Kurbanlıkların ilaçlı olmamasına dikkat edin
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veterinerlik Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bünyamin Traş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilaç kullanılan hayvanların etinin ve sütünün kullanılabilmesi için vücudundaki ilaç kalıntılarının kaybolma süresinin beklenmesi gerektiğini söyledi.
Sağlıklı et tüketimi için hayvanlardan ve ürünlerinden analizlerin yapıldığını belirten Traş, "İlaç kullanılan hayvanların yasal bekletme süreleri vardır. Hayvan ürünlerinin tüketilebilmesi ve etinin yenebilmesi için bu sürelere uyulması gerekir" dedi.
Kurbanlık hayvanlarda antibiyotik kullanımının özellikle nakillerde bazı üreticiler tarafından kullanılabileceğine dikkati çeken Traş, "Antibiyotik kullanılabilir, ancak bunların da kasaplık süresine uyulması gerekir. Uyulmadığı takdirde hayvanın vücudunda ilaç kalıntısı olabilir. Bu kalıntılar belki ciddi akut problemi oluşturmayabilir ama direnç gelişimine neden olabilir. Yani bakterilerde ilaçlara karşı duyarlılığın azalması durumu oluşabilir" diye konuştu.
Prof. Dr. Traş, hayvanlarda penisilin grubu ilaçların kullanılmasının, bu hayvanın etini tüketen ve penisiline alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyon gelişmesine neden olabileceği uyarısında bulundu.
Toplumun yüzde 12'sinde penisilin duyarlılığı alerjisi bulunduğunu aktaran Traş, "Bu reaksiyonlar dozla ilişkili değildir. Küçük miktarlarda da gelişebilir. Üreticilerin bunu bilmesi ve duyarlılık göstermesi gerekir. Hem kurbanlık hem de gıda değeri olarak üretilen hayvanlarda kullanılmaması gerekir" ifadelerini kullandı.
Birkaç basit yöntemle anlaşılabilir
Hayvanlarda büyümeyi hızlandıran ve et-yağ oranını yükselten bazı maddelerin Türkiye'de kullanımının yasak olduğunu vurgulayan Traş, "Anabolizan denilen geliştirici ilaçların kullanımı yasaktır. Denetimleri gözardı edip bunu kullanmayı göze alanlar varsa suç işlemiş olurlar" diye konuştu.
Traş, kurbanlık alacakların birkaç kolay yöntemle bu maddelerin kullanıldığı hayvanları tespit edebileceğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Kurban kesilmeden önce hayvanın kulak bölgelerine bakılabilir. Genellikle kulak bölgelerinden verilen bu ilaçlar elle kontrol edildiğinde anlaşılabilir. Hayvan erkekse kendi ırk ve yaş özellikleri akranlarından farklı olabilir. Mesela testisi küçük olabilir. Dişi hayvanlarda meme erken gelişebilir ve akranlarına göre büyük olabilir. Bunun gibi ipuçları vardır. Alıcı bunları görebiliyorsa o hayvanı almamalı ve ilgili kuruma şikayet etmeli. Bu gibi ilaçların Avrupa'da da kullanıldığını biliyoruz. Hayvan üreticilerinin ve satıcılarının sorumluluk sahibi olması gerekiyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.