Lavanta gelir kaynağı oldu

Lavanta gelir kaynağı oldu

Akören İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Akören İlçesi Kayasu Mahallesi'nde Lavanta Demonstrasyonu Tarla Günü etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Fevzi Tosun, Akören İlçe Tarım Müdürü Bilal Kale, Akören Belediye Başkanı Ekrem Tulukçu, Organik Tarım Birimi'nden Ziraat Mühendisi Nuriye Erdi, Kop İdaresi Yetkilileri, Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü yetkilileri, Akören Ziraat Odası yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı. Etkinlik hakkında bilgi vermek için söz alan Ziraat Mühendisi Nuriye Erdi, Akören İlçesi'nde lavanta üretimine 2015 yılında başlandığını geçen yıl mayıs ayında dikilen fidelerin yetiştiğini ve hasat edilecek hale geldiğini söyledi. Erdi, “Lavanta demonstrasyon yetiştiriciliğinde Akören İlçesini seçmemizin en büyük nedeni bölgedeki arazilerin küçük olması” dedi. Daha sonra sözü alan Akören İlçe Tarım Müdürü Bilal Kale, “Söze başlamadan önce 15 Temmuz gecesi yapılan darbe teşebbüsünü şiddetle kınıyor şehit olan kardeşlerimize Allah'tan rahmet yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Allah bize bir daha böyle acılar yaşatmasın. Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır bizde görevlerimizi en iyi şekilde yapmaya gayret edeceğiz” diye konuştu.

LAVANTA BİTKİSİNE YATIRIM ARTIYOR

Bakanlık tarafından uygulanan lavanta projesinin 2015 Mayıs ayında başladığını, Akören İlçesinde lavantanın dikimi için Kayasu, Belkuyu ve Orhaniye mahallelerinin  seçildiğini belirten Kale, “Şu an Kayasu Mahallesi'nde Bayram Ali Yıldırım üreticimizin bahçesinde bulunuyoruz yaklaşık 3 dekarlık bir bahçede 3 bin adet fide dikimi ile bu işi gerçekleştirdik bölgemiz İç Anadolu ve Akdeniz bölgesi arasında geçiş iklimine sahip olduğu için yıllık yağış ortalaması Konya Ovasından biraz daha yüksek” dedi. Lavantanın kırsalda yaşayan insanımız için muazzam bir gelir kaynağı olacağını ve Lavanta bitkisinin dünya piyasasında 125-250 dolar arasında değişmekte olduğunu belirten Kale, Lavanta bitkisinin başta Akören ilçesi olmak üzere tüm Türkiye'ye hayırlara vesile olmasını temenni ederek, sözü Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Fevzi Tosun'a bıraktı. Fevzi Tosun, “Ben bu köyün çocuğuyum ve köyümüzü arazisi parçalı köy halkının geliri düşük dolayısıyla Lavanta gibi alternatif ürünler köyümüz ve halkımız için yüksek derecede önem arz ediyor” dedi.

TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Lavanta ile ilgili teknik bilgilerin yetkili kişiler tarafından verildiğini söyleyen Tosun,  “Kayasu mahallesinde 15 hektarlık alanda orman teşkilatıyla karşılıklı anlaşmanın sağlandığını ve bu alanda orman teşkilatının aşısız ceviz dikimini gerçekleştireceğini kendilerinin ise fidanların aşısını yapacaklarını söyledi. Ceviz dikimi için bu alanı seçmelerinin sebebinin Kayasu'da bulunabilecek en büyük alanın burası olduğunu söyleyen Tosun, Burada yapmak istediğimiz projeler ve uygulamalar var sadece Kayasu değil Akören İlçesinin tamamını kapsayan projelerimiz var inşaallah bütün projelerimizi hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz. Yaklaşık 2 bin hektarlık bir alanda resmi toplulaştırma projesi yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.  Daha sonra söz alan uzmanlar lavantanın çiçek gelirinin yanında bal gelirinin de olduğuna vurgu yaparak lavanta yetiştiren çifçilerimizin kesinlikle arıcılığa başlaması gerektiğini söyleyen uzmanlar 1 dekarda lavantanın çiçek geliri ortalama 1000 lira iken bal gelirinin ise 3 bin liranın altına düşmediğini bu yüzden ise Lavanta üreticilerinin Arıcılık yapmasını belirtti. Program Lavanta tarlasının gezilip incelenmesi ile sona erdi.

SALİH ACIBADEM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.