Laparoskopik ameliyatın avantajı

Laparoskopik ameliyatın avantajı

Ameliyat olmak birçok kişiyi korkutsa da gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde operasyonlar, ağrısız ve kolay bir şekilde gerçekleştiriliyor. Son yıllarda oldukça sık kullanılan laparoskopik ameliyatlarda hastalara birçok avantaj sağlıyor.

Kapalı ameliyat olarak da bilenen laparoskopik ameliyatların, karın duvarından açılan birkaç küçük delik ile kameralar ve özel aletler yardımıyla gerçekleştirildiğini belirten Özel Medline Konya Hastanesi'nden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cemil Er, konuyla ilgili bilgilendiriyor.

Laparoskopik ameliyatlar sunduğu sonuç odaklı çözümler sayesinde hastalar tarafından da tercih ediliyor. Daha kısa zamanda gerçekleştirilen operasyonlar, sonrasında da hastalara rahatlık sunuyor. Kapalı ameliyatlarda karna yapılan kesinin ve doku zedelemesinin daha az olması, dikiş atma ihtiyacının olmaması nedeni ile ameliyat sonrası ağrı açık ameliyata göre çok daha azdır. Laparoskopik ameliyatlar, karın içerisine büyük bir kesi yapılmadan gerçekleştirildiği için kesiden doğacak problemleri de önler. Dolayısıyla kesiye bağlı ameliyat sonrası ağrı, kesiden dolayı ameliyat sonrası fıtık oluşumu gibi problemler tamamıyla ortadan kalkar. Ayrıca hastaya kesiden dolayı uzun süre yatağa bağlanma zorluğu getirmediği için ameliyat sonrasını son derece kolaylaştıran bir yöntemdir. Bir diğer avantajı da ameliyat sonrası beslenme alışkanlıklarına daha çabuk dönülebilmesidir.Kapalı ameliyatlarda yapılan cerrahinin zorluğuna bağlı olmakla birlikte genellikle aynı gün içerisinde hastanın evine dönmesi mümkün olur. Açık ameliyatlarda ise eve dönüş en az 2-3 gün içerisindedir.

Hangi ameliyatlar laparoskopik olarak yapılabilir?

Laparoskopi ile karın bölgesinde açılan 5 - 10 mm'lik deliklerle gerçekleştirilen operasyon ile her türlü cerrahi girişimi yapma olanağı vardır. Yumurtalık kistleri, dış gebelikler, myomlar, gebe kalabilirliği artıran tüp cerrahisi, endometriozis, rahmin alınması, kanser ameliyatları laparoskopik olarak kolayca tedavi edilebilir.

Günümüzde mide barsak sistemi ile kalın barsakların iyi ve kötü huylu hastalıkları, karaciğer kistleri, böbrek üstü bezi ve böbrek hastalıkları, jinekolojik hastalıklar, kasık fıtıkları laparaskopik olarak yapılabilmektedir.

Özellikle kalın barsak ve rektum kanserlerinde hastaya çok büyük rahatlık sağlamakta, hasta kısa zamanda normal aktivitelerine dönebilmektedir.

Reflü hastalığında sıklıkla uygulandığı için artık açık ameliyat neredeyse unutulacak seviyeye gelmiştir.
Kasık fıtıkları üç tane küçük delikten, üstelik iki taraflı fıtıkta aynı delikler kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir. Hasta isterse aynı gün evine gidebilmektedir.

Kısaca laparaskopi hastaya konfor, estetik, erken ayağa kalkmakla özgürlük sağlamaktadır.

Laparoskopik ameliyatın açık ameliyata göre sayısız avantajı vardır. Ancak laparoskopik ameliyatlar açık ameliyata göre çok daha deneyim gerektirirler.Bu nedenle laparoskopik uzmanları tarafından yapılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.