'Kuzu eti 22 gram altındır'

'Kuzu eti 22 gram altındır'

Selçuklu döneminde bile isminden söz edilen Konya furun kebabının lezzetine doyum olmuyor. Tadını kuzu etinden alan furun kebabı, bakır kazanlarda yaklaşık 6 saatte ve susuz pişirilerek vatandaşlara servis ediliyor.

Selçuklu döneminde bile isminden söz ettiren Konya furun kebabının tadına doyum olmuyor. Yapılışı zor ama lezzeti bol olan kebap, hergün onlarca kişi tarafından tüketiliyor. 1929 yılından beri Konya'da furun kebabı yapan Ali Altun, “3 kuşaktır bu lezzeti vatandaşlarımıza sunuyoruz. 85 yıllık mesleğimizi severek yaptığımızı belirtmeliyim. Tadını kuzu etinden alan Konya furun kebabı, varlığını Selçuklular döneminden alır. 3 kilo kemikli etten 1 kilo kebap çıkar. Bakır kazanlarda yaklaşık 6 saat susuz bir şekilde pişirilir. Kebabı pişirirken özellikle meşe odununu tercih ediyoruz. Kebabı, kiloyla satıyoruz. Kilosu 140 lira olan kebabın porsiyonu yani yüz gramı 14 lira. Vatandaşlarımızdan çok şükür talep var. Kebabın tadını kuzu etinden almasının yanı sıra, elle yenilmesi de lezzetine lezzet katıyor. Bu bir gelenektir. Tadı elle yemede saklı. Vatandaşlarımıza servis ederken kebabı, yanına bir baş soğan, sıcak Konya tırnak pidesi ve yayık ayranla servis ediyoruz. Salata ve garnitürü kebabın yanında tercih etmiyoruz. Amaç etin tadını alabilmek. Kuzu eti 22 gram altındır. Dükkanımızı gece beşte açıyoruz. Kebap 6 saatte piştiği için 11'de servise hazır oluyor. Sadece öğle vakitleri servis yapıyoruz” dedi.

MEVLANA HAFTASINDA DAHA ÇOK TÜKETİLİYOR

Kış aylarında Konya'ya turist az geldiği için kebap tüketimininde az olduğunu söyleyen, Atun, “Kışın işlerimiz yaza göre biraz daha durgun. Çünkü kışın turistler memleketimizi daha az ziyaret ediyorlar. Ama yüzümüz gülüyor. Mevlana haftası geldi. Mevlana haftasında her yıl hareketli anlar geçiyor. Normalde 50-60 kilo arasında yaptığımız kebabı, Mevlana haftasında 100 kilo yapıyoruz. 50 yıllık müşterilerim var. Vatandaşlar birşeyin ayrımını iyi yapmalıdır. Kebap, kebapçıda yenilir. Amaç yaptığındad da yediğinden de tat almaktır. Bu bir paroladır. Bizim amacımız sadece furun kebabı yapmak olduğu için, varımızı yoğumuzu bunun üzerinde yoğunlaştırıyoruz.

EMRE ÖZGÜLmerhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.