Küpesiz hayvanı almayın

Küpesiz hayvanı almayın

Kurban pazarında denetim yapan ve vatandaşa uyarılarda bulunan Veteriner Hekim Ali Acar, "Yaşını doldurmamış, küpesi olmayan, çok zayıf, bakışları donuk hayvanları almayın. Kurbanlığı mutlaka kontrol ettirin" dedi

Şehirde kurbanlık alma telaşı başladı. Vatandaş bugünlerde pazar ve çardaklarda kurbanlık hayvan  bakıyor. Yaklaşan bayram öncesinde kurbanlık alacak olanlara uyarılarda bulunan veteriner hekimler ise, kurban alırken dikkat edilmesi gereken kriterleri anlattı. Bosna Hersek Mahallesi Aliye İzzet Begoviç Caddesi üzerinde açılan kurban pazarında denetim yapan Selçuklu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Ali Acar, vatandaşa uyarı ve önerilerde bulundu.

HAYVANIN YAŞINA BAKILMALI

Kurbanlıkların pazara veteriner hekimler tarafından muayene edildikten sonra alındığını belirten Veteriner Hekim Acar, "Vatandaş istediği hayvanı tekrar muayene ettirebiliyor. Kurbanlık için sağlıklı, yaşını doldurmuş ve kulak küpesi olan hayvanlar tercih edilmeli. Çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar, gebe veya yeni doğum yapmış, gelişimini tamamlamamış hayvanlar ile damızlık değeri yüksek dişi hayvanlar kurbanlık olarak seçilmemelidir. Topallayan hayvanlardan uzak durmak gerekiyor. Küçükbaş hayvanlarda genelde sıkıntı pek çıkmıyor. Küçükbaşın dişine bakılmıyor. Annesinin boyuna gelen bir kuzu kurbanlık olabiliyor. Boynuzu olan keçiler kurban edilebiliyor" şeklinde konuştu.

DÜVEYE GEBELİK TESTİ YAPTIRIN

Acar, "Vatandaş, yaşına ve gebeliğine baktırmadan kurbanlık almasın. Kurbanlıkların mutlaka kontrolü yapılmalı. Kimliği olmayan hayvan da alınmasın. Kist hidatik diye bir hastalık var. Bu yıl bu hastalığa karşı kampanya başlatıldı. Çünkü bu hastalığın görüldüğü hayvanların eti tüketilmez. Bu bir karaciğer hastalığı. Karaciğeri su toplayan hayvanların eti yenmez. Dolayısıyla sağlık için karaciğerden şüphe duyanlar veterinerlere başvursun" ifadelerini kullandı.

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum