KTO Karatay Üniversitesi'nde nitelikli öğrenci yetiştiriliyor

KTO Karatay Üniversitesi'nde nitelikli öğrenci yetiştiriliyor
KTO Karatay Üniversitesi, ulusal ve uluslararası hedeflerine emin adımlarla ilerliyor.

KTO Karatay Üniversitesi, ulusal ve uluslararası hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. Üniversite; 6 fakülte, 3 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve bir enstitüde yürütülen toplam 75 programla Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştiriyor.

Eğitim öğretim sisteminde her zaman yenilikten yana olduklarını belirten KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, tercih döneminde gazetemizin sorularını yanıtladı. Rektör Sade, “Türkiye’de “Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Belgesi’ni alan ilk üniversiteyiz. Bu anlamda her zaman kendimizi yenilmeye ve öğrencilerimize en iyi imkânları sağalmaya çalışıyoruz İş arayan değil, işte aranan mezunlar yetiştiriyoruz” dedi.
 

SEKTÖRÜN İHTİYACINA GÖRE BÖLÜMLER AÇMAYA ÇALIŞIYORUZ

***Üniversitenizde hangi bölümler var. Açmayı planladığınız bölümler nelerdir?
-
Bildiğiniz üzere biz Konya ticaret odasının bir üniversite siz Konya ticaret odasının 20 bine yakın üyesi var. Aslında biz üniversite olarak 20 bin kişinin nabzını tutuyoruz dolayısı ile Reel sektörün açıklarını ve ihtiyaçlarını belirleyip kolaylıkla istihdam edilebilecek bölümler açmaya gayret ediyoruz. İlk olarak kendimize şu soruları soruyoruz. Açmış olduğumuz bölümler sektörel anlamda bir karşılık buluyor mu bu kriterler üzerinden bölümler açmaya ve müfredatımızı buna göre Oluşturmaya çalıyoruz çalışıyoruz. Müfredatımızı da buna göre hazırlıyoruz müfredat hazırlarken son derece titiz davranmaya gayret ediyoruz. Sektör temsilcileri ve öğretim üyelerimizden oluşan bir kurul oluşturuyor sektörün ihtiyaçlarını ortaya çıkarıyor, buna uygun hem pratik hem teorik dersleri alabileceği bir müfredat oluşturuyoruz Hukuk Fakültemiz var. Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi bünyesinde İletişim ve Tasarım, Psikoloji, Sosyoloji, Sosyal Hizmet ve Tarih. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz bünyesinde Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği. Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi bünyesinde Geleneksel Türk Sanatları, Grafik Tasarımı, İç Mimarlık ve Mimarlık bölümlerimiz var. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde Enerji Yönetimi, İslami İktisadı ve Finans, işletme, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, İngilizce Uluslararası Ticaret ve Lojistik Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik. Tıp Fakültemiz. Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bünyesinde Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Gelişimi, Ebelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik ve Odyoloji. Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde Arapça Mütercim ve Tercümanlık, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık, hazırlık eğitimi. Adalet Meslek Yüksekokulu bünyesinde Adalet bölümümüz. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde Pilotaj bölümü, Ticaret ve Sanayi Meslek Yüksekokulu bünyesinde Dış Ticaret, Bilgisayar Programcılığı, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ve Mekatronik Bölümü. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde ise Anestezi, Çocuk Gelişimi, Diyaliz, Fizyoterapi, İlk ve Acil Yardım, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri ve Optisyenlik bölümlerimiz var. Bütün bu çabamız sektörün istediği nitelikli iş gücü oluşturma ve toplumda karşılığı olan bölüm ve programlar sunmaya gayret ediyoruz buda bizi diğer üniversitelerden ayıran en önemli özelliklerin başında geliyor.

18-2.jpg

TÜRKİYE VE DÜNYA ÖLÇEĞİNDE PROJELER ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ

***KTO Karatay Üniversitesinin imkânlarını bu okulu tercih eden öğrencileri ne gibi imkânlar sunuyorsunuz öğrenciler neden KTO Karatay Üniversitesini tercih etsinler.

-Bu sorunuzu aslında 3 madde halinde cevaplayabiliriz. İlk olarak; üniversitemizde bulunan bölümlere uygun sektörel danışmanlarımız var. Öğrencilerimiz akademik hayatlarına başladığı birinci sınıftan itibaren teorik derslerin yanında bölümlere uygun atamış olduğumuz sektör danışmanları ile birlikte teorik eğitimin yanında pratik eğitimini almış oluyor dolayısı ile dört yıllık eğitimin ardından sektörel anlamda tüm ihtiyaçlara cevap verebilen bir elaman yetiştirirmiş oluyoruz atıyoruz. İkinci olarak kariyer ve gelişim ofislerimiz var Bu ofisimiz mezunlarımızı izleme sistemi ile mezuniyet sonrası eğitim ve iş hayatında öğrencilerimizi yalnız bırakmayıp lisansüstü eğitime devam etmelerine destek olmakta ve iş arayanların iş bulmalarını sağlamaktadır. Üniversitemiz bu faaliyetlerinde en büyük gücü 20.000 üyesi ile devasa bir yapı olan Konya Ticaret Odası’ndan almaktadır. Üniversitemiz “ İş arayan değil, işte aranan mezunlar yetiştirmektedir.
TÜRKİYE’DE “HİJYEN VE SANİTASYON YÖNETİM SİSTEMİ BELGESİ’Nİ ALAN İLK ÜNİVERSİTE

