Kurbanlık pahalandı

Kurbanlık pahalandı

Kurban Bayramı için hazırlıklar başladı. Kasaplar ve kesimhaneler çalışmalarına hız verirken belediyeler de kesim ve satış yerleri için çalışmalarını sürdürüyor. Kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 15-20 oranında artış yaşanıyor

Kurban Bayramı'na bir aydan az bir süre kaldı. Ülke genelinde olduğu gibi Konya'da da Kurban Bayramı için hazırlıklar başladı. Vatandaş kurbanlık arayışına başlarken kasaplar da hazırlıklarına hız verdi. Kesimhaneler, bayramda rahat etmek için usta kasaplarla kadrosunu güçlendiriyor. Ekonomik durumu iyi ve hayvan barınma yeri olan bazı vatandaşlar şimdiden kurbanını aldı. Şehirde yaşayanlar ve yeri olmayanlar ise genelde bayrama bir hafta kala ya da arife günü kurban alıyor. Hayvan yetiştiricileri ise dört gözle kurbanı bekliyor. Üreticiler bugünlerde "Hayvanlarımı daha iyi fiyattan nasıl satarım?"ın hesabını yapıyor. Üreticiler, daha çok gözünü şehir merkezindeki büyük pazarlara dikti. Pazarların bayrama 2 hafta kala açılması bekleniyor. Belediyeler ise kurban kesim ve satış yerlerini hazırlamak için kolları sıvadı. Kurban fiyatları ise bu yıl hayli yüksek. Kurbanlık fiyatında geçen yıla oranla ciddi bir yükseliş sözkonusu. Et fiyatlarındaki artışa bağlı olarak kurbanlık fiyatları da arttı. Öte yandan etlerini sağlıklı bir şekilde saklamak isteyen vatandaşlar da derin dondurucu alıyor. Firmalar derin dondurucularda kampanyalar düzenliyor. Satışlarda da ciddi bir artış sözkonusu.

FİYATLARDA FRENLEME OLDU

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, kurbanlık fiyatlarıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Karabulut, "Üreticiler hazırlıklarını sürdürüyor. Bazı üreticiler 6 aydır kurbanı bekliyor" dedi. Fiyatlarla ilgili açıklamalarda bulunan Karabulut, "Son dönemlerde et fiyatlarında ciddi bir yükseliş vardı. 15-20 gün önce Et ve Süt Kurumu, et ithalatının önünü açtı. İthal etleri şu an kendi mağazalarında satıyor. Bu adım fiyatı biraz düşürdü. Fiyatlarda bir frenleme oldu. Kargas etin kilosu 25 buçuktu, 23 buçuğa düştü. Geçen yıla oranla fiyatlar yüksek. Bu yıl bir dananın fiyatı 4 bin ila 10 bin lira arasında değişiyor. 400 kiloluk bir dananın fiyatı ise 6 bin lira. 2 yaşını doldurmuş canlı dananın kilosu bu yıl 14-15 lira, düvenin kilosu ise 13 lira. Geçen yıl dana 12-13 lira, düve ise 11 liraydı. Küçükbaş kurbanların fiyatı ise 500-1000 lira arasında" diye konuştu. Kesimlerle ilgili uyarılarda da bulunan Karabulut, "Acemi olarlar kesim yapmamalı. Kesimi işin ehli olanlar yapmalı. Bazı vatandaşlar 'Ben yaparım' diyor, ama eline yüzüne bulaştırıyor. Elini ya da kolunu kesiyor, hayvana acı çektiriyor. Bunlara mehal vermemek lazım" ifadelerini kullandı. 

YÜZDE 15-20 ARTIŞ SÖZKONUSU

Kurban hazırlıkları ve kurbanlık fiyatlarıyla ilgili bilgi veren Yüksel Kasabı'ndan Faruk Yüksel, geçen yıla oranla kurbanlık fiyatlarının pahalı olduğunu söyledi. Kasapların bayram için hazırlıklarına hız verdiğini ve kasapları yoğun bir mesainin beklediğini belirten Yüksel, "Kasaplar malını hazırlıyor. Kesim düzenlerini kuruyorlar. Vatandaşa hisse veriyorlar. Vatandaş arasında köprü görevi görüyorlar. Fiyatlarda ise geçen yıla oranla ciddi bir yükseliş var. Başbakan Ahmet Davutoğlu müdahele etmeseydi, bugün kurbanlık fiyatları daha da yüksek olurdu. Canlı büyükbaşın kilosu 14 lira, küçükbaşın kilosu ise 13 lira. Geçen yıl büyükbaşın kilosu 12 lira, küçükbaşın kilosu ise 11 liraydı. Yani yüzde 15-20'lik bir artış sözkonusu. Dar gelirli vatandaş kurban almada zorlanabilir" şeklinde konuştu.

HAYVAN VARLIĞINDA SIKINTI YOK

Hayvan varlığında bir sıkıntının olmadığını da belirten Yüksel, "Hayvan sayısında bolluk var. Üreticinin elinde ihtiyacı karşılayacak kadar mal var. Bazı art niyetliler ise malı stokluyor. Fiyatın yükselmesi için malını kesime götürmüyor, elinde bekletiyor. Bu da fiyatların oynamasına neden oluyor. Stokçular işbaşında. Bunun önüne geçilemiyor" şeklinde konuştu. Kasapların bayram boyunca çalışacağını da belirten Yüksel, kurban kesim ücretleriyle ilgili de bilgi verdi. Yüksel, küçükbaş kurbanların bu yıl 40-50 liraya kesileceğini belirterek, büyükbaş kurbanların kesim ücretinin ise 150 liradan başladığını belirtti. Kesimlerin genelde birinci ve ikinci gün yapıldığını belirten Yüksel, "Kasaplar yetişemiyor. Bu nedenle kasaplar kalfa ve yardımcı elemana ihtiyaç duyuyor. Bugünlerde birçok kasabın camında 'kalfa ve çırak aranıyor' yazısını bulabilirsiniz" sözlerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.