Kurtuluş elmada

Kurtuluş elmada
Türkiye elma üretiminin yüzde 20'sinin üzerindeki bölümünü karşılayan Isparta'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce tüketimi artırmak amacıyla elmadan obezite ile mücadelede yararlanılması ve okul kantinlerinde fast-food ürünleri yerine özellikle

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk Şölen, Akdeniz ve orta Anadolu iklimi arasında geçiş bölgesinde yer alması dolayısıyla Isparta'nın sahip olduğu ılıman iklimin birçok meyvenin yetişmesine imkan sağladığını vurguladı.

Isparta'da elmanın özel bir yer teşkil ettiğini dile getiren Şölen, Türkiye'deki 2 milyon 680 bin ton elma üretiminin 610 bin tonunun Isparta'da gerçekleştirildiğini, Eğirdir Gölü'nün olumlu etkisi ile elmanın yüksek kalitede yetiştiğini anlattı.

Şölen, kentte üretilen elmanın bin 500 tonunun Irak, Suriye ve Rusya'ya ihraç edildiğini, 100 bin tonunun meyve suyu sektörüne gönderildiğini, geri kalan kısmının da sofralık olarak piyasaya sunulduğunu belirtti.

MALİYETLERİN YÜKSEKLİĞİ FAZLA İHRACATI ENGELLİYOR

Türkiye'nin en önemli elma üreticisi konumundaki Isparta'nın ihracatının çok az olduğuna dikkati çeken Şölen, şöyle konuştu:
“İhracattaki payımızın yükselebilmesi için kalitenin yanında maliyetleri de düşürmek gerekir. Dünya piyasaları ile rekabet edebilmek için maliyetleri düşürmek önem taşıyor. Amerika ve Çin elma üretiminin büyük kısmını gerçekleştiriyor. Bu ülkelerde üretim çok büyük alanlarda yapıldığı için birim maliyetleri 35 kuruşlara kadar düşmektedir. Bizde ise küçük işletmelerde üretim yapıldığından dolayı maliyetler 40 kuruşa kadar çıkıyor. Bu da dış pazarda işimizi zorlaştırıyor. Maliyetlerin düşürülmesi için yapılması gereken işletmelerin büyütülmesidir. Ancak şu anda yaptığımız ihracat bile iç piyasadaki fiyatları dengelemesi açısından önemli.”

KAMU SPOTLARI İLE ELMA TÜKETİMİNİN ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR


Cenk Şölen, artık Türkiye'de çoğu meyvenin yetiştiğini, sofralara elmanın yanında kivi, muz gibi meyvelerin de girmeye başladığına dikkati çekerek, bu durumun elma tüketimini azalttığını ifade etti. Elmanın sofralarda yeniden hak ettiği yeri alabilmesi için çalışmalar yaptıklarını anlatan Şölen, elmanın obeziteye karşı önemli bir meyve olduğunu bildiklerini, bu kapsamında elmanın obezite ile mücadele bir araç olarak kullanılması öngördüklerini kaydetti.

İnsanların her gün bir elma tüketmesinin obezite ile mücadelede önemli olabileceğini aktaran Şölen, şöyle dedi:

“Bununla ilgili 'Günde 1 elma ye obez olma', 'Ye elma obez olma' şeklinde sloganlar üreterek, kamu spotu olarak kullanılması için Bakanlığımıza başvurduk. Çalışma kapsamında okul kantinlerinde fast-food ürünleri yerine meyve, özellikle elma bulundurulmasını teklif ediyoruz. Günlük beslenmede ara öğün olarak elma yenilmesi tavsiye ediliyor. Reklam ve kamu spotlarında günlük tatlı ihtiyaçlarının glikoz içerikli işlenmiş gıdalar yerine elmadan karşılanmasını tavsiye ediyoruz. Günde 1 elmanın kalp krizi riskini azaltığı da dile getiriliyor. Aktarlarda kurutulmuş elma satışının cazip hale getirilmesini, diş sağlığına olan katkısının vurgulanmasını istiyoruz. Beslenme uzmanları zayıflamak için ideal olan elmanın kandaki şekeri geçici olarak yükseltiği için ve pektinler mideye doygunluk verdiğinden kendimizi tok hissedeceğimizi belirtmektedir. Diyet yapıyorsak bol bol elma yememizde fayda var. Böylece hem kilo vermiş hem de sağlıklı kalmış oluruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.