Kültürümüzden uzaklaşıyoruz

Kültürümüzden uzaklaşıyoruz

Esnaf Muharrem Duymaz, "12-21 yaş arası gençler android uygulamalarından parlayan kitaplara daha çok ilgili. Ülkemizde dev eserler veren kıymetli yazarlarımız varken amatör kitaplar daha çok okunuyor" dedi

Geride bıraktığımız 2016 yılında sayısız kitaplar çıktı. Ancak bazı türdeki kitaplar diğer kitaplara göre daha çok okundu ve satıldı. Türkiye kitap satışı istatistikleriyle hemen hemen aynı doğrultuda giden Konya’da da kitapseverler en çok 2016'da siyasi olayların yoğun bir yıl olması sebebi ile en çok siyaset kitaplarına ilgi gösterdi. İkinci olarak ise bir android uygulamasında amatör yazarların yazıp, popüler olanların yayınevlerince yayınlandığı ve en çok genç kesime hitap eden amatör kitaplar oldu. Bir televizyon programında yaşanan "Kürk Mantolu Madonna" olayından sonra Sabahattin Ali'nin kitapları daha çok satılmaya başladı. 2016 yıl her ne kadar kötü geçse de Konya'da kitapsever kitlesinin artması gözlerden kaçmadı.

EN ÇOK SİYASİ KİTAPLAR OKUNUYOR

2016 yılında gerek siyasi gerekse terör olaylarının çok sık yaşanan bir yıl olduğunu ve özellikle 15 Temmuz darbe girişimi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşların kitapçılara en çok geldiğini söyleyen Buğra Kitapevi sahibi Ali Bulgurcu bu yılın siyset yılı olduğu gibi siyaset kitaplarının da en çok okunduğu yıl olduğunu söyledi. Bulgurcu, "Bu yıl en çok siyasi içerikli kitaplar çıktı. Özellikle 15 Temmuz kitapları çok yazar tarafından ele alındı. Bu yılı siyaset ve terör olaylarının yoğun yaşandığı bir yıldı. Bu kitapseverlerin tercihlerine bile yansıdı. Geçtiğimiz yıllarda en çok klasikleri satıyorduk. Bu yıl ise siyasi kitaplar hep ön rafları doldurdu. Vatandaş bu yıl bol bol siyasi içerikli kitapları okudu" şeklinde konuştu.

GENÇLER KENDİ YAZARLARIMIZI OKUMUYOR

12 ve 21 yaşları arası gençlerin sürekli okumalık kitaplar aldığını fakat kendi kültürümüze ait olmayan ve içerik olarak insana hiçbir şey katmayan kitaplara gençlerin yoğun ilgi gösterdiğini belirten Rapmalı Çarşısı esnafı Muharrem Duymaz da bu kitapların kültürümüze zarar verdiğine değindi. Duymaz," Gençler okumaya gerçekten çok hevesli. Fakat ne okuyacaklarını bilmiyorlar. Özellikle yabancı dizilerin çok izlenmesiyle birlikte, yabancı kitaplarda bu sebepten daha çok rağbet görüyor. Teknolojinin gelişmesi bize öz değerlerimizi unutturuyor. Bir android uygulamasında amatör yazarlar kitap yazıyor. Beğenilenler kitapevlerince yayınlanıyor. Kim olduklarını bilmediğimiz yazarlar isimlerine raflarda görüyoruz. Oysa ki ülkemizde bu işe yıllarını vermiş ve dünya çapında kendisini kanıtlamış sayısız yazar ve şair var. Kendi yazarlarımızın her geçen yıl biraz daha az okunması beni üzüyor" dedi. Duymaz gençlere elinden geldiği kadar yardımcı olmaya ve doğru kitapları tavsiye etmeye çalıştığını da sözlerine ekledi.

SANATÇI MADONNANIN HAYATI ANLATILMIYOR

Bir televizyon programında Sabahattin Ali'nin eseri olan "Kürk Mantolu Madonna" nın sanatçı Madonna'nın hayatını anlattığı gafının yapılması üzerine ilgili video ülkede gündeme oturmuştu. Bu tartışma sonrasında geçtiğimiz 2 aydan bu yana Sabahattin Ali'nin eserlerinin satışlarında artış olduğunu söyleyen Alperen Kitapevi sorumlusu Kürşat Kara yaşanan bu olayın ardından gencinden yaşlısına, vatandaşların Sabahattin Ali kitaplarını almaya geldiğini söyledi. Kara, "Ulusal bir kanalda yaşanan bu olay sonrasında Sabahattin Ali'nin eserlerini raflarımızda ön sıralara koyduk. Özellikle bu sosyal medyada büyük tepki alması sonrası kitabı bilmeyen vatandaşlar başta 'Kürk Mantolu Madonna' olmak üzere Sabahattin Ali'nin diğer eserlerine de yoğun ilgi gösterdi" dedi.

TOLGA PARLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.