Kültürümüzü tanıtamıyoruz

Kültürümüzü tanıtamıyoruz

Geleneksel olarak her yıl düzenlenen üniversite şenliklerinde Konyanın yerel kültürünü ve değerlerini Türkiyenin dört bir yanından ve farklı ülkelerden gelen öğrencilere tanıtmak yerine ulusal sanat

Geleneksel olarak her yıl düzenlenen üniversite şenliklerinde Konya’nın yerel kültürünü ve değerlerini Türkiye’nin dört bir yanından ve farklı ülkelerden gelen öğrencilere tanıtmak yerine ulusal sanatçılar davet ediliyor

Selçuk Üniversitesi uzun yıllardan bu yana geleneksel olarak mayıs ayında öğrencilerin finalleri başlamadan bir hafta önce bahar şenliği adı altında çeşitli etkinlikler düzenliyor. 5 gün süren bu etkinlikler çerçevesinde Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüsü içerisinde bulunan 19 Mayıs Stadyumu’nda bir şenlik alanı oluşturuluyor. Bu alanda gündüz öğrenciler animasyonlara ve çeşitli etkinliklere katılırken, akşamları da farklı sanatçılar gelerek konser veriyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ve üniversitede derslerin vermiş olduğu sıkıntıdan kurtulmak, stres atmak isteyen öğrenciler ise bu şenliklere akın ediyor. Ancak şenliklerde Konya’nın kültürünü, sanatını ve değerlerini ortaya koyan etkinliklerin yapılmasına özen gösterilmemesi dikkatlerden kaçmıyor. Farklı şehirlerden, farklı ülkelerden gelen öğrenciler, Konya’nın kültürünü, sanatını ve değerlerini öğrenmekten uzak kalmış oluyor. Selçuk Üniversitesi’nde bu yıl yapılan şenliklerde Ferhat Göçer, Rafet El Roman, Model, Murat Boz, Murat Ceceli gibi ünlü isimler sahne alırken, hiçbir mahalli sanatçı yer bulamadı. Bu sanatçılara milyonlarca lira para verilirken, öğrenciler Konya’nın müziğini, sanatını ve kültürünü bu yıl da öğrenememiş oldu.
 
 

Konya kamuoyu ve öğrencilerin de pek çoğu bu durumdan rahatsızlık duyuyor. Birçok fakültede şenlikler döneminde yoklama alınmadığı için öğrenciler derse girme zorunluluğu da hissetmiyor. Bazı öğrenciler de bu dönemi evlerine, ailelerinin yanına giderek değerlendirmeye çalışıyor.

KARAMAN DA ŞENLİK YAPIYOR

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi de ‘Bahar Şöleni’ adı altında şenlik yapıyor. Dün başlayan ve bugün yapılacak olan etkinliklerle tamamlanacak olan şölende, Selçuk Üniversitesi’nden farklı olarak ün yapmış sanatçılar yerine Karaman kültürünü yansıtacak, üniversitenin içinden çıkmış olan gruplar, topluluklar sahne alıyor. Halk oyunları gösterileri, sergiler, sportif aktiviteler, konferanslar, tiyatro gösterileri, şiir dinletileri gibi alan içi aktivitelere ağırlık veriliyor.

BELEDİYELER DE BÜYÜK PARALAR DÖKÜYOR

Bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte belediyeler de farklı etkinlikler yapmaya başladı. Birkaç gün önce Meram Belediyesi tarafından yapılan etkinliklerde İsmail YK, Uğur Işılak, Muazzez Ersoy gibi sanatçılar Konya’ya getirilmişti. Bu sanatçılara da milyonlarca lira ödeme yapılırken, Konya’nın hiçbir sanatsal ve kültürel değeri ön plana çıkarılamadı. Belediyelerin kültür faaliyetleri çerçevesinde bu tür etkinlikler yapmasına karşı olmadıklarını ancak, yerel değerlerin de unutulmaması gerektiğini belirten vatandaşlar, bu sayede hem Konya kültürünün daha iyi tanıtılacağını, hem de çok büyük bütçelere ihtiyaç duyulmayacağını söylüyor.
 
 

BEN ÖLÜNCE KONYA’YI KİM ANLATACAK?

‘Kör Ahmet’ lakabıyla bilinen Ahmet Özdemir de özellikle son yıllarda mahalli sanatçıların tamamen unutulmasından yakındı. Halk müziği ve sanat müziğinin sevilmediğinden yakınıldığına değinen Ahmet Özdemir, “Bu sorun bizim eğitimimizden ve popüler kültüre çok yatkın olmamızdan kaynaklanmaktadır. Tedrisatta halk müziğiyle, sanat müziğiyle, halk sanatıyla alakalı dersler olmazsa sonucu budur. Kendi kültürümüzü ön plana çıkarmıyoruz. Konya’yı yabancılara sömürtüyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.