18-5.jpg

***Kampüs içi imkânlardan bahseder misiniz?

-Kampüsümüz bulunduğu konum itibari ile şehir merkezine çok yakın. Aynı zamanda toplum ulaşım araçların sıklıkla kullandığı bir güzergâhta. Üniversitemizin biri erkek biri kız olarak iki adet yurdumuz var. Üniversitemiz bünyesinde merkezi bir yemekhanemiz bulunuyor. Öğrencilerimiz burada yemeklerini yiyebiliyorlar. Her binanın ardından ise kafe ve kafeterya adı verilen mekânlarımız var. Üniversite bünyesinde 7/24 açık kütüphanemiz, her binamızda çalışma alanlarımız var sesli ve sessiz çalışma ortamları mevcut kampüsümüz içerisinde yüzme havuzu, tenis kortları, çim futbol sahamız, 60’tan fazla öğrenci topluluğumuz var. Bu imkânlar dâhilinde öğrencilerimizin sosyal aktivitelerinde verimli geçirmeleri için elimizden geleni yapıyoruz.

***Üniversitenizde şuan kaç öğrenciniz var uluslararası öğrenciler tarafından tercih edilmiyorsunuz

-Üniversitemizde şu anda 9 bin öğrencimiz var 9 Bin öğrencimizin 800 civarı lisansüstü eğitim görüyor. 6 fakülte, 3 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve 1 lisansüstü enstitümüz bulunuyor. Şu anda 44 ön lisans ve lisans programımız; 31 de lisansüstü programımız var. Toplamda 75 tane ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programımız bulunuyor diğer sorunuza gelecek olursak üniversitemizde şuanda 500 uluslararası öğrencimiz var. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ve Afrika’dan gelen öğrencilerimiz var. Yabancı öğrenciler yavaş yavaş üniversitemize ve imkânlarımızı öğrenmeye başladılar uluslararası öğrenci sayılarını artırmayı hedefliyoruz.
 

MEZUN ÖĞRENCİLERİNİN EN KOLAY İŞ BULDUĞU İLK 20 ÜNİVERSİTENİN İÇİNDE

Hocam istihdam ve reel sektörün ihtiyacına göre bölümler ve müfredat oluşturduğunuzu bunun getirmiş olduğu faydalardan bahseder misiniz?

-Bu sorunuzu Cumhurbaşkanlığı insan kaynakları ofisinin yayınladığı vakıf üniversiteleri başarı raporundan alınan veriler ile cevaplayalım. Cumhurbaşkanlığı insan kaynakları ofisi danışman bilgi sistemi (DABİS) yayınladığı verilerde Türkiye geneli üniversiteler arasında istihdam sıralamasında 153 üniversite arasında 15 sırada yer alıyoruz. Yine aynı şekilde en hızlı iş bulan mezunlar sırasında 25 sırada yer alıyoruz. Yapılan istatistikte mezun öğrencilerimizin yüzde 90’nı 12 ay içerisinde iş buluyorlar. En önemli istatistiklerimizden biriside mezun olan öğrenciler arasında mezun olduğu bölüme uygun işte çalışan öğrenci sıralamasında 26 sırada yer alıyoruz. Bu veriler ışığında baktığımızda geliştirdiğimiz sektör danışmanlığı gibi projelerin faydalarını buradan görmüş oluyoruz. Aynı zamanda cumhurbaşkanlığı insan kaynakları ofisi gibi bağımsız objektif gibi bir kurum tarafından yayınlaması da bizi ve Konya halkını onure ettiğini düşünüyorum.

18-3.jpg

***Sayın Rektör, son olarak neler söylemek istersiniz?

-Üniversite tercihinde bulunacak tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum öğrenciler kendi hayalleri ve istekleri doğrultusunda tercihte bulunsunlar mezun odluktan sonra severek yapacakları bir bölümü tercih etsinler. Tercih yapacak tüm aday öğrencilerimize başarılar diliyorum herkes hakkında hayırla vesile olmasını temenni ediyorum

RÖPORTAJ: SAİT ÇELİK

18-1-1200x800.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum