Kütüphaneci Lütfi İkiz anıldı

Kütüphaneci Lütfi İkiz anıldı

Kütüphaneci Lütfi İkiz, Aydınlar Ocağında kadîm dostları Dr. Mustafa Güçlü, Yrd. Dr. Hasan Özönder, Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı ve kütüphaneci Hasan Yörük tarafından hayırla yâd edildi

Kütüphaneci Lütfi İkiz, Aydınlar Ocağı’nda kadîm dostları Dr. Mustafa Güçlü, Yrd. Dr. Hasan Özönder, Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı ve kütüphaneci Hasan Yörük tarafından hayırla yâd edildi.

Son devrin Dede Korkut'u, Türk Kültürü'ne hizmet eden, güçlü hafızasıyla son dönemlerin olaylarını analiz ederek dostlarına ve talebelerine aktaran, toplumun milli benliğinin oluşmasında gayret sarfeden Konya Bölye Yazma Eserler Kütüphanesi eski Müdürü Lütfi İkiz, ölümünün 5. yılında Konya Aydınlar Ocağı'nda anıldı.

Daha önce dostları tarafından kabri başında, şâir-yazar İsmail Detseli’nin okuduğu Kur’an tilavetiyle anılan fikir adamı Lütfi İkiz, 28 Ağustos 2012 Salı akşamı da Sille Kültür Evi'nde dostları tarafından yad edildi.

29 Mayıs 1929 da Kırşehir'de dünyaya gelen Lütfi İkiz Bey hayatının büyük bir kısmını Konya'da yaşadı ve Konya kültürüne hizmet etti.CHP istibdat dönemlerinde devrin münevverleri Osman Yüksel Serdengeçti, Türkistan Gazisi Ahmet Haki İzler, Ziyanur Asun gibi zatlarla tanışan ve Selçuk Üniversitesi kurucu Rektörü Prof. Dr. Erol Güngör'e Osmanlıca dersi veren Lütfi Bey, İstanbul'da olduğu yıllarda nurculuğu bir ekol haline getirmiş Ziya Nur Aksun, büyük bir Osmanlı arşivine sahip Nuri Arlasöz, Mahir İz, Halit Nihat Boztepe, Abdurrahman Şeref Güzelyazıcı, Süleyman Boztepe, Münevver Ayaşlı, Cevat Rifat Atilhan gibi Türk Kültürü'nün önde gelen isimleriyle tanıştı. Onlarla fikir sohbetlerine katılan ve bir dönem Ankara'da Türk Ocakları merkez müdürlüğü görevini de yürüten Lütfi İkiz, orada İsa Yusuf Alptekin ve Ahmet Haki Efendi gibi Türk dünyasının önderleriyle tanıştı. Sırasıyla Kastamonu, Kırşehir, Çorum Kütüphane Müdürlükleri de yapan Lütfi ikiz, 1973 yılında Konya İl Halk Kütüphnesi müdürlüğüne tayin oldu. Gerek okul dönemlerinde gerekse meslek hayatı boyunca ülke meselelerine hassasiyetinden dolayı sürgünler yaşadı, sıkıntılara maruz kaldı. Yine de ideallerinden taviz vermeyerek milli kültürün gelişmesine çok büyük katkıları oldu. Bunlardan biri de Süleymaniye Kütüphanesi'nden sonra ülkenin ikinci büyük kütüphanesi olan Konya Yazma Eserler Kütüphanesi'nin kurulmasında büyük katkıları oldu.

Kütüphaneci Lütfi İkiz, kadim dostları Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Yrd. Dr. Hasan Özönder, Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı ve kütüphaneci Hasan Yörük tarafından hayırla yad edildi. Konuşmaların ardından ruhuna okunan Kur'an-ı Kerim ve dua ile ölümünün beşinci yılında tekrar anıldı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.