Kurbanlıklar bu yıl cep yakacak!
Hayat pahalılığı artıyor, her şey zamlanıyor. Yaklaşan kurban bayramı öncesi en çok merak edilen konuların başında da küçükbaş ve büyükbaş hayvan fiyatının ne olacağı geliyor. Sektör temsilcileri, kurbanlık fiyatının, geçen yıla oranla en az 2 buçuk kat daha pahalı olacağını söylüyor. Fiyat yüksekliğinden ve özellikle büyükbaş hayvan yetersizliğinden ötürü iç piyasada kesimin azalıp, yurt dışına bağışların artacağı öngörülüyor.
KÜÇÜKBAŞ BASKÜL FİYATI 50 LİRADAN 110 LİRAYA ÇIKTI
Konya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, kurban piyasasının açılmadığını, büyük bir belirsizliğin olduğunu söyledi. Fiyatların aşırı yükseldiğine dikkat çeken Öztürk, “Geçen sene küçükbaşın baskül fiyatı 50 liraydı, bugün 110 lira” dedi. “Olması gereken fiyat, aslında bu” diyen Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fiyatlar, aşırı yükseliyor. Geçen yıl baskül fiyatını 50 TL yapan biz değildik. Bu yıl da 110 TL yapan biz değiliz. Henüz kurban piyasası oluşmadı. Yarın ne olacağını kestiremiyoruz. Ete de baskı var. Fiyat vermek doğru olmaz. Konya'da 1 milyon 750 bin küçükbaş hayvan var. Bunun yüzde 90'ı pazara çıkacak. Haziran'dan sonra fiyat açıklanır. Girdi maliyetlerimiz gerçekten çok yüksek. Hiçbir zaman bizler fırsatçılık yapmadık. Tüketiciyi de düşünüyoruz. Üreticinin de para kazanması gerekir.”
İÇ PİYASADA KESİM AZALIR YURT DIŞINA BAĞIŞ ARTAR
Büyükbaş hayvanın canlı kilosunun 150 lira olduğunu söyleyen, geçen Kurban Bayramı'nda 60 lira olduğunu hatırlatan Besici, Veteriner Hekim Mehmet Akif Soylu, “Saman geçen yıl 1,25 TL'idi, bugün 4 buçuk lira. Yonca geçen yıl 2 liraydı, bu yıl 7 lira. Girdi maliyeti çok yükseldi” şeklinde konuştu. Geçen yıl büyükbaş kesim fiyatının 88 lira, bu yıl da 230 lira olduğunu dile getiren Soylu, şu cümleleri kurdu: “Girdi maliyetlerindeki artışa bakınca, bu bayram canlı kilonun üzerine az konuldu. Şap hastalığından dolayı, hareket kısıtlılığı var. 2 aydır Doğu Anadolu'dan kurbanlık hayvan gelmiyor. Hayvan yok. Ahırlarda büyükbaş kalmadı. Besici diğer yerlerden de hayvan alımını azalttı. Kesen azalacağı gibi, satan da azalıyor. Her yıl sektörel olarak daha da geriye gidiyoruz. Yurt dışına bağış artar. İç piyasada kesim azalır. Afrika Müslümanları çoğalır.”
BU YIL 41 BİN LİRALIK HAYVAN 300 KİLO GELMEZ!
Kurban fiyatının mecburen artacağını, geçen sene kurbana verilen paranın hem büyükbaş hem de küçükbaş için artacağını ifade eden Veteriner Hekim Mehmet Akif Soylu, şunları söyledi: “Sadece büyükbaşta değil, küçükbaşta da problem büyük. En küçük küçükbaş 5 bin liradan başlar. O da tahminen 36 kilo gelir. Bu hayvanın da kurban olacağı şaibeli. Yenilebilir bir küçükbaş en az 7 bin liradan başlar. Besici, şu an 500 kiloluk canlı bir hayvanı 65 bin liraya alıyor. Bu hayvanın bin lira da nakliye masrafı var. Oldu mu 66 bin lira. Aylık gideri 5 bin 500 lira. Kurbana 2 ay var. 11 bin lira da yem maliyeti. 77 bin liraya mal oldu. Besici de kâr edemez. 30 bin liraya 2 kişilik hayvan alabilir vatandaş. Geçen yıl en pahalı hayvanı 40 bin liraya satmıştık. 730 kiloluk danayı, 41 bin liraya vermiştik. Bu yıl 41 bin liralık hayvan 300 kilo gelmez.”
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.