'Kültür Ve Sanatla Taçlandırılmayan Şehir Kocaman Huzurevi Olur'

'Kültür Ve Sanatla Taçlandırılmayan Şehir Kocaman Huzurevi Olur'

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, şehirlerin alt ve üst yapı gibi birçok sorununu çözülmesinin yanında kültürle, sanatla taçlandırılması gerektiğini söyledi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, şehirlerin alt ve üst yapı gibi birçok sorununu çözülmesinin yanında kültürle, sanatla taçlandırılması gerektiğini söyledi. Özhaseki, "Şehirde en iyi alt yapı, üst yapı yaparsanız ama kültür ve sanatla taçlandırmazsınız kocaman bir huzurevi olursunuz.” dedi. Büyükşehir Belediyesi yayını olan 11 kitap daha çıkarttıklarını ifade eden Özhaseki, kitap okuma alışkanlığının kazandırılması amacıyla raylı sistem duraklarına kitaplık yaptırdıklarını ifade etti.

Mehmet Özhaseki, Kayseri ile ilgili 11 yeni kitapların tanıtımı amacıyla düzenlenen programda konuştu. Hunat Hatun Medresesi’nde gerçekleştirilen programa çok sayıda davetli katıldı. Buradaki programda konuşan Başkan Özhaseki, Kayseri’nin 'makar-ı ulema' sıfatını taşıdığını belirterek, "Kayseri tarihi boyunca ulema şehri olmuş. Ulemaların beşiği, yuvası, yatağı olması ile ünlü bir şehirdir. Bu ruhun yeniden canlandığına inanıyorum." diye konuştu.

"İşlerimiz iyi gidiyor. Bizler de zamanı geldiğinde bırakıp gideceğiz." diyen Başkan Özhaseki, ancak insanların, 2000’li yıllara baktığında önemli işlerden bahsedecekleri ifade ederek, şöyle konuştu: "Bugün Kayseri’de 4 sanayi bölgesi var. Bin 500 fabrika var ve üretim yapılıyor. Bununla övünmeliyiz. Dördüncü üniversiteyi kurduk. Şimdi bu üniversitemiz de öğrenci alıyor. Erciyes Üniversitesi'nin temeli atıldığında tozlu, toprak yollarda nasıl gidildiğini büyüklerimiz hep anlatıyorlar. Ama bugün dördüncü üniversite açıldı. Ve öğrenci aldı. Kayseri eğitim kadar sağlık merkezi, spor merkezi, ticaret ve sanayi merkezi oldu. Büyük bir değişim ve dönüşüm var. Yüzlerce yerde çalışmalarımız var. O kadar fazladır ki. Kayseri'de son 10-15 yıllık çalışmayla ilgili istatistik çıkardık. Bakıldığında 3 bin tane yol, binden fazla yenileme yapılmış, binlerce park yapıldığı ortaya çıktı. Yüzlerce yerde çevre düzenleme yapılmış, tarihi eserler yenilenmiş restore edilmiş. Bu farkı görmek mümkün. Kayseri’ye geldiğinizde bunu rahatlıkla görebilirsiniz."

Bu çalışmaları kültür ve sanatla taçlandırmak için de faaliyetlerde bulunduklarını hatırlatan Özhaseki, "Bunun için yeni salonlar yapılıyor. Festivaller yapılıyor. Paneller oluyor. Forumlar düzenleniyor. Kayseri’nin geçmişine ait değerleri ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Tiyatro festivalleri, kış etkinleri, Mimar Sinan’ı Anma Günleri var. Kayseri’deki bu güzellikler, kültür, sanat ve festivalle taçlanacak. 11 yeni kitabımız belediye tarafından yayınlandı. 11 değerli yazarımız çalışmalarını ortaya koydu. Bunlar belediye faaliyeti değil, ülkemize kalıcı eserler bıraktılar. Ben çok eseri okudum. Ansiklopediyi de bitirdim. Ellerine sağlık. Yüreğine sağlık. Bunlar, bizim, merkez bir şehir olmamızda, büyük bir şehir olmamızda, bu büyüklüğümüz tescilleyecek çalışmalardır. Şehirde alt yapı, üst yapı yaparsanız ama kültür ve sanatla taçlandırmazsınız kocaman bir huzurevi olursunuz." şeklinde konuştu.

Kitap okuma konusunda Türkiye geneliyle ilgili istatistiklere dikkat çeken Özhaseki, "Kitabı çokta okuyan bir toplum değiliz. Japonya’da bir adam kişi başı senede 5 kitap okuyor. Türkiye’de 5 kişi bir kitap okuyor. Buradaki farkı hesaplamak lazım. Matematiği iyi olan arkadaş da iyi hesap yapması lazım." dedi.

"RAYLI SİSTEM DURAKLARINA ÖZEL KİTAPLIK"

Özhaseki, kitap okuyan insanlara kolaylık tanımak, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla raylı sistem duraklarına özel kitaplık yaptırdıklarını belirtti. Bu kitaplıklarıda kitapla dolduracaklarını kaydeden Özhaseki, şu bilgileri verdi: "Bugün bütün gençlerimizin cebinde cep telefonu var. Emin olun ortaokula giden çocuk da bile var. Fakat kitabı eğreti taşıyorlar. Biz şimdi raylı sistem duraklarına kitaplık yaptırıyoruz. Bütün duraklara da koyacağız. İçlerine de kitapları koyacağız. Bize diyorlar. İnsanlar kitapları alır götürür ve getirmez. Alsın götürsünler. Getirmesinler. Biz insanların fazla kitaplarını da buraya koymalarını istiyoruz. İnsanlar kitaplara kıyamazlar ama biraz da kıyabilecekleri bazı kitaplar vardır ve bunları buraya koymalarını istiyoruz." diye konuştu.

Tramvay hattının yeni güzergahla birlikte 26 kilometre olacağını belirten Özhaseki, "Bir uçtan uca gidiş 35 dakikayı alır. Bir insan isterse 30-40 sayfa kitap okuyabilir. Kitap okumaya da böyle önem vermek zorundayız." önerisinde bulundu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan, bugüne kadar belediye olarak 95 eseri kültür ve sanat hayatını kazandırdıklarını söyledi. Durukan, yayınlanan kitaplar arasında Kayseri Ansiklopedisi’nin üçüncü cildinin de yer aldığını sözlerine ekledi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.