Kuruyemişçilerin gözü düğünlerde

Kuruyemişçilerin gözü düğünlerde

Koronavirüs salgını nedeniyle satışları düşen kuruyemişçiler, dört göze düğün, nişan gibi organizasyonlardaki yasakların kalkmasını bekliyor

Kuru yemiş satışları geçen yıla göre önemli oranda arttı. Salgın sürecinde düğün, nişan gibi etkinliklerin iptal edilmesi, kafe gibi mekânların kapanmasıyla yaşanan kayıp, ev içi tüketiminin artmasıyla kapatıldı. 10 yılı aşkındır süredir kuruyemiş sektöründe hem üretim hem perakende satış işleri ile ilgilenen İncetat Kuruyemiş sahibi Ömer Bildirici, pandemi sürecinde kuruyemiş sektörün yaşadığı zorlukları anlattı. “Pandeminin ilk zamanlarında yasaklar kuruyemiş sektörüne olumlu bir katkı sağladı ancak bu olumlu katkı 30-35 gün kadar etkisini devam ettirdi”. Ancak bu katkının zamanla azalmaya başladığını ifade etti.

DÜĞÜNLERİN YASAKLANMASI BİZİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Bildirici, “Kafe, restoran eğlence mekânı gibi yerlerinde kapanmasıyla evler de tüketimi ne kadar artsa da sonraki dönemlerde yasakların devam etmesi, düğün salonlarının kapanması, düğünlerin iptal edilmesi; kuruyemiş sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Konya halkının ikram alışkanlıkların başında kuruyemiş gelir dolayısı ile bu yasaklar bizi de olumsuz etkiler meydana getirdi.” dedi

FİYATLARDA HERHANGİ BİR DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUZ

Havaların kurak gitmesi, özellikle de bahar mevsiminin yağışsız geçmesi tüm gıda sektörleri gibi bizim sektörümüzü de epey etkileyen birincil faktörlerden biri” olduğunu söyleyen Bildirici, “Yağışların az olması, ürünlerde rekolte (yıllık ürün) ve kalite düşüklüğüne sebep oluyor. Bu durumda biz üreticilerin sıkıntılı bir sezon geçirmesine, imal edilen ürünün hakla buluşurken istenilen kalitede ve fiyatta olmamasına direk etki ediyor. Ayrıca, ülkemize bazı ürünlerde dışarıdan takviye olarak geliyordu, pandemiden dolayı diğer ülkelerden ithal edilen ürünlerin gönderilememesi veya istenilen miktarda gelmemesinden dolayı” kuruyemiş fiyatlarında değişiklik beklemiyoruz” diye konuştu.

EN ÇOK TÜKETİLEN ÜRÜNLERİN BAŞINDA AY ÇEKİRDEĞİ GELİYOR

Şuanda en çok satılan ürünlerin başında ay çekirdeğinin geldiğini ifade eden İncetat Kuruyemiş Sahibi Ömer Bildirici, “Hem üretimini hem satışını gerçekleştirdiğimiz için çalıştığımız bayilerden en çok ay çekirdeği siparişi alıyoruz. Ülke olarak ay çekirdeğini çok seviyoruz  özellikle yaz aylarıyla beraber tüketimi tavan yapıyor” dedi.

FİYATLAR ÜRETİME GÖRE DEĞİŞİYOR

Bildirici, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu sene genel olarak çiftçimiz üretimde iyiydi. Dış piyasadan ürün gelmemesi, yerli ürünlerimize olan talebi artırdı. Bu durum çiftçilerimizin üretime biraz daha fazla yönelmesine sebep oldu. Bu sezon beklentimiz, geçtiğimiz sezona göre daha fazla üretim ve daha fazla ürün. Şu anda ay çekirdeği perakende satış olarak 20-25 TL arasında satılıyor.”

SAİD ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum