, örf adetleri ve hatta iklimleri düzenledikleri fuarlara da yansıyor. Ancak burada şuna özellikle dikkat çekmek istiyorum ki, bir fuarlar ve kongreler kenti olmayı hedefleyen İzmir, ülkemizin fuarcılıkta öne çıkan kentlerinden birisi olurken bunu İEF’den kazandığı deneyim sayesinde sağlıyor.”

‘İEF’NİN ZAMANA YENİK DÜŞMEMESİ İÇİN ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ’

İEF’yi değerlendirirken kentin ve ülke fuarcılığına yaptığı önemli katkıların hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, “İzmir Enternasyonal Fuarı, geçmişte ülkemizin ihracat hamlesine kayda değer katkılarda bulundu. Fuar döneminde yapılan ticari bağlantılar sayesinde kriz dönemlerinde döviz darboğazından çıkış mücadelesinde önemli bir katalizör oldu. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın parayla ölçemeyeceğimiz bir katkısı var ki o da kent ve ülke tanıtımı için büyük bir imkan yaratmasıdır. Her yıl yurt dışından gelen katılımcı, ziyaretçi ve üst düzey devlet temsilcileri fuar vesilesiyle İzmir’i, Ege Bölgesi’ni ve Türkiye’yi tanıyor. Bu yüzden onu desteklemeye, mevcut haliyle geliştirmeye ve ondan yararlanmaya devam edeceğiz. Kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz ve İzmir’e armağan ettiğimiz İEF’ye sahip çıkmak Odamız için özel bir görev. Bu bilinçle her yıl üyelerimizin İEF’ye katılımını destekliyoruz, fuar nedeniyle gelen yabancı heyetler ile temas kurmaya büyük önem gösteriyoruz. Artık fuarın kökleşmiş yapısını değiştirmek çok zor. Ancak zamana karşı yenik düşmemesi için orta ve uzun vadeli stratejik planlarla fuarımızı hem günün dinamiklerine yaklaştırmak hem de fuarın köklerini güçlendirici çözümlere imza atmak zorundayız. Artık fuarda işportaya, yüksek sesli gürültüye ve lunapark karmaşasına son verilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Çünkü Basmane kapısından Lozan kapısına yürürken karşılaştığımız manzaralar, İzmir’in 83 yıllık çınarı olan bir fuara gerçekten yakışmıyor.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.