Levent Gök: Çoğunluk Diktasına Güvenen Akp Sivil Bir Darbe Yapmak İstiyor

Levent Gök: Çoğunluk Diktasına Güvenen Akp Sivil Bir Darbe Yapmak İstiyor

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AK Parti’nin sayısal çoğunluklarına güvenerek toplumun köklü kuruluşlarını dönüştürmeye kalkıştığını ifade ederek "Bunun adı sivil bir darbedir." dedi. Hükümetin kendisine bağlı ‘ak yargı’...

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AK Parti’nin sayısal çoğunluklarına güvenerek toplumun köklü kuruluşlarını dönüştürmeye kalkıştığını ifade ederek "Bunun adı sivil bir darbedir." dedi. Hükümetin kendisine bağlı ‘ak yargı’ ve ‘ak emniyet’ girişiminden sonra ‘ak silahlı kuvvetler’ planladığını kaydeden Gök, "Bir yandan ‘ak yargı’ bir yandan ‘ak emniyet’ ve bununla da yetinmiyor ‘ak silahlı kuvvetler’ oluşturulmak isteniyor." şeklinde konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında partisi adına Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) değişiklikleri öngören kanun teklifi ile AK Parti’nin Meclis’e sunduğu İç Güvenlik Paketi’ne yönelik eleştirileri dile getirdi. Bir devletin kurum ve kuralları ile yönetildiğini kaydeden Gök, AK Parti iktidarının yürütmeye uygun yargı yaratma çabası içinde olduğunu savundu. Altı-yedi ay önce getirilen değişikliklerin o zamanki AK Parti’nin ihtiyaçlarına göre tanzim edildiğine dikkat çeken Gök, "Meclis’ten geçirdikleri değişiklikleri bugün kendi elleriyle tekrar değiştirerek hukuk dünyamızı alt üst eden bir anlayışla AKP çoğunluk diktasına güvenerek Türkiye’deki yargıyı şekillendirmeye çalışıyor." diye konuştu.

‘BİZ, AKP’NİN YARGISINA GÜVENMİYORUZ’

Danıştay ve Yargıtay’a çok ağır bir darbe vurulmak istendiğini belirten Levent Gök, "Bunun gerekçesi olarak da Cemaat’le hesaplaşmaktan bahsediyor AKP’liler. Bu ülkede cemaatleri yaratan varsa o da AKP’lilerdir." dedi. Kendilerinin adalet güvencesi istediklerini ifade eden Gök, "Şu anda ‘yargıyı ele geçirme operasyonu’ adı altında AKP kendi yargısını kurmak istediği kuralları bugün bize dayatmak istiyor. Biz AKP’nin yargısına güvenmiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

‘YOLSUZLUKLARINIZI ÖRTMENİZE YARDIMCI OLMAMIZI MI İSTİYORSUNUZ?

Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın dünkü feryadına karşı Yargıtay’ın hiçbir görüşü alınmadan ‘Yargıtay’ın iş yükünü azaltacağız’ gerekçesiyle getirilen maddelerin bizzat Yargıtay Başkanı'nın dün ‘Bizim böyle bir ihtiyacımız yok’ şeklinde feryat ettiğini kaydeden Gök, artık yürütmenin yargının içine girmeye başladığını anlattı.

Gök, "Biz size niye güvenelim? Eğer güvenmemizi istiyorsanız, kapatmaya çalıştığınız 17-25 Aralık operasyonlarının düğmesine basın da görelim. Bu savcıların görevden alındığı, yerine yeni atanan savcı ve hakim dosyayı kapatmaya çalıştığı bir döneme mi güvenelim? O yargıya mı güvenelim? ‘Cemaatle mücadele ediyoruz’ derken yolsuzluklarınızı örtmenize bizim yardımcı mı olmamızı istiyorsunuz?" diye sordu.

‘AKP SİVİL BİR DARBE GİRİŞİMİ YAPMAK İSTİYOR’

Temel kurumları baştan aşağı değiştiren ve kuralları yok eden bir anlayışla AK Parti’nin aslında sivil bir darbe girişimi yapmak istediğini vurgulayan Gök, "Bunun adı sivil bir darbedir. Toplumun köklü kuruluşlarını değiştirmeye, dönüştürmeye sayısal çoğunluğunuza güvenerek kalkar ve toplumda bir konsensüs aramazsanız bunun adı sivil bir darbedir." ifadesini kullandı.

CHP’Lİ GÖK: ‘AK YARGI’ VE ‘AK EMNİYET’TEN SONRA ‘AK SİLAHLI KUVVETLER’

Cumhurbaşkanı Erdoğan için 'eli hala yürütmenin içinde' değerlendirmesinde bulunan CHP Grup Başkanvekili Gök, İç Güvenlik Paketi konusunda ise şu ifadeleri kullandı: "Bugün görüşülecek kanun teklifi ile AKP kendi ‘ak yargısını’ yaratmaya çalışıyor, İç Güvenlik Paketi ile de ‘ak emniyetini’ ve ‘ak silahlı kuvvetlerini’ kurmanın arayışını sürdürüyor. Emniyet teşkilatının bütün yapısını değiştirmeye yönelik çabalarla birçok emniyet müdürünün tasfiye edildiği, yerine AKP’nin getireceği emniyet müdürleriyle beraber bir emniyet teşkilatı yaratılmak isteniyor. Bir yandan ‘ak yargı’ bir yandan ‘ak emniyet’ ve bununla da yetinmiyor ‘ak silahlı kuvvetler’ oluşturulmak isteniyor."

‘ÇOK CİDDİ ENDİŞELERİMİZ VAR’

Jandarma’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması hususunda Genelkurmay Başkanı’nın ne düşündüğünü merak ettiğini ifade eden Gök, pakette getirilen maddelerle yürütmenin Silahlı Kuvvetlere doğrudan bir müdahalesinin söz konusu olduğunu söyledi.

Gök, "Çok ciddi endişelerimiz var. Türkiye iyi bir yöne doğru gitmiyor. Türkiye demokrasiden, insan haklarından ve devleti oluşturan temel kurumlardan birer birer ayrılarak, artık AKP son ulaşmaya çalıştığı noktada faşist bir diktatörlüğe doğru gidiyor. Bunun adı budur." değerlendirmesinde bulundu.

Yaşanan son süreçteki gelişmelerin darbe dönemlerine bile rahmet okutacak boyuta ulaştığını kaydeden Levent Gök, söz konusu kanunların Meclis’ten geçmesi halinde Anayasa'ya aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirtti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.