Kuraklık Buğday Üreticisini Vurdu

Kuraklık Buğday Üreticisini Vurdu

Tarımda korkulan oldu yaşanan kuraklık ve mevsim başında yaşanan don nedeniyle Erzurum'da buğday üretimi yüzde 35 azaldı. Çiftçi don ve kuraklık mağduru oldu. Anadolu'nun hayvancılık ve tahıl merkezlerinden Erzurum'da tarımsal üretimi don...

Tarımda korkulan oldu yaşanan kuraklık ve mevsim başında yaşanan don nedeniyle Erzurum'da buğday üretimi yüzde 35 azaldı. Çiftçi don ve kuraklık mağduru oldu. Anadolu'nun hayvancılık ve tahıl merkezlerinden Erzurum'da tarımsal üretimi don ve kuraklık vurdu. Don ve kuraklık nedeniyle buğday üretiminde yüzde 35 kayıp yaşandı. Üreticiler kuraklık ve don nedeniyle verim kaybının yaşandığını dile getirdi.

Erzurum Tarımsal Yayım ve Danışmanlar Derneği (ERTARYAD) Başkanı Recep Polat, mevsim yağışlarının yetersiz olması ve don nedeniyle bu yıl buğday başta olmak üzere tahıl üretimde yüzde 30-35 oranında azalma yaşandığını ifade etti. Çiftçinin geçen yıl dönüm başına tarlasından 300-350 kilogram buğday, arpa alırken bu rakamın 230-250 kilograma düştüğünü belirtti. Çiftçinin hasat döneminde verim düşüklüğünden dolayı hayal kırıklığı yaşadığını işaret eden Polat, "Maalesef başta buğday olmak üzere tahıl üretiminde Erzurum'da yüzde 35 oranında verim kaybı yaşandı. Çiftçinin emeğinin karşılığını topraktan alamadı. Bundan da ilkbaharda yaşanan don ve ardından yaşanan kuraklık etkili oldu. Evet yaz yağışları bol oldu ama bu tarladaki buğdaya, arpaya yaramadı." dedi.

SERTİFİKALI ÜRÜNLERDE AZALDI

Organik Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı da ülke genelinde yaşanan kuraklıktan Erzurum'un da etkilendiğini dile getirdi. Ilıcalı, kuraklık nedeniyle sertifikalı ürünlerde de verim kaybı yaşandığını anlattı. Verim kaybının ortalama yüzde 30'larda olduğunun ve bunun da milli ekonomiye olumsuz etki yaptığına vurgu yapan Ilıcalı, "Buğday başta olmak üzere tahıl üretiminde belirgin bir azalma yaşandı bu sezon. Çiftçi ektiği ürünün karşılığını alamadı. Sertifikalı tohumluklarda bile yüzde 30'a varan kayıplar yaşandı. Bu da çiftçiye ve ülke ekonomisine zarar verdi. Erzurum'da çiftçinin ve ülkenin yüzde 30'luk tarımsal üretimden kaybı ortalama 240 milyon lira." ifadelerini kullandı.

Ziraat Mühendisi Orhan Yılmaz ise Türkiye'nin geçen yıl 22 milyon ton buğday ürettiğini ancak yaşanan küresel ısınma nedeniyle Türkiye'de ve Erzurum'da buğday rekoltesinde düşüklük yaşanmasının normal olduğunu dile getirdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) '2013-2014 Tarımsal üretim dönemi kuraklık' risk tahmini raporuyla söz konusu verim kaybına dikkat çekildiğini değinen Yılmaz, "TZOB küresel ısınmaya bağlı olarak ülkede tahıl ürünlerinde verim kaybı yaşanacağını hazırladığı raporla ortaya koymuştu. Türkiye geçen yıl 22 milyon ton buğday üretmişti. Erzurum ise ortalama 220 bin ton buğday üretmişti. Bu rakam Erzurum'da bu yıl kuraklık ve don nedeniyle oldukça düştü." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.