Liseye girişte yeni sistemin ayrıntıları belli oldu

Liseye girişte yeni sistemin ayrıntıları belli oldu

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "135 dakikada 90 soru sorulacak. Sadece 8. sınıftan soru sorulacak" dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye geçişte yeni sistemle ilgili olarak TRT Haber'de açıklamalarda bulundu.

Bakan Yılmaz'ın açıklamaları şu şekilde:

Sadece 8. sınıftan soru sorulacak. Bir önceki açıklamamızda 60 soru soracağımızı söylemiştik ancak biz bunu yaparken bizim öğrencilerimiz, ortaokulu bitirecekler liseye geçecekler. Aynı şekilde liseyi bitirip üniversiteye gidecekler. Daha sonra soru sayısını 90'a çıkardık. 135 dakikalık bir süre içinde.

SORU DAĞILIMI

20 Fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 Yabancı Dil sorusu sorulacak.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞMASI

İlkokul kayıtlarımızı adrese dayalı yapılıyor. Duydunuz mu, "Bundan dolayı evimi satacağım, şuradan ev alacağım" diyeni. Ortaokulda kayıtlarımız adrese dayalı. Bir aileden "Taşınacağım, şu okula kaydetmek için." Böyle duydunuz mu? İstisnai vardır. Bunlar sosyal medyada gündem oluşturur ama sosyal medya ile gerçek hayatın gündemi birbirine uygun değildir.

 

 

 

Kimsenin evladını istemediği bir okula göndermeyeceğiz.

AÇIK UÇLU SORU OLACAK MI?

Açık uçlu soru olmayacak. Noktayı koyduk. Açık uçlu sormamayı bu sınavlarda kararlaştırdık. Doğru eğitim açık uçluyu gerektirir ama tartışmaya açmamak adına açık uçlu soru olmayacak.

Ortaokuldan liseye de sınavsız geçişi amaçlıyoruz.

Bakan Yılmaz'ın açıklamaları şu şekilde:

-Hangi dersten kaç soru olacağı sorusuna, önce 60 soru sorulacak demiştik, ancak Üniversite sınavına girerken sorulacak sorulara ilişkin her branştan 20'şer soru sorulacak. Tek oturumda yapılacak. Belki 10 dakika ara verilebilir. Tek oturumda 90 soru 135 dakikada sorulacak. İnkılap, Din Kültürü derslerinden 10'ar soru sorulacak. Soruların tamamı 8. sınıftan gelecek.

-Bizim sistemimizde sınav zorunlu olmayacak, isteyen girecek. Sadece yüzde 10'luk bir bölümü girmiş olacak. Öğrenci sayısı yüzde 10'a tekabül eden bir okul kontenjanı sınava ayrılmış olacak. Proje okulları olan okullar bunlar. Bu okullar vardı zaten. Yüzde onluk kapsam içine iren okullar her yıl güncellenecek.

-Sınav sistemi dışında herkes kendi mahellesindeki istediği okul gidebilecek. Bundan sonra farklı akademik düzeydeki öğrenciler de başrı gösterebilecek.

-Bu sene bu seviyede 1 milyon 180 bin öğrencimiz var. Bu sayı ilk yıl biraz daha fazla olabilir. Başarıyı yakaladığında çocuklar sistemin rahatlığı anlaşılmış olacak. İlkokuldan ortakula geçiş var mı? Yok. Aynı sistemi ortaokuldan liseye yapılacak dendiğinde herkes şüphede kalıyor.

-Tercihli sistemden bahsdeliliyor. Bunun oranı ne kadar olacak? Sorusuna ise, Üniversiteye gitmeden önce dahi meslek sahibi olsun diyenler var, Anadolu lisesi, sosyal bilimler lisesi, spor lisesi, gibi liseler var. Bunlar dikkate alıdığımızda kapasitemiz arzın üstünde kalıyor. 1 milyon 200 bin adayımız var onun üzerinde kapasitemiz var. Kimse açıkta kalmayacak. Bir veli evladını imam hatipe göndermiyorsa biz öyle bir kayıt yapmayacağız. Kimsenin evladını istemediği bir okula göndermeyeceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.