Lenf ödem tedavi edilebilebilir

Lenf ödem tedavi edilebilebilir

Dr. Arazi Tıp Merkezi Fizyoterapisti Büşra Nur Bilsel, lenf ödemin tedavi edilebilecek bir hastalık olduğunu belirterek, hastaların tedavi için geç kalmaması önerisinde bulundu.

Bilsel, lenf ödemle ilgili şu bilgileri verdi: "Vücudumuzda kan dolaşımına benzer birde lenf dolaşım sistemi vardır. buda aynı kan damarları gibi damar sisteminden oluşur. Llenf sıvısı; lenf damarlarından geçerek lenf nodüllerinde süzülerek tekrar lenf dolaşımına katılır. Çeşitli hasarlar sonucunda bu dönüşüm geri sağlanmaz ve lenf sıvısı  dokular arasında birikerek lenf ödeme sebep olur. Lenf ödem daha çok kol ve bacakta görüldüğü gibi; baş, boyun, karın, genital bölge gibi yerlerde de görülebilir. lenf ödem kronik ve ilerleyici rahatsızlıktır. bu ancak tedaviyle kontrol altına alınabilir. Lenf ödemin tedavisi çeşitli aşamalardan oluşur. Cilt bakımı çok önemli . lenf ödeme bağlığı olarak cildin asidik durumu bozulduğu için cildin nemli tutulması gerekir. buda ph açısısından uygun olan nemlendiricilerle sağlanır . cilt çünkü kurur ve pul pul  dökülmeler başlar.  

İkinci aşama; manuel lenf drenajı: elle yapılan bu uygulamada; yumuşak ve ritmik hareketlerle lenfatik sistem uyarılarak ödem istenilen yere aktarılır. Üçüncü aşama;  bandajlama: manuel lenf drenajının etkinliğini artırmak ve gün boyu devamını sağlamak için, kısa gerimli lenf ödem bandajlarıyla doğru basınç sağlanarak ödem istenilen bölgeye aktarılmış olur. bandajlamda bandajın yönü basınç çok önemlidir Dördüncü aşama; bası giysisi: ödemli bölge istenen incelmeye ulaştıktan sonra, vücudun kendini idame ettirmeye devam edebilmesi için bası giysisi kullanımına geçilir. bası giysisi kişiye özel doğru ölçüde ve doğru basınçta seçilmelidir. bu şekilde vücutta çalışmayan lenf sistemi desteklenmiş olunur. bası giysisisi varis çorabıyla kesinlikle karıştırılmamalıdır. Lenf ödem ençok kadınlarda görülmekle beraber erkeklerde görülebilir. daha çok meme kanseri sonrasında görülür. yaş oranı daha çok kadınlarda 20-50 yaş arasında görüldüğü tesbit edilmiş ancak yeni doğmuş bebekete olduğu gibi 70 yaşında ki bir insanda olabilir. Her yaşta görülebilir. Lenf ödem en çok meme kanserinden sonra görülüyor. Kadınlarda kolda görülüyor. Lenf ödemin belirtileri; ilgili bölgede ağırlık hissi olarak başlar.  Kıyafetler, yüzük gibi takılarda sıkma ortaya çıkar ve ardından gözle görülür şişlikler ortaya çıkar."


MESUT TURAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.